Duurzame verpakkingen
Translation not available
This page has not been translated for the selected language.
Duurzame verpakkingen hebben zo weinig mogelijk impact op het milieu, maar garanderen ook de kwaliteit en langere houdbaarheid van de verpakte groenten, fruit en aardappelen. Zo wordt voedselverspilling vermeden.
Geen verpakking wordt door velen beschouwd als de meest duurzame optie, maar dat is niet altijd het geval. Fragiele producten zoals frambozen kan je niet in bulk verkopen, want dat zou tot te veel voedselverspilling leiden. Voedselverspilling is een zware milieubelasting en -kost waar vaak niet aan gedacht wordt bij het kopen van aardappelen, groenten en fruit.
Bij verpakte producten besteden de AGF-sectoren bovendien veel aandacht aan het soort materiaal dat ze gebruiken.
Gerecycleerde en bio-composteerbare materialen
Voor de verpakkingen worden zoveel mogelijk gerecycleerde, hernieuwbare en natuurlijke materialen gebruikt. Voor aardappelen, fruit en groenten wordt het gebruik van kartonnen bakjes steeds gebruikelijker. De sector is voortdurend op zoek naar duurzame alternatieven voor andere vormen van verpakking, zoals bio-composteerbare stickers of composteerbare hoezen in plaats van traditionele plastic folies.
Bij zacht fruit is de verpakking extra belangrijk. Sinds kort vervangt gerecycleerd plastic of karton de klassieke plastieken punnets of bakjes.
Papier of plastic?
Als we alle factoren in rekening brengen - van productie, transport tot afvalverwerking - is een dun plastic hoesje of zakje vaak beter dan een papieren zak. De productie van papier en karton vergt namelijk veel water en energie, meer dan bij plastic. Die laatste weegt ook minder dan karton of papier, wat tot minder uitstoot leidt tijdens het transport.
Er is wel één belangrijke voorwaarde: we moeten met z'n allen correct recycleren. Plastic hoort niet in de natuur of bij het restafval terecht te komen.
Helden van onze velden
BelOrta, de groente- en fruitcoöperatie, brengt al decennialang verse groenten en fruit van op het veld of in de serre tot op het bord, en dat op een zo duurzaam mogelijke manier. Ook wat de verpakkingen betreft:
“Onze aardbeien worden sinds 2021 verpakt in rPET-punnets. Die zijn gemaakt van 100% gerecycleerd PET-materiaal en op hun beurt 100% recycleerbaar. Een van de eerste circulaire verpakkingen in de sector, met een lage ecologische voetafdruk. De overgang van PET- naar rPET-punnets zorgt bovendien voor een vermindering van onze CO2-emissies. Zo dragen we ook ons steentje bij.”