Op bezoek bij biologische kaasmakerij Het Hinkelspel: "Onze kazen krijgen alle rust om te rijpen”
Translation not available
This page has not been translated for the selected language.
In Sleidinge, in het mooie Meetjesland, vind je Het Hinkelspel. In deze unieke kaasmakerij worden de meest uiteenlopende kazen gemaakt. Zo zijn er de goudse kazen waaraan vaak kruiden worden toegevoegd zoals brandnetel, fenegriek of komijn, de rode kazen ofwel ‘paterskazen’ genoemd, en ook blauwe kazen. Het Hinkelspel maakt hun kazen op basis van rauwe biologische koemelk, maar biedt ook kazen op basis van geitenmelk aan.
We praatten met Ester Spanhove, kaasmaakster bij biologische kaasmakerij Het Hinkelspel.
Wie is Ester Spanhove?
- Kaasmaakster bij Het Hinkelspel in Sleidinge
- Kiest bewust voor rauwe biologische melk voor haar kazen
- Werkt het liefst met haar handen
- Kwam via een stage terecht bij Het Hinkelspel
De ene kaas is de andere niet
‘Wij werken met rauwe, biologische melk. Die wordt ’s ochtends vroeg bij ons in Sleidinge geleverd’, vertelt Ester. De melk komt van enkele zorgvuldig geselecteerde boerderijen uit de omgeving en dient als basis voor de kazen.
Kaas is per definitie een levend product, doordat tijdens het productieproces levende bacteriën toegevoegd worden. Het is daarom een bijzondere uitdaging voor elke kaasmaker om een zo constant mogelijke smaak en kwaliteit van de kazen te garanderen.
Ook de rauwe melk, die gebruikt wordt om de kazen te maken, heeft een invloed op de smaak van de kaas. Doordat de melk niet verhit wordt, komen subtiele aroma’s beter tot hun recht. Of de koeien lang op de wei hebben gestaan, welke grassen ze hebben gegeten, heeft allemaal een invloed op de melk en uiteindelijk ook op de smaak van de kaas. ‘Er zijn heel wat kleinschalige kaasmakers die met rauwe melk werken. Op industriële schaal zie je dat echter weinig. Daarin kunnen we ons als kleine producent onderscheiden van de industrie,’ vertelt Ester.
Al 30 jaar biologisch
Het Hinkelspel pionierde met het maken van biologische kazen. Begin jaren '90 begonnen de eerste experimenten met de verwerking van biologische melk voor kaas. Het was een tijd waarin bio nog een sterk ‘geitenwollensokken’-imago had, zegt Ester. ‘Rond de eeuwwisseling veranderde de mentaliteit, onder andere vanwege de dioxinecrisis. Mensen zijn toen bewuster gaan consumeren. Ze wilden weten waar hun voedsel vandaan kwam. En onze kazen, dat waren zuivere, kwalitatieve producten. Toen hebben we onze naam gemaakt. Wij geloven in bio omdat dat het beste voor mens, dier en milieu is. Vandaag zijn alle ingrediënten, ook de kruiden, biologisch.’
Bekijk hoe biologische kaas gemaakt wordt bij Het Hinkelspel:
Meer weten over bio?
Op allesoverbio.be vind je meer verhalen en boeiende bioweetjes.
Hou jij ook van biologische kaas? Laat het ons weten via Facebook, Instagram of Twitter of post een foto van jouw favoriete kaas met #lekkervanbijons.
Wil je op de hoogte blijven van de laatste culinaire weetjes, tips en verhalen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief of volg ons op YouTube of Pinterest.