Hoe beleeft radiopresentatrice Kawtar Ehlalouch het Suikerfeest?
Translation not available
This page has not been translated for the selected language.
De ramadan zit erop en dat viert de moslimgemeenschap met Eid Al Fitr, het Suikerfeest. Belanden er dan enkel zoetigheden op tafel? En wat maakt Eid Al Fitr zo bijzonder? Wij vroegen het aan MNM-radiopresentatrice Kawtar Ehlalouch.
Ongeveer een maand lang hebben moslims tussen zonsopgang en zonsondergang niets gegeten of gedronken. De ramadan, da’s voor Kawtar Ehlalouch (26) uit Dendermonde een periode waar ze elk jaar naar uitkijkt. “Het is een pittige, maar ook een heel mooie periode. We brengen meer tijd door met onze familie en de samenhorigheid is groot. Er is niets zo gezellig als samen het hongergevoel breken na een dag vasten,” aldus Kawtar.
Wat eet je zoal tijdens de ramadan, na zonsondergang?
“Het vasten breken we met een dadel, melk of water. Daarna eet ik altijd Marokkaanse soep en drink ik veel water. Bij ons belanden er ook veel salades op tafel, aangevuld met loempia’s of bladerdeeghapjes. Bij veel Marokkaanse moslims komen er honingkoekjes op tafel. Maar evengoed kan er nadien pasta of vol-au-vent volgen.”
De ramadan wordt op 21 of 22 april afgesloten met Eid Al Fitr. Wat betekent het Suikerfeest voor jou?
“Tijdens Eid Al Fitr vieren we het einde van die maand vasten. Voor mij is het ook een moment om dankbaar te zijn dat ik opnieuw heb kunnen deelnemen aan de ramadan. Dat is niet voor iedereen het geval, er zijn mensen die niet mee kunnen doen, door ziekte bijvoorbeeld. De meeste mensen nemen een dagje vrij van het werk. Je kan het vergelijken met het kerstfeest, iedereen is mooi opgekleed en geeft cadeautjes aan elkaar.”
Hoe zal je het feest dit jaar beleven?
“Het zal een bijzondere Eid Al Fitr worden, omdat we voor het eerst zonder mijn oma zullen vieren. Zij overleed enkele maanden geleden. De familie kwam traditiegetrouw samen bij haar thuis. Eid Al Fitr draait om het samenzijn met je familie en tijd nemen om bij te praten. ’s Ochtends gaan de mannen meestal naar de moskee. Ondertussen wordt een uitgebreid ontbijt voorbereid. Samen ontbijten met de familie vind ik een van de hoogtepunten. Ik kijk er elk jaar opnieuw naar uit om te kunnen genieten van mijn ochtendkoffietje.”
Wat belandt er bij jullie zoal op tafel?
“Bij ons zijn dat typisch Marokkaanse gerechten. Tijdens het ontbijt, mogen Marokkaanse thee en koekjes zeker niet ontbreken. Er worden ook pannenkoekjes of eens soort donut gegeten en er ligt brood op tafel. Nadien volgt dan bijvoorbeeld couscous.”
Kook je die dag ook zelf?
“Ik ben niet echt een keukenprinses, maar ik help mijn mama wel graag met het maken van de honingkoekjes. Ik ben graag de rechterhand van wie in de keuken staat.”