Gebroeders Vercammen hoevewinkel

Gebroeders Vercammen: “Mensen laten genieten van verse groenten”

Verhaal

Translation not available

This page has not been translated for the selected language.

Echte Mechelse bloemkolen, Jutse zoete aardappelen, spaghettipompoenen, krulkolen of ronde courgette. Het zijn maar enkele voorbeelden van minder gekende groenten die je naast alle klassiekers kan kopen in de hoevewinkel van tuinbouwbedrijf Gebroeders Vercammen in Koningshooikt. “Korter kan de keten niet zijn want de meeste van de vollegrondsgroenten in onze winkel komen recht van onze velden”, vertelt Evi Van Camp van Gebroeders Vercammen.

Matthias en Evi van Gebroeders Vercammen

Een echte familiezaak

“In 2011 nam ik het landbouwbedrijf van mijn grootvader over, maar in 2013 legden we de basis van onze huidige activiteiten”, blikt Evi terug. “Samen met mijn man, Matthias Vercammen en zijn broer Jonas verhuisden we toen van Berlaar naar Koningshooikt omdat we daar meer uitbreidingsmogelijkheden zagen. Ook mijn ouders, schoonouders en een tante werken bij Gebroeders Vercammen dus wij zijn inderdaad een echte familiezaak. Ondertussen zijn wij met tien vaste collega’s en een 40-tal losse medewerkers, waarvan een groot deel studenten.”

Smaken ontdekken

“Onze ‘corebusiness’ is lekkere groenten telen en deze zelf tot bij de consument brengen. Wij willen iedereen smaken laten (her)ontdekken van veldverse groenten en de mensen dichter bij de landbouw en de natuur brengen”, vat Evi samen. “Daarom hechten we veel belang aan de contacten met onze klanten. Dat zijn grotendeels particulieren. Zij kopen onze groenten rechtstreeks online, in de hoeve- of dorpswinkel of op de markten, maar we leveren ook aan bedrijven, horecazaken en gemeentebesturen.”   

Zinvolle zorgboerderij

“Mensen laten kennismaken met ons bedrijf en vooral met de verse groenten die we telen, doen we niet alleen via onze hoevewinkel. Sinds tien jaar zijn we ook een zorgboerderij, waarbij we een zinvolle dagbesteding bieden aan mensen met een mentale beperking”, legt Evi uit. “Onder begeleiding van zorgcoach Liesje zijn er dagelijks zeven gasten in de weer met de verzorging van onze dieren of ze helpen in de keuken met het versnijden van groenten. Een heel fijne samenwerking: wij zijn blij met de hulp en de gasten zijn fier dat ze hier mogen meewerken. Naast onze vaste gasten komen er ook nog meerdere andere groepen per week onder begeleiding helpen. Eén groep van Jeugdzorg Ter Elst heeft hier een eigen moestuin waar ze hun groenten telen.”

Enthousiast over boerderijkampen

“Elke schoolvakantie organiseren we boerderijkampen. In de krokus-, herfst- en kerstvakantie is dat één week, twee weken met pasen en zes weken in de zomer. Telkens werken we rond een bepaald thema zodat dezelfde kinderen meerdere keren kunnen deelnemen. Jaarlijks ontvangen we een 300-tal kinderen. Zo leren zij en hun ouders ons bedrijf, de werking en ons aanbod kennen. Dat levert telkens weer heel leuke verhalen op”, lacht Evi.

Veel doen met pompoen

“Deze tijd van het jaar vallen kolen en pompoenen erg in de smaak. Zelf serveren we regelmatig een ovenschotel met kolen en gehakt. Af en toe maken we pompoenpuree of pompoensnoepjes. Blokjes koken en dan laten afkoelen en afkruiden met peper en zout. Echt heel lekker”, verklapt Evi. “Van klanten hoor ik dat ze spaghettipompoenen in twee snijden en met olie bereiden of een butternut met gehakt vullen. Ook de hokkaido -pompoen is populair, zeker bij horecaklanten. Deze kan je bereiden met de schil eraan, wat heel gemakkelijk is en geen afval oplevert. Romanescokolen en Halloween-pompoenen kopen mensen steeds meer als herfstdecoratie.”

Gebroeders Vercammen hoevewinkel

Echte Mechelse bloemkool

“Wist je dat we de vroege Mechelse bloemkolen telen via een speciale techniek? “, vraagt Evi. “We delen het veld op in ‘gewenten’ of ‘bedden’, lange verhoogde stroken grond met geulen tussen. De grond in Mechelen is zwaar en nat, maar de regen kan via de verhoogde grond makkelijk wegstromen. Zo vermijden we dat de bloemkolen in het voorjaar te veel water krijgen en zouden rotten in de grond. De eerste zaaiing noemen ze in de volksmond ook wel eens weeuwenteelt. (Weeuw betekent plant, maar het zou ook verwijzen naar weduwen die vroeger geld verdienden met de verkoop van vroeg geoogste groenten) Later op het jaar, als het doorgaans minder regent, kunnen we op dezelfde gewenten nog eens opnieuw bloemkolen planten.”

Veel meer dan bloemkool

“Naast de echte Mechelse bloemkolen vind je bij ons onder meer rode kool, witte kool, spitskool, broccoli, krulkolen, savooikolen, Chinese kolen, maar ook paksoi of koolrabi. Eigenlijk te veel om op te noemen. Mensen komen best eens kijken welke groenten en kruiden wij een heel jaar door, vers van het veld, aanbieden. Bloemkool en broccoli vallen het meest in de smaak bij de meeste klanten, terwijl de restaurants al eens graag experimenteren met gekleurde bloemkolen of andere seizoensgroenten. Je kan ook groentepakketten bestellen via onze webshop. We gaan letterlijk ver om onze verse groenten te leveren”, eindigt Evi Van Camp van Gebroeders Vercammen.

Wil jij ook graag aan de slag met hoeveproducten?

Post een leuke foto of video van jouw favoriete hoeveproducten met #rechtvanbijdeboer op Facebook of Instagram.

Benieuwd naar de leuke adressen, culinaire tips en verhalen? Schrijf je hier in voor onze Recht van bij de boer-nieuwsbrief.