Hoe moet je bier bewaren?
Translation not available
This page has not been translated for the selected language.
Zuurstof, temperatuur en licht beïnvloeden de smaak van bier. Oppassen dus! Moet je bier rechtop bewaren of bewaar je de fles best liggend? En mag je bier bewaren in de koelkast voor langere tijd? We geven je gouden tips om bier te bewaren volgens de regels van de kunst.
Bier bewaren: welke temperatuur is ideaal?
Bewaar bier op een koele en donkere plaats, maar niet in de koelkast. Een plek zonder direct zonlicht met een constante bewaartemperatuur van 10-15°C is ideaal.
Plaats het bier een halfuur voor uitschenken in de koelkast. Al lopen de meningen hierover uiteen. Sommige bierliefhebbers zweren bij ijskoud bier vanuit de redenering dat een speciaalbier rustig gedegusteerd wordt. Het bier komt tijdens het drinken op temperatuur waardoor ook de smaakervaring evolueert. Anderen vinden net dat wanneer een bier te koud geschonken wordt de subtielere smaken verloren gaan.
Zonlicht komt de smaak en geur van bier niet te goede. Daarom wordt bier bewaard in groene of bruine flessen. Hoe donkerder het glas, hoe beter. En dat geldt ook voor de bewaarplek.
Kan je bier lang bewaren?
Om te weten hoelang je bier kan bewaren, is de houdbaarheidsdatum een goede richtlijn. Maar het kan geen kwaad als je die overschrijdt. Heb je toch een flesje bier liggen voorbij de vervaldatum? Je zal er niet ziek van worden. Bier bederft zeer zelden als gevolg van bacteriën.
Bier rechtop of liggend bewaren?
De regel is: bieren met een kroonkurk bewaar je rechtop, bieren met een kurkenstop bewaar je, net als wijn, liggend. Op die manier kan de kurkenstop niet uitdrogen.
Heb je een bier met kurkenstop én hergisting op de fles klaarliggen, dan doe je er goed aan om de fles enkele dagen voor het ontkurken rechtop te zetten. De gist zakt daardoor naar de bodem van de fles.
Wordt bier beter met de jaren?
Wie over bier bewaren spreekt, denkt onvermijdelijk ook aan het rijpen van bier. Niet alleen zonlicht en temperatuur beïnvloeden namelijk de smaak van bier. Ook de tijd speelt een rol, net als bij wijn. Zelfs als je bier correct bewaart zullen er na verloop van tijd smaakverschillen ontstaan.
Daarom staat er op een flesje of blikje bier een datum ‘ten minste houdbaar tot’. Tot die dag zal de tripel van je favoriete brouwerij smaken zoals verwacht, nadien kan de smaak beginnen te wijzigen.
Dat hoeft niet noodzakelijk negatief te zijn, maar wil evenmin zeggen dat alle bieren beter worden met de jaren. Dit hangt af van het type bier en je persoonlijke smaak.
Bierliefhebbers experimenteren gretig met de bewaartijden van bier en onderzoeken hoe de smaak evolueert in de tijd. Bier bewaren is een hobby en het experiment is absoluut de moeite waard. Al is het niet voor iedereen weggelegd. Je moet namelijk lang genoeg van je voorraadje in de kelder kunnen afblijven.
Laat zien dat jij ook fier op ons bier bent
Post een foto van jouw favoriete Belgische bier via Facebook, Twitter of Instagram met #lekkervanbijons of #fieroponsbier.
Wil je op de hoogte blijven van de allerlaatste nieuwtjes, zet dan onze Pinterest- of YouTube-account bij je favorieten of schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Alcoholmisbruik schaadt de gezondheid.