Ken je deze alternatieven voor kabeljauw al?
Translation not available
This page has not been translated for the selected language.
Maak jij ook regelmatig kabeljauw in de oven klaar of bak je wel eens een kabeljauwhaasje in de pan? Je bent niet de enige. Kabeljauw behoort tot de meest geserveerde vissoorten in België. Maar wist je dat het merendeel van die kabeljauw geïmporteerd is en best wat voedselkilometers op de teller heeft? En wist je dat de natuurlijke kabeljauwbestanden in onze zeeën het niet zo goed doen? Bewuste keuzes maken is dus ook bij vis belangrijker dan ooit. Bij de vishandelaar en in de supermarkt vind je heel wat evenwaardige alternatieven voor kabeljauw. We zetten er hier alvast 3 op een rij.
Minstens even lekker als kabeljauw én opgevist door onze vissers
Voor de Vlaamse vissers maakt de vangst van kabeljauw niet de hoofdmoot uit. Ze zijn meer zeetong- en pladijsvissers. Als er kabeljauw wordt aangeleverd, is dat vooral bijvangst. Onze vissers brengen hiernaast nog heel wat andere vissoorten, schaal- en schelpdieren aan wal.
Naast het ondersteunen van onze vissers en een ruim lokaal aanbod zijn er nog redenen om wat vaker te variëren en voor alternatieven van kabeljauw te kiezen. Volgens het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) staat de kabeljauwpopulatie in het zuidelijke deel van onze Noordzee onder druk. Over de visbestanden in het noordelijke deel bestaan momenteel nog te weinig gegevens. De grote vraag naar kabeljauw kan risico’s inhouden voor het voortbestaan van de soort. De vis plant zich namelijk pas voort na vier tot vijf jaar. Als te veel jonge vissen in de netten zouden terechtkomen, kan dat de natuurlijke aangroei van het bestand in gevaar brengen. Ook de klimaatverandering speelt een rol bij de aanwezigheid van kabeljauw in onze regio: de opwarmende zee zorgt ervoor dat het voedsel van de vissen migreert naar meer noordelijke gebieden. Gevolg: de kabeljauw verhuist mee.
Kortom: varieer meer en kies voor seizoensvis van bij ons. Heek, schelvis en wijting bijvoorbeeld zijn duurzame alternatieven voor kabeljauw.
Heek: zet ‘m ook eens op het menu volgende week
Heb je een recept voor kabeljauw dan moet je het zeker eens met heek proberen. Het visvlees heeft ook laagjes en is even lekker. Heek vind je van juli tot en met februari in de winkel. Deze vis leent zich prima om te bakken, te verwerken in een ovenschotel, te stomen...
Zoveel lekkers dat er is: ga eens aan de slag met schelvis
Schelvis lijkt goed op kabeljauw, maar het visvlees is iets zachter van structuur. Deze magere vis wordt vaak gebruikt voor fish & chips. Je kan ‘m ook bereiden in de pan, in de oven, stomen of verwerken in een stoofpotje of vissoep. Verse schelvis is verkrijgbaar van juni tot en met februari.
Wijting bakken: da’s naar meer snakken
Wijting wordt ook wel het kleine broertje van de kabeljauw genoemd. Het is een magere en licht verteerbare vis. Gebakken wijting smaakt fantastisch. Tip: koop filets met vel. Het visvlees heeft namelijk een zachte textuur. Het vel houdt de filets mooi bij elkaar wanneer je ze omdraait in de pan. Ook in een stoofpotje, in de oven, in vissoep, bouillabaisse en waterzooi is wijting altijd een winnaar. Het seizoen van wijting loopt van juli tot en met februari.
Probeerde je een van onze recepten?
Of ken jij nog gerechten waar je kabeljauw verving door een alternatief?
Laat het zeker weten via Facebook, Instagram of Twitter en post een foto of video met #lekkervanbijons. Wil je op de hoogte blijven van de laatste culinaire weetjes? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief of volg ons op YouTube of Pinterest.