Cheeseburgers maken: tips om zelf aan de slag te gaan
Translation not available
This page has not been translated for the selected language.
Hoe bouw je de perfecte cheeseburger op? Wat is de beste kaas voor op een hamburger en welke kazen gebruik je beter niet? We delen hieronder onze favoriete burgerrecepten met kazen van bij ons en tips om zelf een cheeseburger te maken.
Hoe maak je een cheeseburger?
Zelf hamburgers met kaas maken lijkt gemakkelijk, maar ook hier kan het wel eens foutlopen. De kaas die onvoldoende smelt of té sterk van smaak is, garnituren of sausjes die niet goed passen bij de smaak van de kaas… Lees hier onze tips en tricks!
Welke kaas op je hamburger?
Proef zelf eerst van de kaas. De smaak mag niet té overheersend zijn. Geitenkaas bijvoorbeeld kan sterk smaken en ook blauwgeaderde kazen staan niet bij iedereen op de favorietenlijst. Wil je graag een hamburger met blauwe kaas serveren, beperk dan best de portie kaas. Voor de liefhebbers kan je wel wat extra kaas toevoegen.
Naast smaak is ook de smeltbaarheid van de kaas een belangrijke factor. Niet alle kazen smelten namelijk even goed. Een vetarme kaas en kaas die gemaakt wordt van schapenmelk is minder geschikt. Kies eerder voor halfharde kazen op basis van koemelk en kazen met een hoog vochtgehalte.
Dit zijn alvast enkele aanraders: Brigand, Brugge Abt, Brugge Broodje Classic, Chimay à la bière, Flandrien Jong, Pas de Rouge, Passendale Classic, Père Joseph Original en Val-Dieu Abdijkaas.
Hoe je cheeseburger samenstellen?
Een cheeseburger maken is geen exacte wetenschap. Onze video helpt je op weg naar een geslaagd resultaat. Naast kaas heb je natuurlijk nog andere ingrediënten nodig.
- Het broodje: een klassiek hamburgerbroodje of een pistolet is altijd OK. Experimenteer ook eens met een pittabroodje, ciabatta of Turks brood. Tip: snijd de broodjes door en leg ze dan met de snijkant even op de grillpan of barbecue voor een extra knapperige bite.
- Groenten: kies voor seizoensgroenten van bij ons. Ui, sla, tomaten en augurken zijn klassiekers op een cheeseburger. Maar ook stukjes wortel, lente-ui, paprika, tuinkers... kunnen voor een frisse toets zorgen.
- De hamburger: er wordt vaak gekozen voor rundsgehakt, maar je kan uiteraard ook half om half-, lams- of kalfsgehakt nemen. Voorzie zo’n 100 g gehakt per hamburger. Wil je variëren of zoek je een alternatief voor een burger? Een portobello-champignon is een verrassende én lekkere vervanger.
- Verse kruiden: denk aan bieslook, munt, koriander, basilicum, peterselie...
- Noten geven extra smaak en zorgen tegelijk voor een heerlijke crunch.
- Werk af met een sausje: mosterd, mayonaise en ketchup zijn de standaardsauzen. Ook een saus op basis van yoghurt kan je burger een smaakboost geven.
Tip: koken met bio- of hoeveproducten
Voor alles wat lekker is om in onze recepten te gebruiken, bestaat er in de winkel een even lekkere bioversie. Of koop je producten rechtstreeks bij de boer. Vind hier een verkooppunt in je buurt.
Probeerde je onze tips om een cheeseburger te maken?
Laat het ons weten via onze Facebook-pagina, op Twitter of via een leuke foto of video op Instagram met #lekkervanbijons! Of heb je nog suggesties voor een hamburger met kaas van bij ons? Ook dat horen we graag!
Blijf op de hoogte van onze laatste nieuwtjes: schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief of volg ons ook op YouTube of Pinterest.