Eiersalade maken: een klassieker waarmee je eindeloos kunt variëren
Translation not available
This page has not been translated for the selected language.
Zelfgemaakte eiersalade is een geliefd gerecht bij picknicks, brunches en feestjes. Deze smeuïge en romige salade, gemaakt van eieren, mayonaise en kruiden, is een klassieker die altijd goed in de smaak valt. Eiersalade maken is eenvoudig en ontzettend veelzijdig. Je kunt eiersla naar smaak aanpassen met verschillende ingrediënten. Het is ook een prima manier om restjes groenten of kruiden te verwerken.
Oma’s eiersalade: lekker nostalgisch
Wat eiersalade zo geliefd maakt, is de nostalgische smaak die doet denken aan gezellige momenten en gerechten uit oma’s keuken. Bovendien is eiersla snel en makkelijk te bereiden, waardoor het een ideale optie is voor drukke dagen.
De basis van een klassieke eiersalade bestaat uit hardgekookte eieren die fijngeprakt worden. Vervolgens wordt er mayonaise toegevoegd voor de romige textuur en smaak. Om de eiersla op smaak te brengen, kunnen er verschillende kruiden en specerijen gebruikt worden. Eiersalade met bieslook, mosterd, peterselie, kerriepoeder, zout en peper is een topcombinatie.
Tip: bewaar eiersalade altijd in de koelkast. Je kunt ze dan zo’n 3 à 4 dagen bewaren. Dek de salade af met plastic folie of bewaar in een afsluitbaar bakje.
Eiersalade maken: inspiratie voor meer variatie
Of je nu kiest voor zo’n goede ouderwetse eiersalade of een creatieve variant met extra ingrediënten, deze smeuïge salade is altijd een hit. Probeer eens een eigen twist te geven aan je eiersalade en ontdek de eindeloze opties die dit gerecht biedt.
- Met basisingrediënten zoals augurken, lente-ui, paprika en kappertjes kan je eiersla nog interessanter maken.
- Een eitje past in een gezonde voeding. Maar als je veel mayonaise aan eiersalade toevoegt, dan wordt ze wat minder gezond. Of we tips hebben voor een slankere, gezonde eiersalade? Met yoghurt of plattekaas/kwark (geef voorkeur aan de magere versie) kan je de hoeveelheid mayonaise verlagen tot de helft of zelfs helemaal weglaten. In ons recept gebruikten we anderhalve eetlepel mayonaise en anderhalve eetlepel plattekaas. Je proeft het verschil met de klassieke variant bijna niet.
- Liefhebber van vlees? Dan zal je een eiersalade met spek of ham zeker appreciëren. Snijd 100 gram spek of ham in kleine stukjes en voeg ze toe aan het mengsel.
- Meer groenten of fruit eten? Denk aan eiersalade met tomaat, asperges, appel… Stukjes radijs bijvoorbeeld kunnen voor een extra pittige toets zorgen. Ga aan de slag met seizoensgroenten van bij ons voor de beste smaak.
- Geef het klassieke recept een oosterse toets door currypoeder en wat kurkuma toe te voegen. Of voeg paprikapoeder en chilipoeder toe voor een pittige eiersla. Voeg de kruiden beetje bij beetje toe totdat je de gewenste pittigheid bereikt.
Je kunt eiersla bovendien op verschillende manieren serveren. Eiersalade voor op brood of toastjes, als vulling voor een wrap of witloofblaadje, als topping op een groene salade of als dip voor groentesticks, als onderdeel van een brunch of als bijgerecht bij een barbecue…
Tip: koken met bio- of hoeveproducten
Voor alles wat lekker is om in eiersla te gebruiken, bestaat er in de winkel een even lekkere bioversie. Of koop je producten rechtstreeks bij de boer. Vind hier een verkooppunt in je buurt.
Ken jij nog recepten voor eiersalades?
Laat het dan zeker weten via onze Facebook-pagina, op X of via een leuke foto of video op Instagram met #lekkervanbijons. We zijn benieuwd naar jouw tips voor de lekkerste eiersalade!
Blijf op de hoogte van onze laatste nieuwtjes: schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief of volg ons ook op YouTube of Pinterest.