Op het keukenaanrecht, in betonlook, liggen verschillende variëteiten van tomaten. 50 tinten rood in 1 beeld.

Biotomatenteler Philip: “Smaak en kwaliteit staan op de eerste plaats”

Translation not available

This page has not been translated for the selected language.

Nog tot begin november kan je bij biobedrijf Vermeulen heerlijke tomaten kopen. In de serres in Ruddervoorde groeien maar liefst 200 verschillende variëteiten. Van klassieke vleestomaten tot bijzondere soorten zoals de Smiley Worms of de Lyterno. Tomatenkweker Philip staat op en gaat slapen met zijn plantjes. We nemen je mee naar het paradijs voor elke tomatenliefhebber.

Dag Philip. Hoe ben je in het vak van tomatenteler beland?

"Mijn ouders kweekten tomaten. Ik ben begin september geboren, nog volop in het tomatenseizoen. Je kan dus bijna letterlijk zeggen dat ik tussen de tomaten geboren ben. De serres waren als kind mijn speelterrein."

Tomatenteler Philip Vermeulen

Sinds 1987 kweek je tomaten. Ben je meteen gestart met bioteelt?

"Ik ben begonnen met het kweken van tomaten in hydrocultuur, pas in 1999 zijn we overgeschakeld naar een volledig biologische teelt. De omschakelingsperiode was financieel niet eenvoudig, maar we zijn blij dat we de stap gezet hebben. Onze tomaten zijn gegarandeerd vrij van onnatuurlijke bestrijdingsmiddelen. Om ziektes te voorkomen, maken we gebruik van insecten."

Kweek je ook andere producten?

"Jazeker, we hebben een vrij ruim aanbod aan groenten en fruit. Denk maar aan komkommer, aubergine, paprika, frambozen en kersen. Sinds kort hebben we ook een eigen wijngaard. Als teler is het belangrijk om niet afhankelijk te zijn van één product. Maar onze tomaten zijn wel onze specialiteit."

Aan wie leveren jullie?

"We verkopen onze producten onder meer in onze eigen hoevewinkel en aan de horeca. Het persoonlijk contact met de klanten vinden we erg belangrijk. Ik weet voor wie ik mijn groenten teel, dus ik wil ze de allerbeste producten aanbieden. Verschillende topchefs zijn hier klant zoals Geert Van Hecke en Gert De Mangeleer. Zij gaan vaak heel puur aan de slag met onze tomaten, denk maar aan een tomatensalade met verschillende gekleurde tomaten. Het gebeurt wel eens dat een klant onze tomaten proeft op restaurant en naar Ruddervoorde komt om onze tomaten te kopen. Onlangs nog ontdekte een buitenlander onze tomaten op restaurant. Hij is tweemaal een voorraad komen inslaan. Dat maakt ons fier op onze kwaliteitsproducten."

Tot wanneer zijn de tomaten op hun lekkerst?

"De laatste tomaten zullen rijp zijn tegen eind oktober. Je kan bij ons tomaten kopen tot begin november. Ook na de zomer zijn er dus lekkere lokaal gekweekte tomaten te verkrijgen. Het is wel zo dat de teelt trager gaat en er minder productie is vanaf dat de dagen beginnen te korten."

200 verschillende tomatenrassen, da’s bijzonder. Waarom kiezen jullie voor zo’n groot assortiment?

"Wat ons bedrijf zo bijzonder maakt, is dat we steeds op zoek gaan naar de smaakvolste variëteiten. Die zijn niet altijd het interessantst qua rendement. Bij ons staat de smaak en de kwaliteit op de eerste plaats. We hebben heel wat uitzonderlijke tomatensoorten, zoals de Smiley Worms. Dat is een rode langwerpige tomaat met een grillige vorm. Een van de tomaten die goed scoort, is de roze umamitomaat. Een bijzondere tomaat met een hartige umamismaak, de zogenaamde vijfde smaak. Een van mijn favorieten is de Lyterno. Die ziet eruit als een gewone tomaat maar door een specifieke raseigenschap bevat deze tomaat meer lycopeen, een krachtige antioxidant. Je kan daarom stellen dat het een van de gezondste tomaten is."

De herfst komt eraan. Wat doen jullie dan?

"In de serres is er dan nog werk met het opruimen en composteren van planten. We laten ook 900 kippen los in onze serres. Zij eten het onkruid op en zorgen voor natuurlijke bemesting. Rond het einde van het jaar zijn de biokippen slachtrijp. We plannen dan ook het nieuwe jaar. Dat is elk jaar opnieuw een uitdaging. Gaan de weersomstandigheden meezitten, met welke ziektes krijgen onze planten te maken. En ook de energiefactuur baart ons dit jaar zorgen. We zullen grondig moeten nadenken hoe we hiermee omgaan."

Wil je meer weten over bio?

Op allesoverbio.be vind je meer bioweetjes en verhalen van producenten. 

Kies jij ook vaak voor biologische groenten? Laat het weten via FacebookTwitter of Instagram! Toon ons hoe jij kruiden verwerkt in je gerechten en post een foto met #lekkervanbijons. Volg ons ook op PinterestYouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle nieuwtjes.