De Oesterzwamboerderij
Translation not available
This page has not been translated for the selected language.
Hoevewinkel dans Merelbeke
De Oesterzwamboerderij
Products
À propos
Who we are
Bezieler Ignace Schram is fervent bio-tuinier en kweker van oesterzwammen en shiitakes.
De bijzondere ligging van De Oesterboerderij te midden van mooie trage wegen en fietsroutes verleidt veel toevallige passanten om binnen te stappen in zijn hoevewinkel. Velen worden er trouwe klant. Intussen is de zwammenkweek overgebracht naar VZW Maatwerkbedrijf De Kromme Boom, waarvan Ignace bestuurder is.
What products can you find here?
De biologische oesterzwammen worden op een unieke wijze gekweekt in versie 4.0 duurzame kweekcellen (omgebouwde serres). Ze maken er bovendien als enige in Vlaanderen hun eigen bio-substraat waarop dan de zwammen kunnen groeien.
De zonnepanelen, het gesloten watercircuit via de eigen waterzuivering, uniek gebruik van een kilometerlange ondergrondse luchtopwarming, luchtrecuperatie en de herwinning van het uitgeplukt substraat als grondverrijking van de eigen maïsvelden illustreren het duurzame productieproces. Het circulair denken gaat echter nog verder. De oesterzwamvoetjes die overblijven na het afsnijden van de zwammen bijvoorbeeld worden verwerkt in vegetarische broodsmeersels, veggie-worsten enz.
De Oesterzwamboerderij gaat er prat op dat de zwammen ook gezondheidsvoordelen hebben. De kweekstallen laten het zonlicht toe waardoor de zwammen tot drie maal meer vitamine D bevatten dan zwammen gekweekt in klassieke gesloten cellen.
De shiitakes worden op eikenhout gekweekt, wat bijdraagt tot hun buitengewone kwaliteit. Na enting met het shiitakemycelium duurt de doorgroei van de zwamdraden in het harde eikenhout anderhalf jaar. Dan worden alle stammen rechtopstaand in het bos geplaatst en kan er regelmatig worden geoogst. Ook op bio-eikenhoutensubstraat worden shiitakes gekweekt.