Fruit, een natuurlijke zoet(s)maker
Translation not available
This page has not been translated for the selected language.
Wie groenten zegt, zegt fruit. En omgekeerd. Groenten en fruit onderscheiden zich van elkaar door de aanwezigheid van verschillende soorten en hoeveelheden voedingsstoffen. Daarom is het van belang niet alleen groenten maar óók fruit te eten.
Fruit in een gezond voedingspatroon
Een evenwichtig en gevarieerd voedingspatroon, rijk aan groenten én fruit, draagt bij tot een goede gezondheid. In de voedingsdriehoek krijgt het duo een prominente plaats: helemaal bovenaan in de donkergroene zone. Dat betekent dat ze samen met andere voedingsmiddelen uit de donkergroene zone de basis vormen van een gezond voedingspatroon.
Voedingswaarde van fruit
Fruit is een belangrijke bron van noodzakelijke voedingsstoffen waaronder voedingsvezels, vitaminen zoals vitamine C, vitamine E en foliumzuur en mineralen zoals kalium. Fruit smaakt doorgaans zoeter dan groenten door de suikers die er van nature in aanwezig zijn. Het gemiddelde suikergehalte van een rijpe vrucht varieert van ongeveer 5 tot 20 g per 100 g.
Hoeveel fruit per dag?
Volgens de algemene voedingsrichtlijnen eten we dagelijks best 2 stukken of 250 g fruit. Twee stukken fruit komen ongeveer overeen met: 1 appel en een handvol frambozen, 1 peer en een handvol braambessen of 2 kleine pruimen en een handvol frambozen. Er zijn voldoende momenten tijdens de dag waarop je fruit kan inschakelen: bij het ontbijt in combinatie met yoghurt of plattekaas, puur natuur als tussendoortje, bij de lunch als zoet beleg op de boterham of bij het avondmaal warm of koud. Op welk moment van de dag je best fruit eet, maakt niet zoveel uit. Het is vooral van belang dat je voldoende fruit eet. Schakel dagelijks dus minstens twee porties fruit in.
Welk fruit is het gezondst?
Sommigen zijn ervan overtuigd dat er superfruit bestaat waar je gezond van wordt of zweren bij supergezonde sappen. Tot op vandaag is er hier echter geen wetenschappelijk bewijs voor. Elke fruitsoort heeft een unieke samenstelling en bieden stuk voor stuk een interessante mix aan voedingsstoffen. Voldoende fruit eten als onderdeel van een gezonde voeding én afwisselen tussen verschillende soorten fruit blijft de beste strategie voor een supergezonde voeding.
Wist je dat de kleur van fruit ook iets vertelt over de bioactieve stoffen die erin zitten? Wie dus kiest voor verschillende kleuren, krijgt een breed scala aan bioactieve stoffen binnen. Geef de voorkeur aan vers fruit en kies hele vruchten boven de gemixte of geperste versie.
Gezond koken met fruit
Wie vers fruit gebruikt in de keuken, is goed bezig voor de eigen gezondheid want ze zorgen (in)direct voor een gezonde twist. Fruit toevoegen verrijkt gerechten instant met vezels, vitaminen en mineralen. Dankzij haar zoete smaak, kan fruit de hoeveelheid suiker in een gerecht aanzienlijk verminderen of zelfs overbodig maken.
Heb je nog vragen? Laat het ons weten via Facebook, Instagram of Twitter met #lekkervanbijons.
Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en volg ons ook op Pinterest, YouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief.
In samenwerking met NICE
Het kenniscentrum voedingsinformatie NICE biedt wetenschappelijk onderbouwde informatie op maat van voedings- en gezondheidsprofessionals en geeft duiding bij actuele trends en inzichten rond voeding en gezondheid.