Yoghurt van De Laerhoeve

Hoe de koeien van melkveebedrijf De Laerhoeve ook 60 gezinnen van groene stroom voorzien

Translation not available

This page has not been translated for the selected language.

Wie lekkere en verse zuivelproducten zoekt, is op De Laerhoeve in Kalmthout aan het goede adres. Melkveehouders Petra en Wim verkopen er yoghurt, hangop - uitgelekte yoghurt, heerlijk smeuïg - en melk van hun 150 koeien. Alles bereiden ze artisanaal, met respect voor hun dieren én de planeet. Maak kennis met Petra en Wim en hun bedrijf.

Familie Verbreuken-Thys

Waar hechten jullie op De Laerhoeve veel belang aan?

“Bij ons staat de liefde voor de natuur voorop. Onze familie heeft een passie voor koeien - onze drie tienerdochters en ouders springen dan ook regelmatig bij. Die passie vertaalt zich in gelukkige dieren die meer en betere melk geven. Bij alles wat we doen, hebben we onze gevlekte dames én de volgende generaties in gedachten. We proberen dan ook zo duurzaam mogelijk te werk te gaan.”

Jullie wekken zelf groene streekstroom op. Hoe gaat dat in z’n werk?

“Die energie wekken we op in een eigen biogascentrale, met de mest van onze 150 melkkoeien. De gassen die vrijkomen tijdens de vergisting, drijven een motor aan. Die motor zet op zijn beurt een turbine in gang. Het is die turbine die de elektriciteit opwekt: zo draait de hele boerderij op groene stroom. Het overschot zetten we op het net en voorziet 60 gezinnen van groene energie. Ook Werchter Parklife gebruikte vorig jaar onze stroom.”

Welke duurzaamheidsinspanningen doen jullie nog?

"Onze stal, gebouwd in 2012, heeft een emissiearme vloer. Die zorgt ervoor dat er geen mestgassen ontsnappen. Een mestschuif duwt de mest tussen roosters, in onze opslag. De methaan van die koeienmest gebruiken we dan om groene stroom op te wekken. Verder proberen we zoveel mogelijk in eigen veevoeder te voorzien, en gebruiken we restproducten zoals bietenpulp en aardappelbijproducten. Zo gaan we voedselverlies tegen. We gebruiken ook zo veel mogelijk regenwater en oppervlaktewater.”

Koeien in de stal van De Laerhoeve

Ook gelukkige koeien staan bij jullie centraal. Wat doen jullie daarvoor?

“Onze koeien hebben veel bewegingsvrijheid in de nieuwe stal. Ze kunnen comfortabel liggen in diepstrooiselboxen die we twee keer per dag schoonmaken. Onder speciale massageborstels kunnen de koeien zich meermaals per dag laten scrubben. Er is ook voldoende lucht en afkoeling dankzij ventilatoren, en als het erg warm is besprenkelen we het dak met water om extra te koelen. Onze koeien kunnen bovendien hun eigen ritme volgen dankzij de melkrobot; zo kiezen ze zelf wanneer ze gemolken willen worden.”

Wat bereiden jullie met die lekkere melk?

“Sinds enkele jaren maken we onze eigen yoghurt en hangop. Hangop is een soort uitgelekte yoghurt die fris, romig en stevig van structuur is. Dankzij de friszure smaak is hangop geschikt om bijvoorbeeld vlees in te marineren, maar ook om te verwerken tot een hartige of zoete sorbet. Of om gewoon van te genieten als dessert. De basis van de hangop is onze yoghurt die we tot 20 uur laten fermenteren. Voor de yoghurt werken we uiteraard met dagverse volle melk. Wie wil proeven, kan terecht in lokale supermarkten of aan de yoghurtautomaat aan onze boerderij zelf.”

Welke toekomstplannen hebben jullie nog?

“Vanaf het paasweekend 2022 breiden we ons assortiment in de automaat wat uit. We zullen yoghurt met boomgaardfruit aanbieden, net als kefir natuur en kefir framboos. Kefir is nog niet zo bekend bij het grote publiek, maar daar willen we verandering in brengen. Het is een frisse, karnemelkachtige drank die de tong doet tintelen; daar zorgen de melkzuurbacteriën en gisten voor. Kefir wordt niet voor niets weleens ‘de champagne onder de zuivel’ genoemd.”

Meer weten over zuivel en duurzaamheid?

Op allesoverzuivel.be vind je meer informatie over alle inspanningen die de zuivelsector levert.

Lees meer over zuivel en klimaat

Heb jij een favoriet zuivelproduct? 

Laat het ons weten via FacebookTwitter of Instagram met #lekkervanbijons. Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en volg ons ook op PinterestYouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief!