Aardbeien bewaren: zó houd je ze langer in topvorm
Translation not available
This page has not been translated for the selected language.
Vanaf de lente tot diep in het najaar vind je in het winkelpunt aardbeien van eigen bodem. Waarop kun je letten bij de aankoop en hoe moet je thuis zo’n bakje aardbeien bewaren? En kun je aardbeien invriezen om ze later te gebruiken? Vind hier het antwoord op al je vragen over het bewaren van aardbeien.
Hierop kun je letten bij de aankoop
Aardbeien moeten stevig zijn en een glanzend fris, helder rood uitzicht hebben. Aardbeien zijn fragiel en kunnen moeilijk tegen warmte of langdurig transport. Behandel ze dus met zorg tijdens het traject naar huis en bij het uitladen van je boodschappen.
Aardbeien bewaren: in de koelkast of niet?
Een goede balans tussen zoet en zuur, sappig en een knapperige beet: dat zijn de smaakparameters waaraan de ideale aardbei beantwoordt. Hoe moet je aardbeien bewaren zodat ze die smaakbalans en textuur goed behouden?
- Ga je de aardbeien niet meteen eten? Bewaar ze in de koelkast. Zo zijn de aardbeien 3 à 4 dagen houdbaar. Heeft je koelkast een schuif voor groenten en fruit? Stop de aardbeien daarin.
- Hou ze bij voorkeur in hun originele verpakking en laat het kroontje aan de vrucht hangen. Je kunt ze ook in een gedeeltelijk afgesloten bakje bewaren dat je bekleedt met keukenpapier. Het keukenpapier absorbeert eventueel vocht.
- Haal er de vruchten met weke plekken uit en consumeer die het eerst.
Kun je aardbeien bewaren buiten de koelkast, op het aanrecht of in een fruitschaal bijvoorbeeld? Dat mag als je ze de dag van de aankoop opeet of verwerkt. Als je ze langer dan 1 dag wil houden, bewaar je ze beter in de koelkast.
Smaaktip
Voor een optimale smaakbeleving haal je de aardbeien die je wil eten een half uur op voorhand uit de koelkast. Zo komen ze rustig op kamertemperatuur en is de smaak op z'n best.
Schoonmaaktip
Een aardbei wassen voor je ze opeet, hoeft niet. Wil je de aardbeien toch even wassen om eventueel stof te verwijderen? Spoel ze eerst onder stromend water en snijd dan pas het kroontje weg. Zo vermijd je dat de aardbeien te veel water opnemen en aan aroma verliezen. Laat ze uitlekken in een vergiet en dep ze voorzichtig droog met keukenpapier.
Tip: voor alles wat lekker is om in deze gerechten te gebruiken, vind je in de winkel even lekkere bioversies. Koop je liever rechtstreeks bij de boer? Bekijk hier alle verkooppunten in je buurt.