Witloofsalade maken: inspiratie voor meer variatie
Translation not available
This page has not been translated for the selected language.
Van maandag tot feestdag: een witloofslaatje als bijgerecht smaakt ons altijd! Ben jij ook fan van witloofsalade en zijn tips voor meer variatie altijd welkom? Of hou je van verrassende zoete en hartige combinaties met rauw witloof? Deze saladerecepten met witloof van bij ons moet je zeker eens proberen.
Witloofsalade: de basisweetjes
Om een witloofsalade te maken begin je met het schoonmaken van het witloof. Verwijder de buitenste bladeren en snijd de onderkant van de stronk af. Snijd dan de witloofstronk in dunne reepjes. Vervolgens voeg je andere ingrediënten toe.
Witloofsalade op voorhand maken en in de koelkast bewaren kun je perfect doen. Voorkom uitdroging: dek het witloof goed af. Voorgesneden witloof blijft zo’n 2 dagen goed in de koelkast. Voeg pas bij het serveren van je witloofslaatje de dressing of mayonaise en de andere ingrediënten toe. Anders riskeer je dat het witloof niet meer zo krokant is.
Geef je witloofsalade extra smaak, kleur en textuur
Een klassieke witloofsalade met mayonaise blijft natuurlijk goed en past bij heel wat gerechten. Met deze tips kun je je salade een niveau hoger tillen.
- Kies voor je witloofsalades zoveel mogelijk voor lokale seizoensingrediënten: die zitten bomvol smaak en zijn lief voor je portemonnee. De seizoenskalenders voor groenten, fruit en vis kunnen je helpen bij je keuze.
- Een van onze favorieten is witloofsalade met appel, noten (walnoten, hazelnoten, amandelen…) en een dressing op basis van yoghurt. De zoete smaak van de appels en de knapperige textuur van de noten vullen de bitterheid van het witloof mooi aan. Tip: bak de noten even kort aan in de pan voor nog meer smaak.
- Ook de combinatie witloof-appel-rozijnen-mayonaise is top. Heb je graag iets meer pit in je salade? Combineer dan je witloofsalade met appel en currypoeder.
- Wist je dat er een rode witloofsoort onder de naam roodloof bestaat? Bij het koken of stoven gaat de rode kleur grotendeels verloren, bij koude bereidingen niet. Ideaal voor kleurrijke salades dus.
- Ook witloofsalade met veldsla en honingvinaigrette staat boven onze favorietenlijst. Snijd witloof fijn, meng met veldsla en een handjevol gehakte walnoten. Maak een vinaigrette met 3 eetlepels olie, 1 eetlepel honing en 1 eetlepel (frambozen)azijn. Kruid af met peper en zout. Voeg in je salade eventueel nog stukjes geitenkaas toe. Hussel alles even door elkaar en werk af met de vinaigrette.
- Say cheese: blauwe kaas, geitenkaas en oude, harde kazen matchen perfect met rauw witloof. Experimenteer met verschillende kazen van bij ons om jouw ideale match te vinden. Tegen een salade met gebakken appeltjes en Brugge oud zeggen wij geen nee.
- Meng koude met lauw-warme ingrediënten en maak er een boeiend gerecht van. Onze salade met witloof, appel en inktvis is een aanrader.
Met de juiste combinatie van ingrediënten kun je een witloofsalade maken die perfect past bij jouw smaakvoorkeuren.
Tip: aan de slag met hoeve- of bioproducten
Voor alles wat lekker is om in onze recepten met witloofsalade te gebruiken, vind je in de winkel een even lekkere bioversie. Koop jij je ingrediënten graag recht van bij de boer? Van hoevewinkels, automaten tot buurderijen: er is steeds een verkooppunt bij jou in de buurt.
Ken jij nog recepten voor witloofsalade?
Of probeerde je een van onze witloofsaladerecepten? Show your loof voor witloof en post een leuke foto of video van je gerecht via onze Facebook-pagina, op Twitter of op Instagram met #lekkervanbijons!
Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en volg ons ook op Pinterest, YouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief!