Oesterzwam

De Kromme Boom: bio-oesterzwamkwekerij met een hart voor mensen

Verhaal

Translation not available

This page has not been translated for the selected language.

Een maatwerkbedrijf dat biologische oesterzwammen teelt, is op z’n minst bijzonder te noemen. De oesterzwammen van De Kromme Boom vzw in Oostakker zijn bovendien rijk aan vitamine D2, dankzij het zonlicht in de teeltcellen. Marnix Boes, hoofdverantwoordelijke en voorzitter van de vzw, stond mee aan de wieg van de oesterzwammenkweek.

De Kromme Boom

Vzw De Kromme Boom biedt al 40 jaar tewerkstelling voor mensen die door bepaalde levensomstandigheden niet op de reguliere arbeidsmarkt terechtkunnen. Opleiding en tewerkstelling op maat staan er centraal. Voor de medewerkers met een technische aanleg zijn er ateliers in hout- of metaalbewerking. Sinds 2019 staan de doelgroepmedewerkers in voor de teelt van oesterzwammen. Wekelijks brengt De Kromme Boom 1.500 kilogram biologische oesterzwammen op de markt. “Wat ons uniek maakt, is dat de mensen hier blijven zolang ze dat zelf nodig vinden,” vertelt Marnix Boes. “We peilen naar hun talenten en zorgen dat ze die kunnen ontwikkelen.”

Duurzaam

Het idee om oesterzwammen te telen, kwam van een van de bestuurders. “We zochten een toegankelijke activiteit om hier op het terrein te doen. We konden een installatie overkopen om zelf substraat te maken, zodat we de hele cyclus in handen hadden. Van constructie van de gebouwen tot het transport naar de klant – alles gebeurt door onze eigen doelgroepmedewerkers. We kozen heel bewust voor bio, omdat we een gezond en duurzaam product willen ontwikkelen. Niets gaat verloren: de afgesneden oesterzwamvoeten worden elders gebruikt voor de productie van vegetarisch boterhambeleg.”

Kromme Boom

Vitamine D

Een bijzonder voordeel van de oesterzwammenteelt blijkt hun hoge vitamine D2-waarde. Voornamelijk in paddenstoelen en schimmels vind je deze vitamine. De meeste oesterzwammen worden geteeld in ruimtes met kunstlicht, maar bij De Kromme Boom beslisten ze om UV-doorlatende platen te installeren in het dak van de teeltcellen. “Dat levert unieke oesterzwammen op – iets bleker maar met een hoog natuurlijk vitamine D2-gehalte. Na een test bleek er tot minstens zes keer meer vitamine D2 in onze zwammen te zitten in vergelijking met andere”, vertelt Marnix tevreden.

Feest op je bord

In de keuken kan je alle richtingen uit met oesterzwammen. Niet voor niks worden ze de ‘biefstuk onder de groentjes’ genoemd. Ze hebben een vleesstructuur en kunnen als vleesvervanger geserveerd worden. Bij Marnix komt er wekelijks oesterzwam op het bord. Hij geeft enkele tips om de groente te bereiden. “Je hoeft oesterzwammen niet te wassen. Indien nodig kan je ze afborstelen. Ik serveer ze graag met een eitje bij het ontbijt. Bak ze op een hoog vuur met peper, zout en eventueel een beetje look.” Ook tijdens de feestdagen zijn oesterzwammen een aanrader op je bord. “Ze passen perfect bij wildgerechten, maar je kan ze ook serveren als aperitiefhapje. Wentel de oesterzwammen in een beslag en frituur ze. Heerlijk!”

Wil je meer weten over bio?

Op allesoverbio.be vind je meer verhalen van producenten. Kies jij ook vaak voor bio? Laat het weten via FacebookTwitter of Instagram! Toon ons hoe jij oesterzwammen verwerkt in je gerechten en post een foto of video met #lekkervanbijons. Volg ons ook op PinterestYouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle nieuwtjes.