Waarom akkerbouwbedrijf De Koperen Ketel inzet op grondwitloofteelt
Translation not available
This page has not been translated for the selected language.
Van oktober tot eind maart is er grondwitloof, een Vlaams streekproduct dat uniek is in zijn soort. Deze heerlijke lekkernij wordt door een beperkt aantal witlooftelers in Vlaanderen geteeld. Akkerbouwer Yves Flawinne uit Hoegaarden, op een steenworp van de taalgrens, is er pas vorig jaar mee gestart en hij is erg enthousiast.
Goed voor onze thuisverkoop
Yves:” Mijn echtgenote Veronique en ikzelf volgden een cursus bij het proefbedrijf in Herent. Daarnaast krijgen we goede raad van de schoonfamilie die vroeger grondwitloof teelde en van actieve telers van de vzw Brussels grondwitloof. Het zaad voor de teelt van de wortels koop ik bij hen aan, een vereiste in het lastenboek van Brussels grondwitloof.”
Yves heeft na één seizoen ervaren dat het een erg arbeidsintensieve teelt is, waarbij hij goed dient te puzzelen om de combinatie te maken met de andere werkzaamheden op zijn akkerbouwbedrijf. Yves: “Het vraagt veel werk, maar het is wel een mooi product om mee te werken. Het laat ons toe een ruimer aanbod te hebben voor onze thuisverkoop.” Yves en Veronique verkopen aardappelen en grondwitloof in een automaat. Op vaste momenten kan je die ook komen afhalen. Ze bieden trouwens daarnaast nog pompoenen en tomaten van eigen kweek aan en fruit en fruitsap van een collega-landbouwer in de buurt.
Veel waardering voor het product
Het grondwitloof valt duidelijk in de smaak want alles geraakt verkocht en er dient niets weggegooid te worden. Veronique: “We krijgen veel waardering voor ons product. Zo delen onze klanten hun kookprestaties met witloof wel eens via sociale media en horen we vaak hoe blij men is dat er eindelijk grondwitloof in deze streek te verkrijgen is bij de boer. Dat is super leuk!” Omdat ze zo dichtbij de taalgrens wonen, passeren er ook heel wat Waalse consumenten aan de automaat. Over de taalgrens in Wallonië is er geen grondwitloof beschikbaar in de korte keten hoewel de landbouwers er wel witloofwortels telen.
Grondwitloof is een echt seizoensproduct. Het is beschikbaar van oktober tot eind maart. Veronique: ”Bij wat kouder weer is de belangstelling voor grondwitloof erg groot. Als de temperaturen echter opnieuw beginnen stijgen in de lente, kijkt men uit naar typische lenteproducten zoals sla en is het seizoen van grondwitloof ten einde.”
Meer weten over grondwitloof of andere Vlaamse traditionele streekproducten?
Op streekproduct.be ontdek je de verhalen achter onze Vlaamse streekproducten en lees je alles over de nieuwste erkenningen.
Toon ons dat jij ook fier bent op onze traditionele streekproducten. Post een foto van jouw favoriete streekproduct op Facebook, Twitter of Instagram met #lekkervanbijons.
Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en schrijf je in op onze nieuwsbrief of volg ons ook op Pinterest en YouTube!