Slager snijdt vlees

Het verhaal achter het varkensvlees van Duroc d'Olives

Translation not available

This page has not been translated for the selected language.

Een lekker stukje varkensvlees, smaakvol en duurzaam geproduceerd, daar maken Bart Mouton en Filip van Laere van Duroc d'Olives een erezaak van. In hun varkensboerderijen in Lochristi en Kruishoutem kweken ze Duroc-varkens die gekend staan voor hun mals en lekker vlees en bijzonder voedingspatroon. Ontdek hier het verhaal achter het varkensvlees van Duroc d'Olives en maak kennis met twee gepassioneerde varkenshouders.

Twaalf jaar geleden, na een interessante avond op café, besloten Bart en Filip hun krachten te bundelen. Beide heren hadden op dat moment een varkensbedrijf. Sinds die avond hebben ze een gemeenschappelijk kwaliteitslabel, Duroc d'Olives, een concrete toekomstvisie en het sappigste varkensvlees van de streek. Hun doel: de consument opnieuw laten genieten van een lekker stukje authentiek varkensvlees.

Tevreden buren

"We hebben vandaag elk ons eigen bedrijf, maar onze visie, aanpak en gedrevenheid is gemeenschappelijk. Naast de productie van lekker varkensvlees zijn ook de levensomstandigheden van onze varkens belangrijk. Ons kwaliteitslabel heeft zoveel facetten die bijdragen tot een uniek stukje varkensvlees. We zorgen voor onze planeet en voor een beleving op het bord. Die aspecten gaan voor ons hand in hand,” legt Bart Mouton uit.

Filip van Laere vult aan: “We willen met ons bedrijf op een bepaalde manier boeren. Dat merk je aan de manier waarop we pogen ons bedrijf netjes te integreren in het landschap. Door de lucht te zuiveren houden we niet alleen rekening met de stikstofregels, maar beperken we ook de geurhinder voor onze omgeving. We telen voor een deel ons eigen graan, vangen regenwater op in een wachtbekken en wekken energie op via de zonnepanelen op onze stallen. Waar we kunnen proberen we het duurzaamheidsverhaal te integreren in onze bedrijfsvisie.”

Bart en Filip van Duroc d'Olives

Lokale granen en olijfolie

En dat loont niet alleen op vlak van duurzaamheid. Ook de varkens profiteren daarvan legt Filip verder uit. “Met voldoende daglicht, veel beweegruimte en speelmogelijkheden zitten de varkens beter in hun vel. En dat proef je. Wat ook zorgt voor de unieke smaak van ons varkensvlees is de voeding die onze varkens te eten krijgen. Uniek aan ons bedrijf is de combinatie van lokale granen én olijfolie. Niet alleen een Europese vetbron, maar ook een onverzadigd vetzuur wat ons vlees gezonder maakt. Het vet in het varkensvoeder komt later terug in het vlees en dat verschil proef je.”

Trotse ambassadeurs

“We merken dat de Belg warm loopt voor vlees met een verhaal. Een speciaal ras of een bedrijf dat aandacht heeft voor duurzaamheid of dierenwelzijn, daar heeft de consument veel aandacht voor. Daarnaast is lokaal produceren goed voor de consument én voor de lokale economie. Iedereen wint hierbij en dat maakt het zo'n mooi verhaal om aan bij te dragen. Vlees van hier wordt niet alleen duurzamer gekweekt dan in het buitenland, het is daarnaast minder lang onderweg, én aan strenge milieu- en dierenwelzijnsregels onderworpen. Dat maakt het de beste keuze voor op je bord. En dat maakt van ons trotse ambassadeurs van 'Lekker van bij ons'.”

Rechtstreekse lijn met consument

“Vroeger verkochten wij onze varkens aan een slachthuis,” vertelt Bart. “Nu verkopen we de dieren zelf en krijgen we rechtstreekse feedback. We krijgen nu heel wat e-mails en vragen van onze klanten. De inhoud varieert van een vraag naar een opmerking tot een recensie. Daarnaast willen de mensen weten waar ze ons vlees kunnen aankopen of vissen ze naar wijnsuggesties om met ons varkensvlees te combineren. Consumenten zijn echt wel bezig met de totaalbeleving van het eten, wij maken daar graag deel van uit.”

De passie van Bart en Filip is samen met hun varkensvlees mee gegroeid. “Hoe meer we er mee bezig zijn, hoe verder we in die innovatie willen gaan. Dat uit zich in de kruisingen, de kennis, de verwerking van het vlees... Want de beleving stopt niet, daar zijn geen grenzen aan. Dat houdt het uitdagend en interessant,” aldus Filip.

Meer weten? Vind hier meer informatie over het varkensvlees van Duroc d’Olives.

Ben jij ook fier op varkensvlees van hier?

Post een leuke foto of video van jouw favoriete gerecht met #lekkervanbijons op Facebook, Instagram of Twitter.

Benieuwd naar de laatste culinaire tips en video’s? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief of volg ons op YouTube of Pinterest.