Tines Groentemandjes

Boerderij Kleibeek: een biologisch kijk- en plukparadijs in het Waasland

Translation not available

This page has not been translated for the selected language.

Het was niet eenvoudig om een gaatje te vinden in de drukke agenda van Tine van bioboerderij Kleibeek in Oost-Vlaanderen. Naast een intensieve job als biolandbouwster is Tine ook handelaar en werkt ze als leerkracht Nederlands voor anderstaligen. Een eerste afspraak voor een interview viel in het water toen het plots begon te vriezen en er nog snel geoogst moest worden.  Gelukkig maakte Tine bij een tweede poging enthousiast een uurtje vrij om te vertellen over haar passie voor een landbouwmodel dat dicht bij de consument staat. ‘Vroeger ging zo’n 50% van het gezinsinkomen naar voedsel, nu is dat veel minder. Boeren zijn daar de dupe van’.

De zaakvoerders van Tine's Groentemandjes (Kleibeek)

Consumenten terug in contact brengen met de landbouw

Tine groeide op in een landbouwgezin en had altijd al een hart voor boeren. Toch was het een tijdje zoeken naar een  duurzaam bedrijfsmodel dat een waardig inkomen garandeert en respect opbrengt voor onze leefomgeving. Toen er zo’n 5 jaar geleden in het centrum van Sint-Pauwels een serre vrij kwam met een stuk grond van 1 hectare besloot ze met haar man Dirk de stap te wagen. Ze kozen heel bewust voor uitsluitend biologische landbouw, gingen zelf op zoek naar klanten in de regio en startten met de rechtstreekse boerderijverkoop van hun producten.

Tine’s boerderij ligt in het dorpscentrum en ze spreekt graag over  haar ‘kijk- en pluktuin’. ‘Onze toegankelijkheid is een enorme troef. Het is een manier om de consument weer in contact te brengen met landbouw en met de oorsprong van ons voedsel. Mensen kunnen hier komen genieten en zelf komen plukken. Ik vertel ook heel graag aan nieuwsgierigen waar biologische landbouw voor staat en hoe we precies te werk gaan’.

CSA en groenteabonnementen

Tine vergelijkt haar bedrijf met een grote groentetuin voor zo’n 120 gezinnen.  Ze verkoopt ¾ van haar oogst via CSA of voluit ‘Community Supported Agriculture’. Klanten betalen vooraf voor hun groenten en fruit die ze vervolgens wekelijks in een pakket kunnen ophalen in Antwerpen of het Waasland. Ze kunnen een jaaraandeel kopen of voor bepaalde periodes betalen. De klanten dragen daarbij een deeltje van het risico, bijvoorbeeld als de oogst tegenvalt. Door vooraf te betalen kan Tine redelijk precies inschatten wat er nodig is en heeft ze minder overschotten. Het geeft haar ook meer inkomenszekerheid om te investeren in haar bedrijf.

 

Winkel Kleibeek

Boeren moeten een beetje zot zijn

Voor Tine en voor de meeste andere boeren is er een grote nood aan zekerheid. Een hectare landbouwgrond is uiteindelijk heel weinig en laat het niet toe om te concurreren met marktprijzen. Daarom verkoopt Tine haar groentepakketten rechtstreeks aan haar klanten. Zo ontvangt ze een eerlijke prijs voor haar groenten en fruit. ‘Boeren hebben het vandaag steeds moeilijker om rond te komen en moeten soms zware investeringen doen. Niet elke boer wil persé verbreden zoals ik. Maar de meeste boeren hebben tegenwoordig geen keuze, het is voor velen overleven geblazen. Je moet vandaag een beetje zot zijn om boer te zijn Het is hard werken om weinig te verdienen en vrije tijd kan je ook vergeten. Maar het is voor velen een echte passie.’

‘Ik ben eigenlijk boer en handelaar tegelijk. Ik kweek zoveel mogelijk verschillende groenten en fruit zodat de pakketten interessant blijven voor onze klanten. We gaan binnenkort trouwens ook starten met een soepautomaat om ons gamma verder te verbreden.’

Keuze voor vergeten groenten

Tijdens de koude wintermaanden krijgen de klanten van Tine heel wat ‘vergeten groenten’ voorgeschoteld.  Deze week zitten er onder andere pastinaken, postelein, aardperen en boerenkool in het pakket. ‘Vergeten groenten zijn de groenten van weleer. Het zijn oude, smaakvolle rassen van soorten die hier altijd bestaan hebben. Deze groenten zijn het best aangepast aan de lokale teeltomstandigheden zonder dat ze gemanipuleerd worden. Het is niet alleen lekker, maar ook slim om te eten volgens de seizoenen.Eten wat er op dit moment groeit, is gezond en goed voor het milieu.’

Zin gekregen in de biologische groenten van Kleibeek? Breng een bezoekje aan de hoevewinkel

 

Wil jij ook graag aan de slag met hoeveproducten?

Post een leuke foto of video van jouw favoriete hoeveproducten met #rechtvanbijdeboer op Facebook of Instagram.

Benieuwd naar de leuke adressen, culinaire tips en verhalen? Schrijf je hier in voor onze Recht van bij de boer-nieuwsbrief.