Vis van bij ons, da’s goed gevangen
Translation not available
This page has not been translated for the selected language.
Vis is lekker en past in een gezonde voeding. Maar wat er op ons bord komt heeft ook een ecologische impact. Vandaag is overbevissing een wereldwijd probleem. Als we vis willen blijven eten, is het belangrijk dat de zee en alles wat er in leeft gezond blijft. Daarom zette de Belgische visserijsector de laatste jaren heel wat stappen naar een duurzame visserij.
Mag je nog vis eten?
Jazeker! Vis eten past in een gezonde en evenwichtige voeding. Volgens de richtlijnen van de Hoge Gezondheidsraad zet je best 1 tot 2 keer per week vis of schaal- en schelpdieren op het menu.
Kies wel bewust en duurzaam en ga voor vis gevangen door onze vissers. Wist je dat zalm en kabeljauw in ons land goed zijn voor de helft van de verkoop van verse vis terwijl deze soorten voor het overgrote deel geïmporteerd zijn? Daarom willen we iedereen aanmoedigen om voor minder bekende vissoorten van bij ons te kiezen. Lees hier hoe je duurzaam gevangen vis kunt herkennen.
Wat doen onze vissers vandaag?
Onze visserij verduurzaamt. De hele visserijsector probeert er al jaren voor te zorgen dat onze vis met zo weinig mogelijk impact gevangen wordt.
Het initiatief ‘visserij verduurzaamt’
Belgische vissers verkopen hun vis hoofdzakelijk via de visveiling. Sinds 2018 worden de vele inspanningen die ze leveren zichtbaar gemaakt op de veilingklok. Op de klok kunnen viskopers nu zien wat de vissers doen. Dit initiatief heet ‘visserij verduurzaamt’.
Er wordt daarbij rekening gehouden met 3 soorten duurzaamheid namelijk ecologische, sociale en economische duurzaamheid. In totaal zijn er 11 indicatoren, waarover gegevens worden verzameld, onder meer via logboeken van de Belgische vaartuigen, Europese visserijadviezen en jaarrekeningen.
Nog vragen of tips die je graag met ons wil delen?
Laat het dan zeker weten via onze Facebookpagina, op Twitter of op Instagram met #lekkervanbijons! Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en volg ons ook op Pinterest, YouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief!
Campagne medegefinancierd door OVIS
Dit artikel maakt deel uit van ‘Vis van bij ons’, een campagne die medegefinancierd wordt door het Ondersteuningsfonds voor Visserij in Transitie (OVIS). Binnen deze campagne wordt onder meer gecommuniceerd over vis van het seizoen, minder gewaardeerde vissoorten en verduurzaming van de Vlaamse vissector. Lees hier meer over de acties die via deze financiering tot stand komen.