Hoe je met vis van bij ons heerlijke seacuterie maakt
Translation not available
This page has not been translated for the selected language.
Wil jij je tafelgenoten ook eens verrassen met een andere borrelplank dan de klassieke versie met kaas of vleeswaren? Pak uit met zelfgemaakte seacuterie! Charcuterie gemaakt met lekkers uit de zee, zeg maar. In Scandinavië en Australië zijn er al jaren fan van: verse vis en schaaldieren worden verwerkt en bewerkt alsof het vleeswaren zijn. Dat wil zeggen: de vis wordt gekruid, gepekeld, gedroogd of gerookt.
Weet je niet goed hoe je aan zo’n visplank moet beginnen? Wij helpen je op weg met recepten met vis van bij ons en vertellen ook het verhaal achter deze aperitieftrend.
Van Noord-Europa tot in Amerika…
In de Scandinavische landen bestaat seacuterie al een hele tijd, alleen wordt het daar niet zo benoemd. Wie al eens op reis ging naar Zweden of Finland, at daar heel waarschijnlijk ‘gravad lax’. Dit gerecht met gemarineerde rauwe zalm en een mosterd- en dilledressing wordt geserveerd als aperitief, met een stuk zuurdesembrood.
Door de jaren heen werden diverse variaties op dit gerecht ontwikkeld. Chef David Burke uit New York bijvoorbeeld bedacht eind jaren tachtig z’n zalmpastrami. Hij gaf rauwe zalm extra smaak met zout, paprikapoeder, cayennepeper, melasse en korianderzaadjes. Deze bereiding zou de basis van de seacuterietrend gevormd hebben.
…tot in Australië en nu bij ons
Seacuterie werd ook enorm populair in Australië, waar vis altijd al een belangrijk onderdeel van het menu uitmaakte. De Australiërs tilden hun ‘zeecharcuterie’ een niveau hoger en vulden hun visplank met een mix van gefermenteerde, gepekelde en gerookte vis. Nu bereikt de trend ook onze regio en zie je bij steeds meer restaurants seacuterie op de kaart staan.
Probeerde je een van onze suggesties?
We zijn nieuwsgierig naar het resultaat! Of ken je nog andere seacuterierecepten die een plaatsje verdienen op onze website? Laat het ons weten via Facebook, Instagram of Twitter met #lekkervanbijons.
Volg ons ook op Pinterest, YouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de laatste culinaire nieuwtjes van bij ons!