Appels van De Fruithoeve

Welke lokale appelsoorten zijn er en wat kan je ermee doen?

Productinformatie

Translation not available

This page has not been translated for the selected language.

De appel behoort tot de populairste fruitsoorten bij de Belg. En da’s niet verwonderlijk. In ons land kan je jaarrond kiezen uit een groot aantal appelvariëteiten van topkwaliteit. Zo vind je voor ieders smaak en elke bereiding de juiste appel. Welke appels zijn geschikt voor bijvoorbeeld appelmoes of gebak? We zetten voor jou de meest voorkomende appelsoorten van bij ons op een rij en leggen uit wat je ermee kan doen.

Lembifruit Kris en Ingrid

De meest courante appelsoorten van eigen bodem

Dankzij het milde klimaat en de zandleemondergrond is Vlaanderen de ideale plek voor appelteelt. Doe daar nog eens de passie en het vakmanschap van onze telers bovenop… Dat kan niet anders dan resulteren in een kwaliteitsvol en gevarieerd appelaanbod. We belichten hier een aantal variëteiten die je in de meeste winkelpunten vindt. Uiteraard bestaan er hiernaast nog tal van andere (vaak regiogebonden) appelsoorten.

Jonagold

Deze rode en grote appel is de meest gegeten en geteelde appel in België. Hij is gekend om z’n stevig en sappig vruchtvlees en frisse, zoetzure smaak.

Wat kan je ermee doen?

De Jonagold is een heel veelzijdige appel. Lekker uit het vuistje, maar hij leent zich even goed voor cake of ander gebak. Je kan 'm stoven en serveren als appelmoes. Dankzij de zachte smaak is Jonagold ook geschikt om er sap mee te maken. Kortom, het perfecte appeltje voor de dorst.

Wanneer verkrijgbaar?

De Jonagold is het hele jaar door beschikbaar. Het is een appelsoort die je zelf ook lang kan bewaren (in de koelkast of koele ruimte).

Jonagold

Jonagored

De naam van deze appel laat al iets vermoeden: de Jonagored is een variant op de Jonagold. Het kleine broertje, zeg maar. De schil is donkerrood en het vruchtvlees net iets knapperiger. Verder heeft deze sappige appel een zoetzure smaak.

Wat kan je ermee doen?

De Jonagored is heerlijk om uit het vuistje te eten, maar ook ideaal voor de bereiding van desserts zoals appelcake.

Wanneer verkrijgbaar?

Net zoals de Jonagold is de Jonagored jaarrond verkrijgbaar.

Jonagored

Boskoop

De Boskoop is een bruinrode, dikke appel met een ruwe schil. Typerend aan deze appel zijn het stevig vruchtvlees en de friszure smaak. De Boskoop is een van de zuurste Belgische appelsoorten.

Wat kan je ermee doen?

De Boskoop is een ideale stoofappel. Omdat hij eerder zurig is, is hij geliefd om in warme bereidingen te verwerken. Denk maar aan appelmoes of rode kool. In gebak blijft zijn smaak en structuur goed behouden.

Wanneer verkrijgbaar?

De Boskoopappel vind je in het winkelpunt vanaf september tot april.

Boskoop

Golden Delicious

De Golden delicious heeft zijn naam niet gestolen. De heerlijke goudgele en sappige appel wordt zoeter naarmate je hem langer bewaart. De smaak is eerder zoet en aromatisch.

Wat kan je ermee doen?

De Golden Delicious is lekker als handappel, maar ook ideaal voor appelgebak of appelmoes.

Wanneer verkrijgbaar?

Van oktober tot en met juli.

Golden Delicious appel

Cox

De Cox is een kleinere appel met een geelgroene kleur en een rode blos. De smaak? Die is zachtzuur en aromatisch.

Wat kan je ermee doen?

De Cox-appel is ideaal voor de bereiding van appelmoes, sap en desserts.

Wanneer verkrijgbaar?

Van september tot en met maart.

Cox

Kanzi

De Kanzi is een frisrode appel met een unieke zoetzure smaak. Een mix van zoetzuur en sappig zorgt voor een perfect uitgebalanceerde smaak en de knapperigheid zorgt voor de perfecte textuur. Leuk om weten: de naam Kanzi betekent in de Swahili-taal ‘verborgen schat’. Aan jou om deze schat te ontdekken!

Wat kan je ermee doen?

Dankzij z’n friszoete toets en knapperige beet is hij de ideale appel om uit de hand te eten.

Wanneer verkrijgbaar?

Jaarrond

Kanzi

Belgica

De Belgica oogt als een Jonagold, maar is iets knapperiger van schil en ook net iets zuurder. Deze appel heeft stevig vruchtvlees en een hoog suikergehalte.

Wat kan je ermee doen?

Belgica is de ideale handappel, maar hij leent zich ook om te verwerken in salades.

Wanneer verkrijgbaar?

De Belgica is verkrijgbaar van eind augustus tot oktober.

Belgica

Greenstar

De Greenstar is een appelsoort met een verfrissende sappigheid. Opmerkelijk: na het snijden of schillen verkleurt de appel nagenoeg niet.

Wat kan je ermee doen?

Greenstar is een topper in salades.

Wanneer verkrijgbaar?

Deze appel kan je kopen van oktober tot juni.

Greenstar

Elstar

Elstar behoort tot de populaire appelsoorten. Je herkent deze appel aan de gele schil met rode blos. De Elstar is sappig, knapperig en heeft een lichtzoete smaak.

Wat kan je ermee doen?

De Elstar is ideaal om uit het vuistje te eten en om te verwerken in sap. Hij behoudt goed zijn stevigheid waardoor ook gebak en andere ovengerechten tot de toepassingen horen.

Wanneer verkrijgbaar?

Van augustus tot mei.

Elstar

Braeburn

Braeburn is een appelvariëteit die oorspronkelijk uit Nieuw-Zeeland komt, maar intussen wordt deze appel ook hier geteeld. De Braeburn heeft een lichtzoete smaak en is zeer stevig. Je kan hem lang bewaren zonder dat hij zacht wordt.

Wat kan je ermee doen?

Deze appel kan je uit de hand eten en in salades en gebak verwerken. Hij is ideaal voor appeltaart omdat hij weinig vocht verliest.

Wanneer verkrijgbaar?

Van september tot april.

Braeburn

Royal Gala

De Royal Gala is een variant op de Gala. De appel heeft geelwit, sappig vruchtvlees en een rode blos. Hij is wat zoet van smaak.

Wat kan je ermee doen?

De Royal Gala is een echte handappel, maar je kan hem ook gebruiken in desserts en salades.

Wanneer verkrijgbaar?

Je kan ze het hele jaar door kopen.

Magic Star en Coryphee

De appelsoorten Magic Star en de Coryphee werden speciaal voor Colruyt ontwikkeld in samenwerking met drie Belgische fruittelers. De Coryphee is een sappige en stevige appel met een zoetzure smaak. De Magic Star is heerlijk krokant en heeft een frisse, iets zoetere smaak. De Magic Star blijft weken goed in de koelkast, zonder kwaliteitsverlies.

Wat kan je ermee doen?

De toepassingen zijn divers: lekker uit het vuistje, voor gebak en sap.

Wanneer verkrijgbaar?

De Magic Star is vanaf december tot het begin van de zomer verkrijgbaar in de winkels van Colruyt. De Coryphee is momenteel nog niet het hele seizoen beschikbaar.  

Waarop letten bij de aankoop en het bewaren?

  • Appels zijn stootgevoelig. Behandel appels dan ook voorzichtig.
  • Appels bewaar je best in het fruitvak van je koelkast, zo blijven ze lekker knapperig. Vermijd om ze te stapelen. Eet je appel fris, maar niet te koud, want dan gaat een deel van de smaak en het aroma verloren.
  • Wie appels koopt en ze een paar dagen laat liggen, merkte het misschien al. Na een tijdje krijgen de appels een vettig laagje op hun schil. Dit waslaagje is een natuurlijke bescherming van de appel zelf tegen negatieve invloeden van buitenaf zoals regen, wind maar ook tegen schimmels en bacteriën. De waslaag beschermt de appel niet alleen aan de boom, maar ook na het plukken. Wil je dit vetlaagje verwijderen vóór je je appel opeet? Dan gebruik je best geen water. Je kan je appel gewoon schoonwrijven met een doekje.

Wat zijn jouw favoriete lokale appelsoorten?

Laat het ons weten via FacebookInstagram of Twitter en post een foto of video van jouw favoriete appelvariëteit met #lekkervanbijons. 

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en volg ons ook op PinterestYouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief!