Zo blijft je varkensmignonette mals en sappig
Translation not available
This page has not been translated for the selected language.
In de dagelijkse keuken of voor feestelijke gerechten: varkensvlees van bij ons biedt je veel mogelijkheden. Een van de populaire stukjes is de mignonette. Staat varkensmignonette ook op jouw favorietenlijst en wil je weten hoe je dit fijne stukje vlees bakt volgens de regels van de kunst? Lees dan snel onze tips!
Wist je dit al over de mignonette?
De mignonette wordt versneden uit de rug van het varken. Na het verwijderen van het varkenshaasje, de spiering, het heupstuk, de ribbetjes en het nekstuk blijft het eigenlijke rugstuk over. Dit wordt dan helemaal ontvliesd en ontvet tot men een magere filet overhoudt: de mignon. Dit stuk snijdt men dan in plakjes van zo’n 2 cm dik: de mignonnette.
Magere verse vleessoorten krijgen de voorkeur in een gezonde voeding. Tot die categorie behoren een varkensmignonette en een varkenshaasje. Zij bevatten maar ongeveer 2 g vet per 100 g. Dat is vergelijkbaar met een kipfilet en magere biefstuk. Meer weten? Lees hier alles over vlees in een gezonde voeding.
Hoe een varkensmignonette bakken?
Een mignonette bakken is geen exacte wetenschap. De gaartijd hangt af van de dikte van het vlees, de sterkte van het vuur, de pan… Toch bestaan er een paar vuistregels.
Varkensmignonette bakken: hierop kun je letten
- Ga je een varkensmignonette bakken in de pan? Gebruik een pan met een dikke bodem. Deze behoudt beter haar warmte wanneer je het vlees erin legt.
- Haal de mignonettes 15 minuten op voorhand uit de koelkast. Te koud vlees spant zich namelijk op bij het bakken en doet de temperatuur van de pan te snel dalen. Dat is nadelig voor een mooi korstje.
- Pas de grootte van de pan aan de hoeveelheid vlees aan. Als de pan te groot is, kan de vetstof rond het vlees verbranden. Als de boter dreigt te verbranden, voeg dan een vers klontje toe.
- Een varkensmignonette kruiden doe je best vooraf. Er is niets zo lekker als ingebakken smaken. Doe het wel pas net voor het vlees de pan in gaat, want zout trekt vocht uit vlees. Tip: gebruik peper, zout én een vleugje nootmuskaat. Dat past perfect bij varkensvlees.
- Laat de pan goed heet worden en smelt de boter in de pan. Wacht tot het schuim van de boter is weggetrokken vooraleer je het vlees in de pan legt. Korst de stukjes vlees goed aan vóór je ze omdraait. Verlaag na het aankleuren de temperatuur om te vermijden dat de buitenkant aanbrandt en te sterk uitdroogt. Laat rustig verder garen: reken op zo’n 3 minuten per kant.
- Gebruik geen vork tijdens het bakken. Door te prikken gaan sappen verloren. Werk liever met een spatel of tang.
- Laat de mignonettes rusten op een warm bord, losjes afgedekt met aluminiumfolie, even lang als ze gebakken werden. Zo kan het vlees zich ontspannen en kunnen de sappen zich opnieuw over het volledige stuk verdelen.
Varkensmignonette bakken in de oven
Je kunt ook een varkensmignonette in de oven bereiden. Houd rekening met de zaken die we hierboven beschreven. Bak het vlees eerst aan elke zijde goudbruin. Gaar het vervolgens 5 à 6 minuten verder in een voorverwarmde oven van 180°C. Laat even rusten alvorens te serveren.
Van alles wat je kunt gebruiken bij onze recepten met varkensmignonette vind je in de winkel een even lekkere bioversie. Koop jij graag rechtstreeks bij een hoeve, buurderij of boerenmarkt in jouw buurt? Rechtvanbijdeboer.be verzamelt alle verkooppunten in Vlaanderen.
Hoe bereid jij een mignonette het liefst?
Of probeerde je een van onze mignonetterecepten? Deel het met ons via onze Facebook-pagina, op X of via een leuke foto of video op Instagram met #lekkervanbijons. Wij zijn benieuwd naar jouw gerechten!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief of volg ons op YouTube of Pinterest voor de laatste weetjes!