Elixir d'Anvers

Wat je moet weten over Elixir d’Anvers

Translation not available

This page has not been translated for the selected language.

Lezer, opgelet! De feestdagen zijn in aantocht en jij wil je gasten natuurlijk verwennen met iets verrassend lekkers. Daarbij helpen wij jou graag op weg. We kregen een spoedcursus ‘Elixir d’Anvers’ en ontdekten dat het Antwerps drankje werkelijk alle troeven heeft om dit jaar op jouw feesttafel te mogen pronken. Ivan Nolet van Elixir d’Anvers stond ons te woord.

1. Traditioneel streekproduct volgens eeuwenoud recept

Elixir d’Anvers is lekkers van bij ons! Sinds 1870 is het een gedeponeerd merk. Het bedrijf overleefde de twee Wereldoorlogen en kende een gestage groei. Elixir d’Anvers is vandaag erkend als Belgisch elixir, want het past binnen een Belgische traditie. Vandaag wordt het ook ver buiten de landsgrenzen gedronken, bijvoorbeeld in China, Japan en zelfs Nieuw-Zeeland.

Sinds 2011 is Elixir d’Anvers een traditioneel erkend streekproduct. “Zowel de ketels als de vaten die gebruikt worden zijn nog de originele. We werken nog net zoals op het einde van de 19de eeuw.” Ook het recept is ongewijzigd en de ingrediënten komen uit de streek.

Tot op vandaag zijn er slechts 2 personen die het recept kennen. “Het recept is sinds de uitvinding door François-Xavier de Beukelaer onveranderd gebleven. Mijn broer en ik zijn de 10de generatie van een stokersgeslacht en namen de scepter over van de familie de Beukelaer, die na vele generaties geen familiale opvolger meer kon vinden.” Uiteindelijk kreeg Nolet een opleiding van maar liefst 10 jaar vooraleer hij aan de slag mocht. Bij de Antwerpenaren is Elixir d’Anvers bekend als iets écht Antwerps. Chef-kok Sebbe Nobels kan niet zonder. “Ook bekende Vlamingen als Koen Wauters en Nathalie Meskens nippen wel eens met genoegen van een glaasje Elixir d’Anvers”, vertelt Nolet.

Weegschaal

2. Gemaakt door een student medicijnen en farmacie

Elixir d’Anvers werd snel bekend als ‘levenswater’. Er wordt verteld dat het een doeltreffend middel is tegen kwaaltjes en dat het goed voor de spijsvertering is. Nolet wil geen straffe uitspraken doen over de geneeskracht van het drankje, maar wijst erop dat er maar liefst 32 kruiden gebruikt worden, gemengd met zuivere alcohol, zacht water en suiker.

3. Paardenmiddel

Niet alleen het menselijk ras lust wel eens een goed glaasje Elixir d’Anvers. Volgens Nolet zijn er in België heel wat paardenfokkers die een fles in de stal hebben staan. Paarden die last hebben van hun darmen, zouden beter worden na het drinken van een slok Elixir d’Anvers. Ook vele duivenfokkers blijken soms een druppeltje Elixir d’Anvers bij het duivenvoeder te doen voor extra goede prestaties. “Tijdens de Tweede Wereldoorlog kreeg er zelfs een olifant uit de Antwerpse zoo Elixir d’Anvers toegediend!”

Elixir d'Anvers

4. Meer dan een drankje

Elixir d’Anvers is heerlijk als drankje op zich. Maar verras je gasten ook eens met wat anders. Wat denk je bijvoorbeeld van een heerlijke cocktail of een dessertje op basis van Elixir d’Anvers? Of neem een kijkje op de website van Elixir d’Anvers. Ook daar vind je heel wat verrassende recepten met deze krachtige Antwerpse kruidendrank.

Ontdek meer lekkers uit jouw streek op streekproduct.be.

Beeldmateriaal: © FX de Beukelaer