Oud brood verwerken op 10 manieren
Kooktips
Translation not available
This page has not been translated for the selected language.
Restjes oud brood: we hebben ze allemaal wel eens. Vaak wordt het brood weggegooid, maar eigenlijk is dit zonde. Je kan namelijk oud brood verwerken in tal van gerechten. Je bespaart hiermee geld én gaat voedselverspilling tegen. Een win-winsituatie dus!
Wij geven je tips hoe je brood zo lang mogelijk vers houdt en delen onze lekkerste zoete en hartige recepten met oud brood. Restjes brood weggooien behoort vanaf nu tot het verleden.
Hoe brood bewaren?
Brood op de juiste manier bewaren is al een eerste stap richting minder verspilling. Bewaar vers brood op kamertemperatuur in een gesloten broodtrommel of keukenkast. Zo blijft het 2 tot 3 dagen goed. Leg brood niet in de koelkast. De broodzak die je bakker of supermarkt gebruikt, is ideaal om je brood te beschermen tegen uitdroging.
Brood kan je gemakkelijk invriezen. Neem een vers brood, steek het in een plastic diepvrieszakje of laat het gewoon in de broodzak, en vries het in. Ideaal voor je lunchpakket is om kleinere porties in te vriezen. Haal het pakketje de avond voordien uit de diepvriezer en laat op kamertemperatuur ontdooien. Zo kan je 's morgens lekker vers je boterhammen beleggen. Ook broodjes met een krokante korst kunnen in de diepvriezer. Ontdooi ze 6 tot 9 minuten in een voorverwarmde oven op maximaal 150°C. Ontdooid brood mag niet opnieuw ingevroren worden.
Oud brood: recepten waar iedereen mee aan de slag kan
Broodjes of stokbrood die net iets te hard of taai zijn? Daar hebben we een trucje voor. Besprenkel de korst met water en wikkel het brood in aluminiumfolie. Stop dan het oud (stok)brood in de oven op 180 °C en dit voor zo’n 10 minuten. Het brood komt er opnieuw krokant uit.
Gesneden brood kun je jammer genoeg niet meer op die manier redden, maar je zal zien: ook snedes oud brood gebruiken kan op veel manieren.
Paneermeel
Een van de meest bekende manieren om oud brood te verwerken is het maken van paneermeel of broodkruim. Je kunt het brood in kleine stukjes snijden en vervolgens in de oven roosteren totdat het knapperig en droog is. Daarna kun je het in een blender of keukenmachine malen tot fijn paneermeel. Dit paneermeel kun je gebruiken als coating voor vlees, vis of groenten.
Broodpudding
Broodpudding maken met bruin brood of wit brood: het kan allebei. Je kunt zelfs oud stokbrood verwerken of oude sandwiches. Scheur het brood in stukjes en meng het met melk, eieren, suiker, kaneel en eventueel rozijnen of ander gedroogd fruit. Laat het mengsel even weken zodat het brood al het vocht kan opnemen en bak het vervolgens in de oven totdat het een goudbruine kleur heeft. Broodpudding is een heerlijk en voedzaam gerecht dat je zowel lauwwarm als koud kunt eten.
Verloren brood of wentelteefjes
Wie oud brood met ei zegt, denkt aan verloren brood of wentelteefjes? Goed gedacht! Met een paar sneetjes oud brood, eieren, suiker en melk zet je in geen tijd een ontbijt- of brunchtopper op tafel.
Bruschetta
Oud brood gebruiken voor bruschetta: in Italië kennen ze er alles van. Bruschetta bestaan uit gegrild brood, dat je insmeert met knoflook en besprenkelt met olijfolie, peper en zout. Met de topping kun je volop variëren.
Croques en toast
Krokante sneetjes brood, een plakje ham en gesmolten kaas… De croque monsieur is dé klassieker onder de eenvoudige gerechten. Naast de croque monsieur verzamelden we hier nog enkele variaties. Nog eenvoudiger: stop je sneetjes oud brood in de broodtoaster en rooster ze goudbruin. Beleg ze vervolgens met kaas, zongedroogde tomaatjes of andere groenten.
Quiche met een broodbodem
Nog een andere manier om oud brood te verwerken, is snedes brood te gebruiken als bodem voor je quiche. Bekleed de randen en bodem van je quichevorm met snedes brood en duw ze goed aan. Werk dan je quiche verder af.
Binding van soep, saus of gehakt
Oud brood kan ook dienen om je soep of saus te binden. In een klassieke stoverij bijvoorbeeld is een met mosterd bestreken boterham een ingrediënt dat niet mag ontbreken. Wil je je gehaktballen of gehaktbrood wat steviger maken, voeg dan broodkruim toe.
Tip: koken met hoeve- en bioproducten
Voor alles wat lekker is om in onze recepten te gebruiken, vind je in de winkel even lekkere bioversies. Of koop je ingrediënten recht van bij de boer. Er is steeds een verkooppunt bij jou in de buurt.
Ken jij nog recepten met oud brood?
Laat het ons weten via onze Facebook-pagina, op X of via een leuke foto of video op Instagram met #lekkervanbijons! We zien graag jouw tips voor gerechten met oud brood!
Blijf op de hoogte van onze laatste nieuwtjes: schrijf je in voor onze nieuwsbrief of volg ons ook op YouTube of Pinterest.