De wereld door de ogen van foodie Viviane Van Dyck
Translation not available
This page has not been translated for the selected language.
Voor de Antwerpse Viviane Van Dyck is eten de motor van ons zijn. We weten natuurlijk allemaal dat een mens niet zonder eten kan. Maar voor Viviane is eten zo veel meer dan een primaire behoefte. Goede voeding is de beste manier om fysiek en mentaal in balans te blijven. Het dieet dat Viviane zelf volgt is macrobiotisch. Ze kiest daarbij uitdrukkelijk voor biologische, seizoensgebonden producten uit de streek. Viviane schreef al verschillende boeken over voeding, bedenkt recepten en geeft kookles. Wij wilden er meer over weten.
Een macrobiotisch dieet, wat is dat eigenlijk?
“Macrobiotiek komt voort uit het zenboeddhisme. Het is gebaseerd op de filosofie dat je steeds een evenwicht moet hebben tussen yin en yang, twee tegengestelde krachten die al het levende in ons universum doordringen. Dat geldt dus ook in de keuken. Ik eet ook voor 95% vegetarisch en plantaardig, kies consequent voor biologische producten, volgens de seizoenen en lokaal geproduceerd. Door zo te eten geef je je lichaam de juiste voedingsstoffen die je op dat moment nodig hebt. In de winter heeft je lichaam bijvoorbeeld andere voedingsstoffen nodig dan tijdens de zomer.”
“Gezondheid is niet meer of minder dan in balans zijn. In balans zijn met je omgeving bijvoorbeeld. Met onze kleren doen we dat nog automatisch. In de winter kleden we ons warm, in de zomer licht. Zo zou ook je dieet het best mee veranderen met de jaargetijden om in balans oftewel gezond te blijven, een heel jaar door. Macrobiotisch koken is voor mij gelijk aan lekker, medicinaal en je blijft op je gewicht!”
Waarom kies je voor biologische voeding?
“Ook sterrenchefs kiezen resoluut voor biologische groenten. Als je groenten en fruit laat groeien op het ritme van de natuur hebben ze gewoon meer smaak en meer vitaliteit. Je eet dus lekkerder en het komt je gezondheid ten goede. 2 vliegen in 1 klap.”
Komt die inspiratie van thuis uit?
“Eigenlijk helemaal niet. Ik ben opgegroeid op een boerderij. Mijn ouders en mijn broer zijn melkveehouders en thuis at ik wat de pot schafte. Toen ik op kot ging kon ik dan helemaal zelf kiezen wat ik wilde eten. Pas toen ging ik kooklessen volgen over de macrobiotische keuken. Ik lustte vroeger nooit vlees en was blij dat ik een manier van eten gevonden had waarbij ik vlees verstandig kon vervangen. Vanaf dag één at ik heel graag alles wat de plantaardige keuken te bieden heeft. Gelukkig was ik thuis al gewend om in de potten te roeren. Want het is een arbeidsintensieve keuken. Ik heb veel geleerd van Rik Vermuyten. Hij is acupuncturist en heeft een heel andere kijk op gezondheid dan wij hier in het Westen. Dankzij zijn lessen begrijp ik hoe gezondheid werkt. We geven samen studiedagen waarbij hij een lezing geeft en ik aansluitend op het thema een maaltijd bereid. Heel boeiend, al zeg ik het zelf.”
Heb je er ooit zelf aan gedacht een boerderij te beginnen?
“Mijn talent ligt meer in de keuken, dat was vroeger al zo. Ik deed liever het werk binnen terwijl mijn ouders en broer het werk buiten op de boerderij deden. Ik geef nu vooral kookles en ontwikkel recepten voor The Foodmaker. Dat is het liefste wat ik doe, en ik ben heel blij dat ik er mijn werk van heb kunnen maken.”
Ook fan van bio? Check dan zeker allesoverbio.be
Op allesoverbio.be vind je nog meer artikels, biofiches en bioweetjes.
Maak jij vaak gerechten met biologische producten? Laat het ons weten via Facebook, Twitter of Instagram met #lekkervanbijons. Volg ons ook op Pinterest, YouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle nieuwtjes!
© beelden: Viviane Van Dyck