Zijn rauwe groenten gezonder dan gekookte groenten?
Translation not available
This page has not been translated for the selected language.
Om zoveel mogelijk verschillende voedingsstoffen op te nemen, is het belangrijk voldoende te variëren en zowel gekookte als rauwe groenten te eten. We ontkrachten en bevestigen enkele fabels en feiten over gekookte en rauwe groenten.
“Rauwe groenten bevatten meer voedingsstoffen dan gekookte groenten”
Da’s niet helemaal waar. Gekookte groenten kunnen via het kookvocht wateroplosbare en/of hittegevoelige vitaminen en mineralen verliezen. Dat betekent daarom niet per se dat rauwe groenten sowieso meer vitaminen en mineralen bevatten. Het verlies van voedingsstoffen in rauwe groenten ten gevolge van hitte is inderdaad minder groot in vergelijking met gekookte groenten. Rauwe groenten kunnen echter ook vitaminen en mineralen verliezen tijdens het wassen van de groenten of tijdens het snijden en bewaren door contact met lucht en licht.
Lees hier meer over de voedingswaarde van rauwe versus gekookte groenten.
“Sommige voedingsstoffen kan je minder goed opnemen uit rauwe groenten”
Da’s waar. Sommige voedingsstoffen kunnen door ons lichaam beter worden opgenomen uit gekookte groenten dan uit rauwe groenten. Dat komt o.a. doordat de celwandstructuur tijdens de bereiding wordt opengebroken en de voedingsstoffen beter beschikbaar worden. Dat geldt bijvoorbeeld voor de bioactieve stoffen lycopeen uit tomaten en bèta-caroteen uit wortelen. Voor de opname van deze vetoplosbare stoffen is ook een kleine hoeveelheid vet nodig. Lycopeen wordt dus beter opgenomen uit tomaten die samen met wat vetstof zijn verhit dan uit rauwe tomaten.
Maar, goed kauwen kan ook al helpen om de opname van voedingsstoffen door ons lichaam uit rauwe groenten te verbeteren. Door te kauwen wordt de celwand ook gedeeltelijk kapotgemaakt en kunnen verteringsenzymen uit het darmsap beter inwerken.
“Sommige groenten eet je best niet te vaak rauw”
Da’s waar. Groenten zoals prinsessenbonen, (dop)erwten, peultjes, aubergines en champignons bevatten natuurlijke plantengifstoffen. Omwille van die reden wordt aangeraden om deze groenten niet te vaak rauw te eten. In grote hoeveelheden kunnen plantengifstoffen schadelijk zijn voor mensen.
Maar, de kans dat iemand ziek wordt, is echter klein. Enerzijds omdat het gehalte aan plantengifstoffen eerder laag is en anderzijds omdat deze groenten in hun rauwe vorm niet zo lekker zijn (en ze dus ook niet vaak rauw worden gegeten). Door de groenten (kort) te verhitten worden de plantengifstoffen afgebroken en onschadelijk gemaakt.
“Van gekookte groenten eet je makkelijk(er) meer”
Da’s waar. Test het maar!
Een grotere portie groenten betekent ook een grotere aanbreng van nuttige voedingsstoffen. Soms is het gehalte aan voedingsstoffen in een portie van 100 gram bereide groenten zelfs hoger dan in 100 gram rauwe groenten. Dat is het geval wanneer er tijdens de bereiding in verhouding veel vocht (gewicht) verloren is gegaan en relatief weinig voedingsstoffen.
Tip: koken met bio- of hoeveproducten?
Voor bijna alle ingrediënten vind je in de winkel een even lekkere bioversie. Koop jij graag je ingrediënten rechtstreeks bij de boer? Op rechtvanbijdeboer.be vind je alle verkooppunten in Vlaanderen.
Hoe eet je groenten het liefst: rauw of gekookt? Laat het ons weten via Facebook, Instagram of Twitter en post een leuke foto of video van je favoriete gerecht of lokale groente met #lekkervanbijons! Wil je op de hoogte blijven van de allerlaatste recepten en nieuwtjes, zet dan onze Pinterest- of YouTube-account bij je favorieten of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.