Postel Abdijkaas

Streekkazen die verbazen: van Postelse harde abdijkaas tot hoeveschapenkaas uit de Vlaamse Ardennen

Translation not available

This page has not been translated for the selected language.

Kaas ambachtelijk gemaakt op de hoeve…  Voor kaasliefhebbers is het haast de hemel op aarde. Of het nu koeien, geiten of schapen zijn, de dieren zijn gevoed met de natuur en in de natuur. Dat proef je aan hun melk én aan hun kaas.

De Schapenmelkerij in het Oost-Vlaamse Brakel legt zich toe op schapenkaas, terwijl de broeders van Postel al jaren abdijkaas maken met melk van de koeien op de weides rond hun domein. Wist je trouwens dat beide kazen erkende Vlaamse traditionele streekproducten zijn? Duik mee in het verhaal achter deze heerlijke kazen van bij ons.

broeder Danny Caekebeke, verantwoordelijke voor de kaasmakerij

Postelse harde abdijkaas: “al meer dan 70 jaar dezelfde kaas”

De schrale Kempen kenden vroeger geen kaasboeren. Daar brachten de Norbertijnen van Postel verandering in. “In 1947 begon wijlen broeder Norbertus kaas te maken om het teveel aan melk van de paar koeien op het abdijdomein beter te benutten”, schetst broeder Danny Caekebeke, huidig verantwoordelijke voor de kaasmakerij, de geschiedenis.

Intussen hebben de broeders wel kaas gegeten van het kaasmaken en vandaag staat de abdij van Postel in de streek synoniem voor kaas. Het meest typische en traditionele product is de harde kaas, rond of in broodvorm. “Wij maken een jonge kaas, jong belegen, oud belegen en een sterke brokkelkaas van negen jaar oud”, legt broeder Danny uit. “De kazen worden net als vroeger volledig geproduceerd binnen de abdijmuren, met melk van koeien die grazen in de omliggende weiden.” De methoden zijn wel geavanceerder. Van het kaasmaken in een tobbe van 100 liter is de abdij uitgegroeid tot een modern landbouwbedrijf. “Maar mijn principe luidt: wat voor de kwaliteit manueel moet gebeuren, blijft manueel”, benadrukt broeder Danny. “Zo bijvoorbeeld het keren van de kaas, want hierdoor behoud je een band met de kaas en kun je eventuele problemen meteen detecteren. De kaasmaker ruikt en voelt de kaas. En dat willen we zo houden.”

Postel-kaas is lekker bij de boterham, uit het vuistje en ook in deze enchiladas met kip.

Hoeveschapenkaas uit de Vlaamse Ardennen: “oud schapenras in ere hersteld”

Het Belgisch melkschaap was in vervlogen tijden ‘de koe voor d’armen’, maar is nu een zeldzaam ras. Vlaanderen telt nog slechts een paar schapenmelkers. Onder hen Willem Vernaillen en Krista De Winne in de Vlaamse Ardennen, een regio die vroeger een grote schapenpopulatie had. “Dit schapenras staat bekend voor zijn goede melkproductie, maar het houden van schapen voor melk verdween na WO II”, legt Willem uit. “Wij kiezen bewust voor deze schapen, om zo het ras in stand te houden.”

De Schapenmelkerij van Willem en Krista heeft ongeveer 90 ooien die melk leveren voor de productie van een jonge harde schapenkaas. “Schapenmelk is zeer rijk. Zo heb je, in vergelijking met koeienmelk, bijna de helft minder melk nodig om kaas te maken. Schapenkaas is ook milder van smaak dan geitenkaas. Onze kaas is een harde kaas, van jong tot belegen, met een variatie aan kruiden.”

De Schapenmelkerij van Willem en Krista

De kaasboeren blijven bewust kleinschalig. “Zo houden we alles van a tot z in eigen handen en kunnen we garant staan voor kwaliteit en een duurzame productie, zonder gebruik van pesticiden of kunstmest.” Krista is veearts en Willem biotechnicus. “Onze droom was te kunnen leven van de landbouw”, vertelt Krista. “En dat is ons gelukt. We willen hiermee een voorbeeld zijn voor jonge landbouwers.”

De smaak te pakken? Probeer zeker onze witlooftaartjes met hoeveschapenkaas eens.

Meer weten over traditionele streekproducten?

Van kaas, bier, gebak tot vleeswaren… Ga op zoek naar het lekkers uit jouw streek op streekproduct.be.

Welke zijn jouw favoriete streekproducten? Laat het ons weten via Facebook, Twitter of Instagram met #lekkervanbijons. Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en volg ons ook op Pinterest, YouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief!