Hoeveel aardappelen per persoon per dag?
Translation not available
This page has not been translated for the selected language.
De Hoge Gezondheidsraad lanceerde recent nieuwe voedingsrichtlijnen voor de volwassen Belg. Ze bestaan uit 12 voedingsaanbevelingen en zijn gebaseerd op de laatste, wetenschappelijke inzichten. De aanbevelingen moeten ertoe bijdragen om in België veel voorkomende gezondheidsproblemen die gelinkt worden aan voeding terug te dringen. Nieuw is dat de voedingsrichtlijnen niet alleen vertellen wat je best eet maar ook hoeveel je er dagelijks best van gebruikt. Benieuwd naar de plaats van de aardappel in deze nieuwe voedingsaanbevelingen? Lees dan zeker verder!
Hoeveel aardappelen per dag volgens de nieuwe voedingsrichtlijnen?
De Hoge Gezondheidsraad geeft geen exact advies over hoeveel aardappelen per persoon je per dag best eet. Niet omdat ze niet thuishoren in een gezonde voeding – ze staan immers in de donkergroene zone van de voedingsdriehoek -, maar omdat er in een grootschalige studie geen verband werd gevonden tussen een voeding met te veel of te weinig aardappelen en de belangrijkste voedingsgerelateerde gezondheidsproblemen, zoals hart- en vaatziekten, kanker en diabetes type 2.
Volle granen? Check! Aardappelen? Check!
De Hoge Gezondheidsraad bevestigt dat een portie gekookte aardappelen prima past in een gezonde voeding als je daarnaast ook dagelijks voldoende volle granen (bv. havermout, volkorenbrood) eet. Een voeding met te weinig volle granen blijkt volgens diezelfde grootschalige studie een voedingsrisicofactor voor de ontwikkeling van hart- en vaatziekten, beroerte en diabetes type 2. Omdat we nog te vaak kiezen voor witte, geraffineerde graanproducten, adviseert de Hoge Gezondheidsraad om dagelijks minstens 125 g volle granen op het dagmenu te zetten.
Aardappelen dragen hun steentje bij aan een gezonde voeding
Volle granen (minstens 125 g) zorgen er samen met groenten, fruit en peulvruchten in belangrijke mate voor dat je de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voedingsvezels (25 tot 30 g) binnenkrijgt. Ook aardappelen kunnen hierin hun steentje bijdragen. Een portie gekookte aardappelen in de schil (200 g) levert ongeveer 4 g voedingsvezels. Een voeding met te weinig voedingsvezels is in verband gebracht met een verhoogd risico op darmkanker en hart- en vaatziekten.
Verder kan een portie aardappelen bij de lunch of de warme maaltijd eveneens bijdragen tot je dagelijkse behoefte aan koolhydraten en energie. Hoeveel aardappelen je per persoon moet rekenen, hangt af van hoeveel energie (calorieën) je per dag nodig hebt. Een portie gekookte aardappelen is ten slotte ook een bron van kalium en vitamine B6. Het vitamine C-gehalte varieert naargelang de aardappelvariëteit en de bereidingswijze. Kook ze niet langer dan nodig, in weinig water. Zo verlies je het minste voedingsstoffen.
Zo combineer je aardappelen met voldoende volle granen
Je kan gerust blijven genieten van een heerlijke portie patatjes van bij ons. Combineer ze met een rijkelijke hoeveelheid groenten en vul aan met een eiwitbron naar keuze: een stukje vlees, vis of gevogelte van bij ons, een eitje of een portie peulvruchten. En varieer in bereidingswijze. In de microgolfoven, lekker snel. In de oven, lekker krokant. In een stoommandje, lekker puur. Of kook de patatjes gaar op de klassieke manier.
Ohja en vergeet je dagelijkse hoeveelheid volle granen niet. Met een smeuïge havermoutpap bij het ontbijt, een lekkere volkoren groene groenteboterham en een vezelrijke granolareep, haal je de aanbevolen hoeveelheid volle granen gemakkelijk.
Tip: koken met bio- of hoeveproducten?
Voor alles wat lekker is om in deze gerechten te gebruiken vind je in de winkel een even lekkere bioversie. Koop jij graag rechtstreeks bij een hoeve in jouw buurt? Je vindt hier alle hoeveverkooppunten.
Hoe eet jij aardappelen het liefst? Vertel het ons via Facebook, Twitter of Instagram met #lekkervanbijons.
Wil je op de hoogte blijven van de allerlaatste nieuwtjes, zet dan onze Pinterest- of YouTube-account bij je favorieten of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.