Eigen taart is goud waard
Translation not available
This page has not been translated for the selected language.
Taart is hét ideale feestgerecht. En de lekkerste taart, die maak je natuurlijk helemaal zelf! Taart bakken is niet alleen heel eenvoudig, het is ook nog eens leuk om te doen. Dus haal je bakbenodigdheden maar uit de kast en ga aan het bakken met deze tips en recepten!
Leestip: terwijl je taart in de oven zit, duik dan zeker ook eens in de geschiedenis van taart in onze contreien.
Hoe taart maken?
Alles hangt natuurlijk af van het recept dat je gebruikt, maar deze algemene tips helpen je zeker op weg om de perfecte taart te maken:
- Een goede voorbereiding is het halve werk! Weeg de ingrediënten dus nauwkeurig af en zet alles klaar voor je begint, zodat je vlot kan beginnen bakken.
- Je oven voorverwarmen: het lijkt misschien niet zo belangrijk, maar dat is het wel. Sla deze stap dus niet over.
- Zet de ovenstand op boven- en onderwarmte, zo krijg je een goed doorbakken bodem. De heteluchtstand kan ook, maar dan best in combinatie met onderwarmte.
- Bewaartip: heb je te veel deeg gemaakt en niet meteen zin om nog een taart te maken? Rol het deeg tot een balletje en wikkel in vershoudfolie. In de koelkast is dit 3 dagen houdbaar, in de diepvries tot 3 maanden. Haal het deeg 24 uur voor gebruik wel uit de vriezer en leg het in de koelkast om te ontdooien.
Een lekker krokante bodem: niet voor softies
Een kleffe bodem kan al gauw een domper zetten op de taartvreugde. Een taart bakken met een knapperige, krokante bodem doe je zo:
- Het deeg blind bakken is ideaal voor taarten waarvan de vulling niet gebakken moet worden of waarbij de vulling anders sneller gaar is dan het deeg. Deze video legt uit hoe het werkt:
- Mix het beslag niet te lang, want dan komt er te veel lucht in en brokkelt het deeg sneller af.
- Controleer of de oven heet genoeg staat en zet de taart op het onderste niveau. Zo krijgt de bodem genoeg warmte.
- Ook het afkoelen is belangrijk. Haal de taart uit de oven en laat ze in de vorm 15 minuten afkoelen. Haal ze dan uit de vorm en laat ze op een rooster volledig afkoelen. Het rooster is belangrijk omdat de warme taart dan niet meteen in aanraking komt met een koude ondergrond, wat kan zorgen voor condens… En een zompige bodem.
- Tip: voeg eens een extraatje toe aan je beslag. Speculaaskruiden, kaneel, sinaasappel- of citroenrasp, cacaopoeder, vanille-extract, fijngehakte noten...
Je taart versieren én mooi presenteren
Een lekkere taart is natuurlijk top, maar het oog wil ook wat - zeker als je taart gaat maken voor een feest. Aarzel dus niet om je creatieve kantje boven te halen en je taart te versieren:
Creatief met deeg
- leg strookjes deeg in rastervorm over de vulling
- geef de randen van je taartvorm een patroon, bvb. door er met een lepel of vork vormpjes in te drukken
- bedek de rand met een strook gevlochten deeg
- maak vormpjes van deeg (zoals blaadjes of rechthoekjes) en breng deze aan op de randen
Een mooi bordje
- geef de taart een kleurrijke toets en serveer met vers fruit of een bolletje ijs
- trek een streep saus op het bord (bvb. coulis van rode vruchten, karamel of chocoladesaus)
- strooi op het bord een lepeltje speculooscrumble of fijngehakte nootjes
Taart maken met heerlijke bio- of hoeveproducten
Van alle ingrediënten die in onze taart recepten gebruikt worden kan je in de winkel lekkere bioversies vinden. Koop je liever rechtstreeks bij de boer, een buurderij of een voedselteam? Ook dat kan. Bekijk hier alle hoeveverkooppunten in je buurt.
Hou jij van taart bakken en heb je nog leuke tips, of wil je een foto met ons delen van je bakavonturen? Dat kan via Facebook, X of Instagram met #lekkervanbijons. Schrijf je bovendien in voor onze nieuwsbrief of volg ons op YouTube of Pinterest voor de laatste culinaire weetjes!