3 dingen over ham die je wellicht nog niet wist
Translation not available
This page has not been translated for the selected language.
Wij Belgen zijn misschien bescheiden, maar toch trots op ons land en onze streekproducten. Denk maar aan onze Belgische frietjes, chocolade en bier. Maar hoe zit het met onze Belgische ham? Dat blijkt het best bewaarde geheim van de Belgen te zijn.
3 hamvragen voor een boeiende quizavond
Waar komt ham vandaan? Waarom werd ham aan het plafond gehangen? En de smaak van ham, hoe wordt die nu eigenlijk bepaald? Vind hier 3 interessante weetjes over ham en meteen ook inspiratie voor een leuke quizavond. Benieuwd of jouw vrienden of familie het antwoord op onze hamvragen kennen?
Waar werd ham uitgevonden?
2000 jaar geleden werd ham uitgevonden in onze Belgische grotten. Jawel! Maar zo’n fantastisch product, dat delen we natuurlijk liever niet met iedereen. Daarom houden we onze Belgische ham al jaren voor onszelf. Zelfs de Vlaamse Meesters schilderden nooit ham op hun prachtige stillevens vol met lekkernijen. Toeval? Wij denken alvast van niet.
Zo schreven Romeinse schrijvers al over onze ham en hoe hij gemaakt werd. Blijkbaar waren we niet alleen de dappersten van de Galliërs, maar vonden ze ook onze hammen erg indrukwekkend.
Bovendien is ham zelfs een van de oudste exportproducten van België, in Rome hingen hele kelders vol met deze Belgische delicatesse.
Waarom hangen hammen aan het plafond?
De logische reden is dat ze aan het plafond hangen te drogen. Al is dat nu in bijvoorbeeld horecazaken en winkels eerder decoratief dan functioneel.
Hoe wordt de smaak van ham bepaald?
De smaak van de ham die jij op je bord krijgt wordt door verschillende factoren bepaald. Enerzijds zijn er dus de eigenschappen van het varken die meespelen. Wat voor ras het varken is, wat voor soort voeding hij krijgt, waar het varken leeft en hoeveel vet het varken heeft.
Daarnaast zijn er ook verschillende factoren in het productieproces die een eigen smaak geven aan de ham. Zo speelt de zouting en het zoutingsproces een grote rol maar ook de droogtechniek en de tijd. Zo krijgt elke ham een unieke smaak.
Van quizjes spelen krijg je dorst én honger. Daarom voegden we hieronder ook enkele heerlijke recepten met Meesterlyck-ham toe.
Tip: koken met hoeve- of bioproducten?
Voor alles wat lekker is om in deze recepten te gebruiken, vind je in de winkel een even lekkere bioversie. Of koop je producten recht van bij de boer. Er is steeds een verkooppunt bij jou in de buurt.
Ga jij een van de recepten met Meesterlyck-ham proberen? Laat het ons weten en post een leuke foto of video van je gerecht via Facebook, Twitter of Instagram met #lekkervanbijons. En wil je op de hoogte blijven van de laatste culinaire nieuwtjes? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief of volg ons op YouTube of Pinterest.