Gâteau aux cerises façon crumble

Recepten met kersen voor een heerlijk zoete zomer

Kooktips

Translation not available

This page has not been translated for the selected language.

Verfrissend, zoet en een unieke smaak die moeilijk te weerstaan is…. Kersen zijn een echte zomertraktatie! Wat ze ook zo bijzonder maakt is hun veelzijdigheid. Je kunt kersen gewoon uit het vuistje eten en je kunt ze ook toevoegen aan salades, smoothies, desserts en zelfs hartige gerechten. Wil jij ook wel eens een clafoutis met kersen, kersentaart, een smoothie of cake met kersen maken? We verzamelden hier onze lekkerste recepten met kersen van bij ons.

Mini-strudel aux cerises et fromage blanc

Wat je moet weten over kersen

Zijn krieken en kersen familie van elkaar? Hoelang duurt het kersenseizoen nu juist? En, hoe bewaar je deze vruchten het best?

  • Kersen zijn typisch zomerfruit. Ze behoren zoals perziken en abrikozen tot de steenvruchten.
  • Er zijn verschillende soorten kersen, maar ze worden ingedeeld in 2 hoofdcategorieën: zoet en zuur. In België wordt de zoete kers ‘kers’ genoemd en de zure kers ‘kriek’. Omwille van hun zuurdere smaak worden krieken meestal verder verwerkt in bijvoorbeeld sauzen of tot een compote of confituur. Krieken zijn ook bekend van het kriekenbier.
  • Het kersenseizoen duurt slechts 2 maanden (juli en augustus). Geniet er dus volop van. Lees hier hoe je kersen (en andere producten) van bij ons kan herkennen in het winkelpunt.
  • Kersen bewaar je bij voorkeur niet in de koelkast. Zo blijft de smaak het beste behouden. Kersen zijn buiten de koelkast wel maar 1 tot 2 dagen houdbaar. Wil je ze langer bewaren? Dan plaats je ze wel in de koelkast. Daar blijven ze 3 tot 5 dagen goed. Neem ze even op voorhand uit de koelkast zodat ze op kamertemperatuur kunnen komen.
  • Eet de kersenpitten niet op of mix ze niet mee in een blender. Fruitpitten bevatten kleine hoeveelheden plantengifstoffen. Eens een pit per ongeluk doorslikken kan geen kwaad.

Tip: om kersen te ontpitten heb je nodig: een satéprikker of chopstick en een stevige fles. Leg de kers met het steeltje naar beneden op de flesopening. Duw met de chopstick aan de bovenkant in de kers. De pit valt vervolgens naar beneden in de fles. Bekijk hier onze instructievideo.

Glaces à l’eau aux cerises et au thé à la menthe

Zijn kersen gezond?

De superkracht van fruit ligt in de variatie die fruit biedt. Er wordt aangeraden om 250 g fruit per dag te eten en te variëren met seizoensfruit. Op die manier krijg je een brede waaier aan voedingsstoffen binnen. Kersen zijn vooral een bron van voedingsvezels (voor een goede darmwerking) en kalium (draagt bij tot een goede bloeddruk). Hun dieprode kleur verklapt ook dat ze anthocyanen bevatten. Anthocyanen behoren tot de groep van de flavonoïden, bioactieve stoffen met een antioxidantwerking. Antioxidanten helpen het lichaam te beschermen tegen vrije radicalen en andere schadelijke stoffen, die in het lichaam vrijkomen als gevolg van allerlei oxidatiereacties, en verhogen ze mogelijk mee onze weerstand tegen veel voorkomende welvaartsziekten zoals hart- en vaatziekten en bepaalde kankers.

Een schaaltje kersen (zo’n 140 g) zorgt al voor de helft van de aanbevolen hoeveelheid fruit per dag. Kersen bevatten weinig calorieën: 55 kcal per 100 g of 77 kcal voor een schaaltje (zo’n 140 g).

Tip: voor alles wat lekker is om in onze recepten te gebruiken, vind je in de winkel even lekkere bioversies. Of koop je ingrediënten recht van bij de boer. Er is steeds een verkooppunt bij jou in de buurt.

Ken jij nog een lekker recept met kersen?

Er zijn vast en zeker nog gerechten met kersen die wij kunnen toevoegen op onze site. Ken jij er nog? Laat het ons weten via FacebookX of Instagram en post een foto of video van jouw creaties met #lekkervanbijons. 

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en volg ons ook op PinterestYouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief!