Hoe Mérula wijnbouw in de Brugse regio terug op de kaart zette
Translation not available
This page has not been translated for the selected language.
“Wist u dat er rond 1835 al wijnbouw bestond in Brugge? Oorlogen en crisissen deden dat verloren gaan, maar wij willen met Mérula Wines deze regio opnieuw stevig op de kaart zetten door hier in Sint-Kruis (Brugge) wijnen te maken. Aan de vele bezoekers die we ontvangen op ons wijndomein vragen we om ons verhaal mee uit te dragen zodat ze straks ons over heel het land kennen als ‘de wijnbouwer van Brugge’. Ons plan is om verder door te groeien naar 125.000 flessen per jaar”, klinkt Marino Moenaert van Mérula Wines ambitieus.
Merels in wapenschild
“De naam ‘Mérula’ verwijst naar de zes merels in het wapenschild van Oostkamp, het dorp waar voor mij alles begonnen is”, legt Marino uit. “Als kind hielp ik vele uren mijn grootvader om in zijn serre eetdruiven te kweken. Ik raakte gepassioneerd door druiven en in 2010 experimenteerde ik thuis met mijn eerste wijnstokken. Enkele jaren later leerde ik Luc Beke kennen, een projectmakelaar en intussen mijn medevennoot. Mijn passie voor wijnbouw en Luc zijn ondernemerszin bleken een geslaagde mix om er meer mee te doen.”
Goede bodem
“Luc kocht de voormalige manege De Blauwe Zaal in Sint-Kruis. Uit bodemanalyses bleek dat de grond daar uiterst geschikt is voor wijnbouw. Bij bodemonderzoek kennen ze een score toe tussen 0 en 5 en onze grond kreeg een 4. Ook de bekende sommelier, Gido Van Imschoot, vertelt in zijn boek over wijnbouw in deze streek. Reeds rond 1835 werd er rond Brugge wijn verbouwd. Wij willen een pioniersrol spelen en die traditie in ere herstellen. Onze wijnen zijn een lokaal product dat je perfect kan combineren met vis uit de Noordzee.”
Winkel staat buiten
“Wijn maken, is werken met de natuur. Je winkel staat nog altijd buiten. Zo goed mogelijk inspelen op de weersomstandigheden blijft het moeilijkste om in onze streken wijn te bouwen. Iedereen beseft stilaan wel dat het klimaat verandert. Ook in ons land krijgen we te maken met langere perioden van droogte en fellere regenbuien. Wij hebben het voordeel in de kuststreek dat we hier amper tot geen voorjaarsvorst kennen. Doorgaans waait het hier ook meer dan in het binnenland, waardoor planten sneller drogen na neerslag en zo de kans op ziektes verkleint. Wij werken hoofdzakelijk met de Johanniter-druif, een schimmeltolerant ras wat minder gevoelig is voor ziektes.”
Winnende wijnen
“In de categorie ‘stille wijnen’ maken wij in eerste instantie Mérula Wit, Mérula Rosé en Mérula Rood. Daarnaast hebben we met Mérula Johanniter, Mérula Johanniter Barrique of Mérula Pinot Gris Barrique nog drie witte wijnen. Verkies je een mousserende wijn? Proef dan zeker eens onze Mérula Brut de Bruges Prestige of Mérula Brut de Bruges Rosé. Met enkele wijnen behaalden we al mooie prijzen. Op een gerenommeerde wijnbeurs in Duitsland voor wijnen op basis van schimmelintolerante druivenrassen pakten we vier gouden medailles. De Mérula Brut de Bruges Prestige, Brut de Bruges Rosé, Johanniter 100% en de Johanniter Barrique wonnen goud. Onze Mérula Brut de Bruges Prestige leverde ons een eervolle vermelding op in de eerste wijngids van Gault Millau 2023”.
Automatiseren doet renderen
“Ik begon vijftien jaar geleden in bijberoep, maar voor het verder uitbouwen van een wijndomein als het onze is het noodzakelijk om uit te breiden en zoveel mogelijk te automatiseren. Wij schakelen nu externe hulp in van professionelen om de wijn te helpen filteren en bottelen. Alles bij elkaar beschikken wij over 22ha wijndomein, maar vandaag benutten we daar nog ‘maar’ 8ha ten volle van. We zitten nu op ongeveer 33.000 flessen van de stille wijnen en 30.000 flessen mousserende wijnen per jaar. Door te automatiseren en optimaliseren willen we doorgroeien naar een jaarlijkse opbrengst van 125.000 flessen.”
Duurzaamheid en kwaliteit
“Qua omvang willen we ons bedrijf niet verder uitbreiden. We zetten wel ten volle in op het verder verduurzamen van ons productieproces en het verhogen van ons rendement. We gebruiken zo weinig mogelijk chemicaliën. Daarnaast investeren we in moderne machines om de wijngaarden te schoffelen en zwartstroken te rolhakken. We ontbladeren de druivenzone machinaal in fases om zonnebrand te vermijden. Wijn bouwen is kort op de bal spelen en werken wanneer de wijngaard het nodig heeft. Elk seizoen heeft zijn specifieke taken, maar de planten houden er geen rekening mee of het zondag is of niet (lacht). Goede evenwichtige planten en gezond kwaliteitsfruit zorgen voor nog betere wijnen. Daar werk ik alle dagen keihard aan. Het overgrote deel van het werk neem ik zelf voor mijn rekening, maar ik krijg af en toe wel hulp van enkele gemotiveerde jonggepensioneerden en jobstudenten.”
Kom eens op bezoek!
“Wij zetten onze deuren graag open voor het grote publiek. Groepen van vijftien personen leiden we met veel plezier rond. Iedere bezoeker is een ambassadeur voor Mérula Wines. Ik vraag ook aan elke bezoeker om ons verhaal door te vertellen. Het zou fantastisch zijn als ze ons merk Mérula horen dat ze dan in heel het land, van in Limburg tot in de Ardennen, aan ‘de wijnbouwer van Brugge’ denken”, verwoordt wijnbouwer Marino Moenaert zijn droom.
Proefde jij al een wijn van Mérula?
Laat het zeker weten via Facebook, Instagram of Twitter en post een foto of video van jouw wijnmoment met #lekkervanbijons. Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en volg ons ook op Pinterest, YouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief!
Alcoholmisbruik schaadt de gezondheid.
© beelden: Mérula Wines