Gebraden kip uit de oven

Kip versnijden als een pro: je doet het zo

Translation not available

This page has not been translated for the selected language.

Een hele kip versnijden lijkt een lastig karwei. Eenmaal je weet hoe het moet, dan zal je merken dat het gemakkelijker is dan je denkt. Een (gebraden) kip snijden is geen exacte wetenschap. Toch bestaan er paar vuistregels. We helpen je graag op weg!

Kip snijden: houd je aan deze basisregels

  • Behandel rauwe kip met de nodige zorg. Kip op de juiste manier bewaren begint al van bij de aankoop. Gebruik een koeltas als je boodschappen doet, zeker op warme en zonnige dagen. Bewaar verse kip op het onderste schap in je koelkast. Was rauw kippenvlees niet onder de kraan.
  • Was je handen goed voor en na contact met rauwe kip.
  • Gebruik een scherp mes.
  • Voorzie afzonderlijke messen en snijplanken voor rauwe en bereide kip. Reinig je keukengerei na gebruik onder heet water.
Warme groentesalade met croutons, yoghurtdressing en kipsaté

Hoe een rauwe kip in stukken snijden?

Een volledige kip kopen en zelf versnijden is prijsvoordeliger dan wanneer je alle delen afzonderlijk zou kopen. De delen die je niet meteen bereidt, kan je bewaren in de koelkast of invriezen. We leggen je stap voor stap uit hoe je kip kan snijden:

  • Leg de kip op haar rug. Neem het uiteinde van beide bouten tussen de vingers vast en plaats het mes onder de punt van de borst. Trek de bouten weg van de borst en snijd schuin omlaag tot op de ruggengraat.
  • Draai de kip een kwartslag zodat de ruggengraat naar je toe komt te liggen en snijd het been rechtdoor.
  • Verwijder het staartstukje. Zet de bouten vervolgens recht en snijd ze middendoor. Je hebt nu 2 afzonderlijke bouten.
  • Snijd het stukje rug bovenaan de bout los tot op het gewricht en draai het met de hand los van de bout.
  • Leg de kip op haar zij en snijd de vleugels los.
  • Verwijder het vel. Als je de kippenborst met vel wil, sla je deze stap over.
  • Maak een insnijding langs beide zijden van het borstbeen. Voor versnijding tot kippenborst, verwijder je de rug van de borst. Voor filet volg je de volgende stap en verder.
  • Snijd het vlees los van het borstbeen tot tegen het middenstuk van het borstbeen. Herhaal dit ook langs de andere zijde.
  • Snijd het wensbeentje (in beide gewrichten) los van de rug.
  • Steek een hand tussen de karkas en het vlees.
  • Trek de karkas los van het vlees. Je hebt nu een dubbele kippenfilet met het wensbeentje er nog in.
  • Snijd het wensbeentje los van het vlees en snijd de filet overlangs door. Je hebt nu 2 enkele kippenfilets.

Tip: lees hier alvast welk stukje kip je kan gebruiken voor welke bereiding.

Hoe een gebraden kip snijden?

Je kan uiteraard ook eerst de kip garen en vervolgens pas versnijden. Bekijk hieronder hoe je te werk gaat.

Bouten

Snijd het vel tussen de romp en de bout eerst voorzichtig in om het vel niet te scheuren. Snijd het vel door tot aan het gewricht en buig de bout met de hand naar buiten. Maak een insnijding bij het kniegewricht, zodat de boven- en onderbout losser komen te zitten.

Vleugels

Snijd de vleugels met een stukje van het borstvlees en het wensbeentje los langs het borstbeen tot op het gewricht.

Kipfilet

Om de kipfilet te snijden, maak je een insnijding langs het borstbeen en snijd je de filet los langs het wensbeentje. Snijd de filet eerst los aan de punt van het borstbeen en snijd dan verder los langs het borstbeen.

Ging je aan de slag met onze tips? Laat het ons weten!

Of ken je nog heerlijke recepten met kip van bij ons? We horen het graag via Facebook, Twitter of Instagram met #lekkervanbijons. Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes: schrijf je in op onze nieuwsbrief of volg ons ook op Pinterest en YouTube!