Sla Veggie-Drive

Veggie-drive: De gezondste drive-in van België!

Verhaal

Translation not available

This page has not been translated for the selected language.

Danny en Petra uit Brugge kozen er jaren geleden voor om het landbouwbedrijf van Danny’s ouders over te nemen. Wat toen een gespecialiseerde zaak in  de verkoop van paprika’s voor de veiling was, is nu een breed opgesteld landbouwbedrijf met een ruim assortiment aan groenten, fruit en chrysanten. Je kan er – naargelang het seizoen - terecht voor prei, aardappelen, sla, yakon, paprika, tomaat, appelen en peren en zo veel meer. Het koppel verkoopt nu ook in de korte keten. En dat is geen toeval.

Zaakvoerders Veggie-Drive

Keuze voor risicospreiding

Petra vertelt hoe er doorheen de jaren een duurzaam bedrijfsmodel is uitgerold. “We hebben een contract met Aldi Frankrijk voor de verkoop van onze chrysanten. Danny richt zich op de veilingen, terwijl ikzelf onze activiteiten in de korte keten organiseer. Zo doen we alles om de risico’s die landbouw van nature met zich meebrengt te spreiden.”

Van spaarpot tot veggie-drive

Met opgroeiende kinderen in huis was het moeilijk om een hoevewinkel open te houden. “Mensen klaagden wel eens dat ze hier voor een gesloten deur stonden. Dus besloot ik om onze chrysanten en een selectie uit alles wat we oogsten gewoon voor de deur te zetten met een klein spaarpotje van de kinderen erbij.” Het systeem was volledig gebaseerd op vertrouwen. “Mensen vonden het idee van een spaarpotje charmant en ze konden bovendien zelf kiezen wanneer ze hun inkopen deden.” Ook voor Petra baatte het systeem, omdat ze niet permanent aanwezig hoefde te zijn.Door het grote succes van het potjessysteem begon Petra de verkoop te professionaliseren. Intussen vult ze dagelijks 3 automaten met seizoensgroenten. ‘Veggie-drive’ was geboren, ook al blijft Petra parallel nog steeds werken met het traditionele spaarpotje van haar kinderen.

De automaat van Veggie-Drive

Petra blijft ook vandaag haar korteketenaanbod uitbreiden. Vorige zomer koos ze ervoor om haar serre te openen voor zelfpluk. “Mensen vinden het fijn om hun groenten zelf te komen oogsten en ook voor mij is het een meerwaarde. Het is sociaal. Je kan een praatje maken en antwoorden op vragen over onze groenten en fruit en onze productiemethodes. Dat is heel fijn.”

Variatie in je menu

Op de vraag waarom we moeten kiezen voor de groenten van Petra en Danny, antwoordt Petra vol enthousiasme. “We verkopen wat de seizoenen brengen en dat brengt meteen variatie in je menu. Spaghetti moet echt niet altijd met de klassieke tomatensaus zijn. Door seizoensgroenten te kopen, ontdek je automatisch nieuwe groenten. Het aanbod van seizoensproducten is namelijk bijzonder groot. Ze zijn trouwens een stuk voordeliger én ecologischer dan producten die niet uit het seizoen zijn. Het gaat ook over de band met je voeding. Mijn grootmoeder zei me altijd dat ze het elk jaar voelde kriebelen als er weer asperges waren. Dat verlangen naar bepaalde groenten is bij veel mensen verdwenen en dat is nochtans zo’n uniek gevoel!”

Wil jij ook graag aan de slag met hoeveproducten?

Post een leuke foto of video van jouw favoriete hoeveproducten met #rechtvanbijdeboer op Facebook of Instagram.

Benieuwd naar de leuke adressen, culinaire tips en verhalen? Schrijf je hier in voor onze Recht van bij de boer-nieuwsbrief.