Lentehelden uit Vlaamse velden
Kooktips
Fil d'Ariane
Translation not available
This page has not been translated for the selected language.
Tijdens het voorjaar kan je met volle teugen genieten van al die lentegroenten die ons land te bieden heeft. Denk aan asperges, paprika’s, tomaten, courgettes… Wie lente zegt, zegt smakelijke salades? Klopt, maar je hebt tal van manieren om in de lente groenten klaar te maken. Onze recepten zijn het bewijs!
Waarom kiezen voor lentegroenten van bij ons? Hierom!
Wil je meer variatie brengen in je gerechten? Dan is kiezen voor seizoensingrediënten een gemakkelijke manier. Maar om meer voor lokale lentegroenten te kiezen, zijn nog wel een aantal redenen.
- Het telen en oogsten van seizoensgroenten gebeurt hier in de meest ideale omstandigheden. Ze hoeven bijvoorbeeld niet vroeger geoogst te worden - omdat ze nog een lange afstand moeten afleggen - en hebben dus meer smaak. Bovendien moet de producten beantwoorden aan strikte normen en worden ze altijd streng gecontroleerd.
- Je maakt een duurzamere keuze: je steunt de lokale land- en tuinbouwers en je beperkt je voedselkilometers.
- Seizoensgroenten zijn voordeliger voor je portemonnee.
Tip: raadpleeg onze seizoenskalender en ontdek wanneer welke groente beschikbaar is.
Lentegroenten: recepten voor elk moment van de dag
Uit onderzoek blijkt dat de gemiddelde Belg - volgens de voedingsrichtlijnen - te weinig groenten eet. Wel, met deze recepten tover je alvast makkelijk meer lentegroenten én variatie op je bord.
Doen dit seizoen: asperges
Het aspergeseizoen loopt van april tot juni. Geniet er dan volop van! Je hoorde vast al dat asperges het witte goud genoemd worden? Da’s meer dan terecht. Asperges hebben een verfijnde smaak, ze zijn rijk aan vitamine C en vezels en ze bevatten bovendien weinig calorieën. Helemaal overtuigd? Lees hier alvast hoe je asperges schilt en bereidt en hoe je ze best bewaart. Of ga meteen aan de slag met een van deze recepten.
Gouden raad voor tomaat
De tomaat is de meest gekochte groente in België. Dat verbaast niet: tomaten brengen kleur op je bord en het zijn smaakmakers in tal van gerechten. Afhankelijk van het type gerecht je wil klaarmaken, gebruik je best een andere soort tomaat. We lijsten er hier een aantal op. Vleestomaten zijn de meest bekende soort. Deze tomaten zijn door hun stevigheid ideaal om op te vullen. Denk aan een tomaat-garnaal of gevulde tomaat met gehakt. Kies trostomaten of langwerpige pruimtomaten voor het maken van bijvoorbeeld tomatensaus, soep of een salade. Kerstomaten lenen zich voor salades, maar ook voor in de oven of om te snacken uit het vuistje. Onze tomatentelers voorzien ons van een ruim aanbod: variëren met tomaten was nog nooit zo gemakkelijk.
Komkommertijd, de hele dag rond
Komkommer kan je op elk moment van de dag eten: als snack, bij de lunch, het aperitief en bij het avondeten. Extra voordeel: komkommers zijn rijk aan voedingsvezels en het is een goede bron van vitamine K. Zet je tanden in onze recepten en haal alles uit de komkommertijd.
Oh la la, zo veelzijdig die paprika
Ook paprika is een groente met bijzonder veel mogelijkheden. Rauw zijn ze lekker in een salade en ze lenen zich ook voor soep, saus of wokgerechten. Of gril ze of vul ze en bak ze in de oven. Verteer je deze groente moeilijk, verwijder dan de schil met een dunschiller. Wist je trouwens dat paprika’s bijzonder rijk zijn aan vitamine C en voedingsvezels? Hiernaast zijn ze ook een goede bron van foliumzuur. Doe hier inspiratie op en varieer meer met paprika.
Kom dat zien, onze gerechten met aubergine
Je hoeft een aubergine niet te schillen. Wassen en even drogen is voldoende. Onze recepten tonen aan dat aubergine klaarmaken meer is dan alleen moussaka en ratatouille. Roosteren, grillen of vullen… Aan jou de keuze! Tip: wil je een aubergine vullen, laat dan het kroontje zitten voor de stevigheid.
Maak bloemkool cool
Denk jij bij bloemkool aan klassieke gerechten? Bloemkool in witte saus en bloemkoolsoep blijven lekker, maar deze groente heeft meer in haar mars. In een salade en stoofgerechten of verwerkt in een aperitiefhapje of dip: bloemkool is altijd een topper. Nog wat bloemkoolroosjes over? Eet ze rauw als tussendoortje.
Culinaire pret met courgette
De langwerpige groene courgette is het meest bekend, maar er bestaat heel wat varianten. In de winkel zal je vooral de gele en ronde groene courgette vinden. Welke variant je ook verkiest: met courgette zit je altijd goed. Onze suggesties: ga voor courgettesoep of gevulde courgette in de oven. Of serveer ze gebakken, gestoofd of gegrild bij een stukje vlees, vis of bij een slaatje.
Assorti met broccoli
Broccoli kan je makkelijk combineren met veel ingrediënten. Gewoon gekookt met een sausje is broccoli erg lekker, maar hij is ook overheerlijk in oven- en wokgerechten of salades. Je kan deze groente ook snel stomen in de microgolfoven en verder verwerken in bijvoorbeeld een stoemp. Groenten stomen is trouwens een gezonde bereidingswijze. Wist je dat de voedingswaarde van broccoli vrij hoog is in vergelijking met andere groenten? De groente is rijk aan voedingsvezels, foliumzuur, vitamine C en K en een goede bron van kalium, vitamine A, B2 en B6. Zet dus regelmatig broccoli op je menu.
Zeg eens hoi tegen paksoi
Paksoi is een langwerpige koolsoort die voor velen nog een onbekende is. Daar brengen wij graag verandering in. We helpen je hier op weg om te koken met deze groente. Paksoi heeft een korte bereidingstijd. Je kan hem wokken, stoven en rauw gebruiken in combinatie met andere groenten en kruiden. De smaak? Die is zoet en zacht en doet wat denken aan Chinese kool. Paksoi heeft net als andere koolsoorten een hoge voedingswaarde. Hij is rijk aan voedingsvezels en vitamine A en is een goede bron van foliumzuur en vitamine C.
Tip: voor alles wat je in de hierbovenvermelde recepten moet gebruiken, vind je in de winkel een even lekkere bioversie. Of koop je producten recht van bij de boer. Wat de boer aanbiedt, is altijd in seizoen. Ga dus ook ook keer langs bij een hoeveverkooppunt in je buurt.
Welke lentegroente van bij ons is jouw absolute held?
Deel het met ons via een foto of video op Facebook, Twitter of Instagram met #lekkervanbijons. Heb je nog tips voor heerlijke gerechten met typische lentegroenten? Ook dat horen we graag!
Wil je op de hoogte blijven van onze laatste nieuwtjes? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief of volg ons ook op YouTube of Pinterest.