Koeien van 't Waterbos

't Waterbos: van riek tot vork

Verhaal

Translation not available

This page has not been translated for the selected language.

Naast hun vrolijk gezin met drie kinderen, runnen Pieter Stessel en Jessie Bosmans al meer dan twintig jaar 't Waterbos. Een boerderij en hoevewinkel gevestigd op de gronden van een voormalige witloofboerderij in Veltem-Beisem. Daar verzorgen en voederen ze dagelijks hun koeien, bewerken ze de akkers en graslanden en verkopen ze vers vlees in hun hoevewinkel. Van riek tot vork, het hele proces maak je bij boerderij 't Waterbos mee. En dat proces lichten ze met veel plezier toe.

't Waterbos

100 koeien om te starten

Toen Pieter net voor de eeuwwisseling afstudeerde had hij een droom. Waar zijn ouders thuis in bijberoep een kleine boerderij hadden, zag hij het groter. Met een diploma agrotechnologie en de steun van zijn ouders op zak kwam hij in Veltem terecht. De voormalige witloofboerderij werd een runderboerderij met 100 koeien en akkerbouw en hop, hij was vertrokken.

Vandaag lopen op de boerderij zo'n 200 Belgisch Witblauw koeien te grazen. Daarnaast huppelen hun kalfjes. Uniek aan 't Waterbos zijn de kalfjes die bij de koeien zogen tot ze zo'n vijf maand oud zijn. Het kalfje wordt vanaf de geboorte goed opgevolgd en groeit op bij de moeder. Dat de dieren kunnen opgroeien op weides, met genoeg stro, genoeg bewegingsruimte en licht en lucht vindt Jessie erg belangrijk. Het respect en de goede zorg voor hun dieren dragen ze hoog in het vaandel en is ook voor hun klanten een extra reden om bij hen vlees aan te kopen.

Eén koe per week

Van april tot oktober vind je de koeien terug in de weide. Daar hebben ze ruimte om te grazen en eten het voedsel dat op 't Waterbos gezaaid en geoogst wordt. Bijna 100% zelfvoorzienend zijn landbouwers Pieter en Jessie wanneer het op de voeding voor hun koeien aankomt. Elke week slachten ze één koe. Wanneer de stock van de hoevewinkel wat laag staat, kunnen dat zelfs twee koeien per week zijn. De dieren worden in Mechelen geslacht, maar worden versneden en verwerkt in hun eigen beenhouwerij. Daarna verpakken ze het vlees vacuüm en bewaren het in de diepvries.

Winkel 't Waterbos

Uit z'n voegen

In de hoevewinkel van ‘t Waterbos koop je naast pakketten van hun eigen vlees ook aardappelen uit eigen teelt. Tel daarbij de groenten, fruit en streekproducten van collega's en dan durft een winkel al eens uit z'n voegen te barsten. "In 2019 hebben we onze winkel verbouwd,” vertelt Jessie. “Het pand is nu groter en er komen steeds meer klanten langs. Dat hadden we even onderschat. We zijn nog steeds aan het bekomen van die grote groei in cliënteel.”

Met hun 200 koeien en akkerbouw hebben Pieter en Jessie hun handen vol op het veld en dan is het sociaal contact via de winkel een welgekomen afwisseling. De tevredenheid van hun klanten en korte gesprekken aan de toonbank maken dat ze met veel plezier de deuren van hun hoevewinkel openen. Volgend jaar wordt een jubileum jaar, dan versnijden ze al twintig jaar hun eigen vlees.

“Voorlopig hebben we geen grote plannen meer. Even op dit niveau verder werken lijkt ons aangenaam. De manier waarop we de boerderij en de hoevewinkel nu draaiende houden, dat houden we graag nog even in stand. En de rest, dat zien we later wel.”

Wil je graag een bezoekje brengen aan 't Waterbos? Ontdek dit verkooppunt

Wil jij ook graag aan de slag met hoeveproducten?

Post een leuke foto of video van jouw favoriete hoeveproducten met #rechtvanbijdeboer op Facebook of Instagram.

Benieuwd naar de leuke adressen, culinaire tips en verhalen? Schrijf je hier in voor onze Recht van bij de boer-nieuwsbrief.