Krokant gebakken platbrood ligt op een serveerschaaltje waarbij een dip van erwten en roomkaas in geserveerd. De dip is gemixt en heeft een mooie groene kleur, om af te werken zijn er nog enkele verse erwtjes bovenop gestrooid. Een hand neem alvast een stukje platbrood om te dippen in gezonde groentedip.

De geheimen van (diepvries)erwten

Voedingsinformatie

Translation not available

This page has not been translated for the selected language.

Iedereen kent de kleine groene doperwten wel. Je vindt ze immers in de meest klassieke gerechten. En je bereidt ze op de meest eenvoudige manieren. Maar weet je ook wat ze te bieden hebben? En zijn erwten gezond? Lees hier meer over de wondere wereld van diepvrieserwten. En ontdek waarom ze een must zijn in je diepvriezer.

Krokant gebakken platbrood ligt op een serveerschaaltje waarbij een dip van erwten en roomkaas in geserveerd. De dip is gemixt en heeft een mooie groene kleur, om af te werken zijn er nog enkele verse erwtjes bovenop gestrooid. Een hand neem alvast een stukje platbrood om te dippen in gezonde groentedip.

Wat zijn doperwten eigenlijk?

Erwten, ze bestaan in verschillende vormen en gedaanten. Maar de kleine groene bolletjes die je wellicht het beste kent, noemen we doperwten. We kennen en eten ze ook als gedopte peultjes. Omdat de peul te hard is bij de oogst, eten we ze niet samen mét de peul. Doperwten zijn in de keuken prima te gebruiken als groente. Maar het verhaal is complexer dan dat.

Als we naar de samenstelling van doperwten kijken, zien we iets interessant. Doperwten bevatten meer eiwitten (4 g per 100 g) dan de gemiddelde groente (1,2 g per 100 g), maar minder dan de gemiddelde peulvruchten (8,7 g per 100 g gekookte peulvruchten zoals kikkererwten en linzen). Op dat vlak zijn doperwten dus randgevallen om dienst te doen als vleesalternatief. De vraag die dan gesteld wordt: zijn erwtjes gezond? Een ding is zeker: erwten zijn gezond en bevatten belangrijke voedingsstoffen zoals eiwitten en voedingsvezels die bijdragen tot een gezonde voeding voor een goede gezondheid. Onderschat de kleine groene bolletjes dus zeker niet. 

Dagobert sain

Zijn verse erwten gezonder dan diepvrieserwten?

We gaan er allemaal van uit dat verse groenten het gezondst zijn. Echter, diepvriesgroenten zijn een goed alternatief. Ze zijn even gezond als verse erwten. Op voorwaarde dat er geen ingrediënten zijn toegevoegd zoals room of sauzen. Een voordeel van diepvrieserwten is dat ze makkelijker te vinden zijn.

Hoe zit het nu? Zijn verse groenten gezonder dan diepvriesgroenten? Diepvriesgroenten worden meteen na de oogst ingevroren waardoor er tijdens de bewaring weinig voedingsstoffen verloren gaan. Dat gebeurt wel als verse groenten dagenlang in de winkel of thuis blijven liggen. Hierdoor worden ze niet meteen ongezonder, maar hoe verser we ze gebruiken, hoe beter.

Een pakje op je bord, dat mag je letterlijk nemen. We maakten van de kalkoenlapjes kleine pakjes gevuld met gehakt, noten en berloumi. We serveren hem met een frisgroene salade van erwtjes, komkommer en sla. En daarbij boterpatatjes of melting potatoes, mmm.

Makkelijk te gebruiken

Doperwten zijn makkelijk te gebruiken. Zeker als je diepvrieserwten koopt. Op deze manier heb je altijd erwten in huis en kan je ze gebruiken wanneer je wilt. Je hoeft ze niet op voorhand te ontdooien en ze zijn klaar in een mum van tijd. Diepvrieserwten zijn ook gemakkelijk te proportioneren. Handig als je maar voor een of twee personen kookt.

Wat zijn jouw favoriete recepten met (diepvries)erwten? Laat het ons weten via onze Facebook-pagina, op Twitter of via een leuke foto op Instagram met #lekkervanbijons! 

Blijf ook op de hoogte van alle nieuwtjes en volg ons ook op PinterestYouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief!