Spiering: een stukje vlees dat veelzijdiger is dan je denkt
Translation not available
This page has not been translated for the selected language.
“Belgisch varkensvlees behoort tot de wereldtop. En het allerlekkerste stukje is het vlees van de nek: de procureur of spiering. Botermals, sappig en zacht van smaak…” Aan het woord is Erwin Mertens van slagerij De Kapblok. Hij is vier keer verkozen tot beste beenhouwer van België. Een expert ter zake dus. Voor Erwin is het duidelijk: vleesliefhebbers moeten varkensspiering een ereplaats geven op hun menu. Toen we hem voorstelden om samen met chef Sofie Dumont een gerecht te creëren, ging hij met veel plezier in op ons aanbod. Het resultaat en onze beste spieringrecepten ontdek je hieronder.
Is het nu spiering of procureur?
“Procureur, spiering of varkensnek: het is een andere benaming voor hetzelfde stukje vlees. Vraag bij je slager toch het best naar procureur, want dat is al uitgebeend”, geeft Erwin als tip.
“Het vlees is mooi gemarmerd en sappig. Wist je dat Belgische procureur als een delicatesse op het menu van de beste restaurants ter wereld - van Moskou tot New York - staat? Bij ons is het vooral gekend als een van de goedkopere stukjes varkensvlees, maar het is eigenlijk een verborgen pareltje”, meent Erwin.
Hoe kan je spiering klaarmaken?
Je kan varkensspiering bakken, maar dit stukje vlees leent zich ook voor een stoofpotje of een hutsepot. En een spieringkotelet in de oven garen is een prima manier om pulled pork te maken. Spiering op de bbq grillen? Ook dat is perfect mogelijk.
Slager Erwin creëerde samen met Chef Sofie een gerecht om je bord bij af te likken: gebakken spiering met ratatouille uit de oven.
Tip: koken met hoeve- of bioproducten
Voor alles wat lekker is om in onze recepten te gebruiken, vind je in de winkel een even lekkere bioversie. Koop jij liever recht van bij de boer? Vind hier alle verkooppunten bij jou in de buurt.
Ga jij een van onze spieringrecepten proberen?
Laat het ons weten en post een leuke foto of video via Facebook, Instagram of Twitter met #lekkervanbijons. Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief of volg ons op YouTube of Pinterest.
Beeld ‘Gebakken varkensspiering in de pan’ © Sofie Dumont