Potatolicious

Waarom Potatolicious dé hotspot voor aardappelfans is

Translation not available

This page has not been translated for the selected language.

Wouter Van Snick en Gilke Tuybens, het dynamisch duo achter het restaurant Potatolicous, geven aardappelen hun welverdiende plaats in de schijnwerpers. Wat je ook van de kaart kiest, na een maaltijd in hun Gents restaurant ga je altijd voldaan naar huis. Kies voor patatas bravas, een samosa van zoete aardappel of een jacked potato en beleef een heerlijke prikkeling van jouw smaakpapillen en een gevoel van onvervalst ‘contentement’.

Potatolicious - © Potatolicious

“De aardappel is een enorm goed basisproduct.”

Wouter heeft het altijd geweten, ooit zou hij zelfstandige worden. Dat hij er uiteindelijk 8 jaar geleden voluit voor ging, was naar eigen zeggen eerder toevallig. Wouter was op dat moment amper 23 jaar oud, maar samen met een vennoot vond hij een gat in de markt. “Het aanbod op gebied van fastfood beperkte zich toen in Gent tot pizza, pasta en burgers. Voor we het wisten waren we vertrokken met ons nieuw concept.” Centraal stond de “jacked potato”, een aardappel in de schil, op te vullen met allerlei lekkers.

Enkele jaren later ging zijn vennoot zijn eigen weg. Enter Wouters vriendin Gilke Tuybens. Samen smeedden ze wilde plannen met hun favoriete fastfood. Stapje voor stapje namen ze bovendien maatregelen om hun zaak zo te organiseren dat deze zo weinig mogelijk negatieve impact op het milieu veroorzaakt. “De aardappel is een miskend product. ’t Is maar een patat,’ zeggen mensen soms. Ze vergeten dat de aardappel een enorm goed basisproduct is. Het is lekker, lactosevrij, glutenvrij en er zitten geen allergenen in.”

“Tomaten eten in putje winter is niet normaal”

Wouter heeft vanaf het begin gekozen voor lokale ingrediënten uit het seizoen. “Ik ben opgegroeid in Zottegem en we hadden een grote moestuin. Ik heb dat van thuis uit meegekregen. Ook nu heb ik een moestuin waaruit ik mijn eigen kruiden haal en voor een klein deel ook groenten. Voor mij is het heel simpel: producten zijn veel smaakvoller als je ze in het seizoen eet. Het is toch niet normaal dat we in putje winter tomaten eten?”

“We hebben hier een menukaart maar vaak serveren we andere zaken. Zo kon ik deze zomer bijvoorbeeld geen champignons serveren omdat onze producent er geen had. Dan maken we ze dus niet. Onze klanten hebben daar wel begrip voor.”

Gepofte aardappel met salade - © Potatolicious

“Zero waste”

Het verhaal van Potatolicious is nog lang niet af. “Het is een kunst om creatief om te gaan met de groenten die er zijn. We willen boven het restaurant een eigen brouwzaal maken waar we op termijn naar hartenlust kunnen fermenteren en limonades maken. Ik haat het om dingen te moeten weggooien, dus verwerken we zoveel mogelijk. Het is ook heel dankbaar om de natuur zijn eigen werk te laten gaan. Het resultaat zijn overheerlijke side dishes.”

Composteren doen ze trouwens ook bij Potatolicious. “In de zomer is het niet altijd eenvoudig, maar je moet gewoon die klik maken om niet alles achteloos in de vuilnisbak te gooien.

“Tachtig procent van ons aanbod is biologisch”

Het overgrote aandeel van het restaurant komt van producenten uit de buurt en ongeveer 80% is biologisch. Wouter vertelt enthousiast over zijn samenwerking met de bioboerderij De Goedinge. Zij leveren een groot deel van de producten van het restaurant. Het is een boerderij die werkt volgens de principes van CSA (Community Supported Agriculture). Wouter koopt er wekelijks groenten volgens het ritme van de seizoenen. De boerderij biedt bovendien een job aan mensen met een psychische of maatschappelijke kwetsbaarheid.

Wij zijn alvast erg benieuwd naar wat Wouter en Gilke in de toekomst nog voor ons in petto hebben!

Ging jij proeven bij Potatolicious? Laat het ons weten via Facebook, Twitter of Instagram met #lekkervanbijons!

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en volg ons ook op Pinterest, YouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief!

 

Beeldmateriaal: © Potatolicious