Aardappelhof

Translation not available

This page has not been translated for the selected language.

Aardappelhof

Producent

Aardappelhof

Het ‘Aardappelhof’ bestaat uit 3 delen: de akkerbouw, veeteelt en de hoevewinkel. Jos is de zaakvoerder en landbouwer en Ann is zijn partner. Samen baten ze de hoevewinkel uit. Deze hebben ze samen in december 2017 opgestart. Ervoor was er reeds 35 jaar aardappelverkoop op het bedrijf naar particulieren toe.

Jos is landbouwer in hart en nieren en heeft de boerderij van zijn ouders overgenomen. Ann is verpleegkundige en doet alles wat met de winkel te maken heeft, samen met Jos. De hoevewinkel staat vooral bekend om de eigen aardappelteelt en het rundsvlees van Hereford, een natuur ras dat enkel gras- en hooi gevoederd wordt.

Qua akkerbouw verbouwen ze aardappelen, tarwe en maïs. Centraal staat de aardappelteelt. Reeds 35 jaar telen ze met passie verschillende soorten tafelaardappelen. Het planten, telen, rooien, bewaren, sorteren en verpakken doen ze allemaal zelf. In dit ganse proces laten ze niets aan het toeval over. Het Aardappelhof zoekt ook steeds naar nieuwe en sterkere rassen van aardappelen. Dit wil zeggen aardappelen die lekker zijn en minder gevoelig zijn aan ziekten en minder stootgevoelig zijn. Dus dit resulteert in minder sproeien op het veld!

De tarwe en de maïs worden geleverd aan een plaatselijke molen om te verwerken tot veevoeder. Als de tarwe aan hoge kwaliteitseisen voldoet wordt ze vermalen tot de bloem voor bijvoorbeeld brood. In het andere geval wordt de tarwe voor veevoeders gebruikt.

Ook volgen ze alle richtlijnen om de landbouw zo ecologisch en duurzaam mogelijk te werken.

De verkoop van het vlees is ook belangrijk voor de hoevewinkel. Ook hier zit de duurzaamheid en het ecologisch en milieubewust toepassen van de landbouw in verwerkt.

De runderen op het bedrijf zijn Herefords, oorspronkelijk een Engels ras. Het zijn sterke gezonde dieren die alleen gras- en hooi gevoederd zijn. Het is een natuur ras dat traag groeiend is en alles op de natuurlijke manier doet. Een typisch kenmerk van het vlees is de marmering in het vlees. Het is veel gezonder van bestanddelen mits ze enkel gras-en hooi gevoederd worden en van nature sterke dieren zijn. Herefords hebben geen gebreken en de koeien brengen de kalfjes alleen op de wereld. De dierenarts zien ze er zelden. De kalfjes wegen bij de geboorte een 20 tot 25kg, wat een natuurlijke geboorte ten goede komt. Na een half uurtje staan de kalfjes op hun benen en drinken spontaan bij hun mama. De kalveren lopen 6 tot 8 maanden bij het moederdier.

Als de lente komt hebben ze ook weidegang, wat het vlees alleen maar ten goede komt. Kalfsvlees zal je bij het Aardappelhof niet vinden, omdat ze elk dier een leven gunnen bij de kudde. Een keer per maand wordt er een dier geslacht en versneden. De verkoop gebeurt enkel via de hoevewinkel. Het vlees wordt telkens vacuüm verpakt en diepgevroren, tenzij men op voorhand vers vlees besteld en dit op de versnijdingsdag komt afhalen.

Op het Aardappelhof is ook een stal met een grote staldeur met raam voorzien, zodat de mensen de dieren ook kunnen zien.

De winkel bestaat sinds december 2017 en biedt onze aardappelteelt aan en ons eigen rundsvlees van Hereford, diepvries.  Daarnaast hebben we ook lams-,varkens-,kip-, hertenvlees van onze collega landbouwers die ook voor de  pure korte keten willen staan. Bereide maaltijden worden ook gemaakt zonder bewaar-, kleur-, en smaakstoffen. En de ingrediënten komen uit de hoevewinkel waar alleen verse producten voor handen zijn.

Cadeaumanden kunnen ook gemaakt worden met straffe streekproducten en/of groenten en fruit. Fruit komt zoveel mogelijk van de collega boeren uit Vissenaken en Bunsbeek. Groenten zijn zo vers mogelijk. Als ze juist de veiling gepasseerd zijn zijn ze gesorteerd bij de groothandel. We gaan ze zelf uitkiezen dat we zelf zien dat ze vers zijn en rijden 2 keer per week. Het grondwitloof komt van de collega’s in Zemst in het seizoen.

Op de website is nog veel meer te lezen over de winkel.