Domein Kluisberg

“Je proeft passie in onze Belgische wijnen”

Verhaal

Translation not available

This page has not been translated for the selected language.

In het Vlaamse Hageland, in het dorpje Assent (Bekkevoort), vind je Domein Kluisberg. Hier maken wijnbouwer Jos Vanlaer en zijn familie – intussen draait de derde generatie al mee in het bedrijf – 100% Belgische wijnen. “Wijnbouw vereist een combinatie van kennis, inzicht en passie. Daar hechten wij als Domein Kluisberg veel belang aan. Ik kan er uren over vertellen, maar de beste manier om ons echt te leren kennen, is onze wijnen proeven!”, lacht Jos.

Wijndomein Kluisberg wijngaard

Drie generaties

“Momenteel is ons domein 8ha groot en staan er meer dan 30.000 druivelaars. Samen met mijn echtgenote Daniëlla, onze kinderen Bart en Lincy en hun partners vormen we een team van zes vennoten die een heel jaar bezig zijn met wijn bouwen. De kleinkinderen Ruben, Jolina en Jolana staan als derde generatie van onze familie klaar en helpen al waar ze kunnen."

"Een product zien groeien van op het veld tot in de fles, is iets waar we echt fier op zijn. Net zoals we trots zijn dat we tot de grondleggers van de appelatie ‘Hagelandse wijn’ behoren.”

Hagelandse wijn

“Wie een beetje thuis is in de wereld van wijn, heeft zeker al eens gehoord van ‘BOB’. Dat staat voor Beschermde OorsprongsBenaming. Een beroepsorganisatie – in ons geval de BOB Hagelandse Wijn – analyseert en controleert onze wijnen. Zij zorgen voor een kwaliteitslabel. Omdat wij wijn verbouwen met druiven die we telen in het Hageland en ook de verdere afwerking zelf hier doen, verdienen onze wijnen het kwaliteitslabel van '100% Belgische wijn' en daar zijn we trots op."

"Ook wij merken de trend dat steeds meer mensen een voorkeur hebben voor lokale producten. Velen zijn aangenaam verrast als ze onze wijnen proeven en/of onze wijngaard bezoeken. Nog veel wijnliefhebbers hebben er niet echt een idee van welke en hoeveel Belgische wijnen er bestaan. Op Domein Kluisberg maken we al vele jaren witte wijnen, maar ook rosé en rode wijn.”

Gestart met perzik

“Domein Kluisberg is eigenlijk een uit de hand gelopen hobby. In 1984 startte ik met het maken van fruitwijnen, onder meer met perzik”, blikt Jos bijna veertig jaar terug. “Dat smaakte al snel naar meer. Ik schakelde over naar druiven en enkele jaren later hadden we een eerste kleinschalige wijngaard op de flanken van de Kluisberg. Dat is een heuvel vol ijzerzandsteen, waar druivelaars goed gedijen. Wist je dat honderden jaren geleden op deze plek kluizenaars al wijn verbouwden? Zo spraken de mensen van de Kluisberg en zo noemden we ook ons bedrijf. In 1991 zette ik de stap naar professioneel wijnbouwer en nu draaien al bijna vijfentwintig jaar mijn vrouw en (klein)kinderen ook mee in ons familiebedrijf.”

Wijndomein Kluisberg wijnranken

Traditionele druivensoorten

“We investeren veel in moderne apparatuur en scholen ons voortdurend bij om op de hoogte te blijven van de nieuwste technieken om de beste wijnen te produceren. We werken wel met traditionele druivenrassen. Witte wijnen maken we met Müller Thurgau, Pinot Gris, Kerner, Pinot Blanc en Chardonnay. Merlot gebruiken we voor rosé en deze variëteit vormt in combinatie met Dornfelder ook de basis voor onze rode wijn. Deze druivensoorten liggen goed in de markt én gedijen in onze weersomstandigheden. Iedereen kent het wisselvallig weer in België, maar in onze sector merken we heel goed dat het klimaat echt verandert. Dat zorgt ervoor dat we vastberaden proberen mee te denken met de natuur. Intussen kunnen we vanuit onze ervaring goed inschatten hoe we best reageren op onverwachte (weers)omstandigheden.”

Duurzaam werken

“Op Domein Kluisberg hechten we naast kwaliteit ook veel belang aan duurzaamheid. We oogsten machinaal omdat we zo verse druiven sneller verwerken in ons productieproces. We zaaien op zoveel mogelijk plaatsen gras om erosie van de bodem tegen te gaan en we gebruiken slechts in beperkte mate producten om druiven te beschermen tegen schimmelziektes. Met zonnepanelen en ledverlichting houden we ons energieverbruik lager en we recupereren regenwater, onder meer om machines voor het onderhoud van de wijngaard te reinigen.”

Kom eens langs!

“Zoals ik in het begin al vertelde, is de beste manier om ons te leren kennen langskomen op Domein Kluisberg. Jaarlijks houden we op de eerste zondag van juni onze eigen opendeurdag. Al wandelend of met een huifkar ontdek je de wijngaard en kun je het volledige proces van wijn maken van nabij bekijken. Wij nemen ook deel aan ‘Sprankelend Hageland’ op 2 en 3 september 2023. Samen met enkele collega’s zetten we dan onze deuren open voor het grote publiek. Een heel jaar door leid ik groepen vanaf twintig personen zelf met veel plezier rond op ons domein. Afspreken doe je best via de website”, klinkt de uitnodiging van Jos Vanlaer van wijndomein Kluisberg.   

Heb je een favoriete wijn van bij ons?

Of proefde je een van de wijnen van Domein Kluisberg? Laat het zeker weten via FacebookInstagram of Twitter met #lekkervanbijons. Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en volg ons ook op PinterestYouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Alcoholmisbruik schaadt de gezondheid.

© beeldmateriaal: Domein Kluisberg