Wat je moet weten over de zoete puntpaprika
Translation not available
This page has not been translated for the selected language.
Kookte jij al eens met zoete puntpaprika's? Indien niet, kunnen we het zeker aanraden! Deze langwerpige paprika's zijn zoet van smaak en hebben een knapperige textuur. Hierdoor zijn ze een smaakvolle toevoeging aan veel gerechten. Van de aankoop tot het klaarmaken van een gevulde puntpaprika in de oven: wij delen 5 handige weetjes over deze groente van eigen bodem.
Wanneer zijn lokaal geteelde puntpaprika’s verkrijgbaar?
Zoete puntpaprika’s zijn beschikbaar tussen maart en november, maar het meest verkrijgbaar tussen juni en oktober. Twijfel je of een product lokaal geteeld of geproduceerd is? Doe de Is-het-van-bij-ons check!
Waarop letten bij de aankoop van puntpaprika’s?
Net als bij de gewone paprika zijn er rode, groene en gele puntpaprika’s verkrijgbaar. Het verschil met de gewone paprika is dat de langwerpige variant een dunnere schil en iets dunner vruchtvlees heeft. Bij het kopen van zoete puntpaprika's is het belangrijk om te letten op de volgende zaken. Kies exemplaren die stevig aanvoelen en een heldere, glanzende schil hebben. Vermijd paprika's met rimpels, deuken of verkleuringen. Het steeltje moet frisgroen zijn.
Hoe bewaar je zoete puntpaprika’s het best?
Bewaar zoete puntpaprika's, net als andere vruchtgroenten zoals tomaten of gewone paprika, bij voorkeur niet in de koelkast. Het bewaren van deze groenten bij koelkasttemperaturen leidt namelijk tot een afname van belangrijke aromastoffen. Ze worden dus minder lekker. Bewaar puntpaprika’s op een droge en koele plaats. Onder goede omstandigheden bewaar je ze zo tot zeven dagen. Je kunt puntpaprika’s ook invriezen voor langere houdbaarheid, maar houd er rekening mee dat de textuur kan veranderen na het ontdooien.
Is zoete puntpaprika net zo gezond als gewone paprika?
Zeker, alle groenten zijn goed voor de gezondheid en variëren met seizoensgroenten is belangrijk. Zoete puntpaprika’s zijn zoals gewone paprika’s rijk aan voedingsvezels en een bron van foliumzuur. Ze zijn vooral ook bijzonder rijk aan vitamine C. Puntpaprika’s smaken zoeter en bevatten dus iets meer suiker dan andere paprika’s. Het zijn natuurlijke suikers en het verschil is klein. Dat is dus zeker geen reden om puntpaprika’s links te laten liggen. Integendeel, geniet ter afwisseling ten volle van hun bijzondere zoete smaak.
Hoe kun je zoete puntpaprika klaarmaken?
Zoete puntpaprika's kunnen op verschillende manieren worden gebruikt in de keuken. Rauw als gezonde snack, bijvoorbeeld met een dipsausje. Daarnaast kunnen ze worden geroosterd, gegrild, gevuld of toegevoegd aan salades, stoofschotels, soepen en wokgerechten. De zoete smaak van de puntpaprika geeft een subtiele zoetheid aan gerechten en kan goed gecombineerd worden met andere groenten, vlees, vis en kruiden. Lees hier hoe je deze groente bereidt in de oven en op de barbecue.
Gevulde puntpaprika in de oven
Om een geroosterde puntpaprika te maken ga je als volgt te werk:
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Snijd de puntpaprika’s overlangs in twee en verwijder de zaadlijsten en zaadjes.
- Maak de vulling klaar. Stoof ingrediënten zoals ui, knoflook, blokjes groenten… even aan in een pan en kruid af.
- Leg de gevulde puntpaprika’s op een bakplaat met bakpapier en vul ze met het mengsel. Bedruppel met olie en plaats zo’n 20 minuten in de oven.
Of je nu zin hebt in een gevulde puntpaprika met gehakt, stukjes vis of een vegetarische versie: het kan allemaal!
Van alle ingrediënten die in onze recepten gebruikt worden, vind je in de winkel even lekkere bioversies. Koop je liever rechtstreeks bij de boer? Bekijk hier alle verkooppunten in je buurt.
Probeerde je een van onze zoetepuntpaprikarecepten? Laat het dan zeker weten via Facebook, Instagram of X met een leuke foto of video op Instagram met #lekkervanbijons of tag ons.
Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en volg ons ook op Pinterest, YouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief!