Peter van Pajottenlander: “Bio? Dat was een vanzelfsprekende keuze”
Translation not available
This page has not been translated for the selected language.
Het begon allemaal zo’n 33 jaar geleden met een jonge muzikantstudent die in zijn vrije tijd graag wat fruit wilde telen. Met een paar appelboompjes en een overschot aan fruit begon Peter Vandendaele met het produceren van wijn en sappen in zijn thuisstreek, het Pajottenland. Zijn visie was vanaf het begin zeer duidelijk: vanuit een passie voor de natuur, ecologie en gezondheid moest alles biologisch verlopen.
Bio als levensstijl
Peter kijkt naar de wereld met een holistische blik. “We zijn allemaal een schakel die met elkaar in verbinding staan - wat we geven, krijgen we ook weer terug. Wij wilden een landbouw in samenwerking met de natuur als reactie op het toenmalige gebruik van chemische gewasbescherming en op het economische wereldbeeld dat gestoeld was op maximale winst.”
Vanuit die visie en levensstijl begint Peter tijdens zijn studies te werken bij Akelei, één van de eerste biodynamische landbouwbedrijven in België. Met zijn nieuwe kennis en ervaring groeide zijn passie stilaan uit tot zijn hoofdberoep.
De essentie van bio is voor Peter een evenwichtige omgang met de bodem en de puurheid van het product. Pajottenlander vertrekt bij alles vanuit deze waarden, niet enkel bij het telen op eigen bodem maar ook bij het aangaan van contracten met nieuwe partners. Peter licht toe: “Op onze eigen gronden hebben we ongeveer 150 fruitbomen. Daarnaast hebben we veel contracten met andere telers om hun oogsten over te nemen en te verwerken in onze sappen. We gaan op zoek naar mensen met dezelfde visie en vertrouwen erop dat ze die ook blijven handhaven.”
Iedereen heeft zijn smaak
Door de samenwerkingen kan Peter vandaag tweeëndertig verschillende soorten sappen aanbieden. De nieuwste smaken die op de markt werden gebracht, zijn appel-gember, appel-rabarber en haverdrank.
“We ontwikkelen steeds nieuwe combinaties naar onze eigen smaak. We gaan dan op zoek naar de juiste verhoudingen door testen te doen bij onze consumenten.” Peter wil niet op bepaalde trends inspelen om daarna weer over te gaan op een andere. “We hebben in onze 33 jaar nog geen enkel sapje uit ons assortiment gehaald. Iedereen heeft wel een smaak die hij liever heeft dan een andere.” Het brede aanbod aan smaken van Pajottenlander werpt zijn vruchten af: “Onze producten worden al in heel wat horecazaken en winkels aangeboden, en de vraag groeit. De laatste maanden zien we dat steeds meer mensen op zoek gaan naar pure en gezonde producten.”
Zorg voor de bodem
“De manier waarop wij telen zorgt voor een evenwicht in de bodem, waardoor die levend en vruchtbaar blijft", zegt Peter. We oogsten wat de bodem aankan en geven voeding aan de bodem terug. Het is een kringloopverhaal dat in theorie oneindig kan blijven bestaan.”
Klimaatuitdagingen
Biofruit telen is voor Peter een passie, maar het heeft ook zeker zijn uitdagingen. “We werken met hoogstamboomgaarden. Die zijn van nature al redelijk bestand tegen verschillende weersomstandigheden. De klimaatverandering laat echter zien dat het problematisch kan worden.”
In het laatste jaar kreeg Pajottenlander te maken met hagelschade, later gevolgd door extreme droogte en zonnebrand. “We kunnen hierop inspelen door te zoeken naar rassen die aangepast zijn aan de klimaatveranderingen. Op termijn moeten we misschien zelfs andere soorten fruit telen, bijvoorbeeld druiven in plaats van appelen. Door klimaatwijzigingen verschuiven de verspreidingsgebieden.”
Hoe ziet de toekomst eruit?
Peter aarzelt niet: “Groeien is altijd fijn, maar niet om gewoon te blijven groeien. Kwaliteit produceren en trouw blijven aan onze basiswaarden primeert.” Het is voor hem ook niet de bedoeling om andere spelers weg te concurreren. “We hebben anderen nodig om samen het belang van bio in de kijker te zetten.” Daarnaast wil Pajottenlander in de toekomst ook uitsluitend kunnen werken met Belgisch biologisch fruit. “Tot nu toe was er nooit genoeg fruit van Belgische bodem om alles soorten sappen te kunnen produceren, maar binnen een paar jaar wordt ook die droom hopelijk werkelijkheid.”
De smaak te pakken en wil je meer weten over bio?
Op allesoverbio.be vind je nog meer artikels en bioweetjes.
Kies jij ook voor bio? Laat het ons weten en post via Facebook, Twitter of Instagram een leuke foto van jouw favoriete bioproduct met #lekkervanbijons. Volg ons ook op Pinterest, YouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle nieuwtjes!
© beelden - Pajottenlander