Pakjes van courgette liggen in witte ovenschaal met blauw randje. De tomatensaus ligt onder de ravioli van courgette, waardoor deze goed herkenbaar zijn. Er werd net een portie uitgeschept om meteen te eten.

Saus voor bij kip: dit zijn onze favoriete combinaties

Kooktips

Translation not available

This page has not been translated for the selected language.

Kip kun je op veel manieren bereiden en is al smaakvol op zichzelf. Maar een passende saus kan een gerecht completer maken of de smaak versterken. Kun jij nog wat inspiratie gebruiken als op het sauzen voor bij kip aankomt? Dan ben je hier aan het goede adres! We delen met plezier onze favoriete gerechten met kip van hier. Van romig, pittig tot fris en zoet, er is een saus voor elk type kipgerecht.

5 basistips voor het maken van saus voor bij kip

Of je nu kiest voor een complexe of net een simpele saus voor bij kip(filet): deze tips gelden altijd:

  • Begin met een goede basis: een roux (een mengsel van boter en bloem) of bouillon zijn goede uitgangspunten voor veel sauzen.
  • Gebruik lokale en verse seizoensingrediënten: groenten, kruiden en specerijen om de saus extra smaak te geven. Voeg verse kruiden pas op het einde toe aan de saus. Laat ze niet meekoken. Zo behouden ze hun frisse kleur en smaak.
  • Heb je kip gebraden in de oven of de pan? Haal de kip uit de pan en giet eventuele overtollige vetstof weg. Voeg dan fond toe en roer de aanbaksels los. Die bevatten namelijk veel smaak. Voeg vervolgens ingrediënten zoals room en kruiden toe. In geen tijd heb je een lekkere saus voor bij kip.
  • Experimenteer met smaken: wees niet bang om verschillende smaken te combineren, zoals zoet en zuur, of pittig en romig.
  • Pas de dikte aan: voeg extra vloeistof (fond, wijn, bier…) toe om de saus dunner te maken of kook de saus in om ze dikker te maken. Voeg bij een warme saus op het einde wat koude boter toe. De boter zal ervoor zorgen dat je saus mooi zal glanzen.
Een rijkgevuld salade die gezond is en mooi van kleur, daar word je instant vrolijk van. De salade bestaat uit frisgroene spinazie, warmoranje wortel, bloedrode bietjes, zoetroze rabarbar en goudgegrilde kip. De frambozendressing werd erbij geserveerd in een glazen kannetje.

Kip met saus: met deze klassiekers scoor je altijd

Gebakken kip met een champignonsaus is een heel toegankelijke combinatie. De romige saus met champignons is rijk, vol van smaak en matcht perfect met de sappige kip. Of wat dacht je van geroosterde kip met honing-mosterdsaus: een zoetzure saus die de knapperigheid van de kip mooi accentueert. Ook deze sauzen vormen een ideaal duo met kip.

Kip in zoetzure saus

Kip met zoetzure saus staat bovenaan onze favorietenlijst. Je kunt zoetzure saus gemakkelijk zelf maken. De basis van zoetzure saus is een mix van zoete elementen, zoals suiker of honing, en zure elementen, zoals azijn of citroensap. Daarbij wordt vaak wat pittigheid toegevoegd met chillisaus of sambal. Experimenteer met verschillende ingrediënten en smaken om je eigen unieke versie te creëren. Ons recept met kip in de wok helpt je op weg.  

Kip met currysaus

Van de milde variant tot de complexere varianten met diverse kruiden en specerijen: currysaus zorgt voor een unieke smaakbeleving. De basis van de saus is meestal een mix van currypoeder, boter, bloem, melk of room, en soms wat bouillon voor extra diepte. Probeer zeker ons recept voor kip curry in de wok eens uit.  

Provençaalse saus met kip

Met een Provençaalse saus geef je de meest eenvoudige gerechten een vleugje zomer. Deze saus is trouwens ook budgetvriendelijk.

Mousselinesaus

Mousselinesaus is een delicate en luchtige saus die een elegante toets toevoegt aan je gerechten. De basis van mousselinesaus is een emulsie van boter en eigeel, verrijkt met citroen- of wijnazijn. De boter wordt gesmolten en vervolgens beetje bij beetje aan het eigeel toegevoegd terwijl de saus constant wordt geroerd. Dit proces zorgt voor een zijdezachte textuur. In ons recept bereiden we een mousselinesaus met pickles en oude Geuze.

Tip: van alles wat je kunt gebruiken bij onze recepten vind je in de winkel even lekkere bioversies. Koop je liever rechtstreeks bij de boer? Bekijk hier alle hoeveverkooppunten in je buurt.

Ken jij nog een lekkere saus voor bij kip ?

Of probeerde je een van onze sauzen voor bij kip? Laat het zeker weten via FacebookInstagram of X en post een video of foto met #lekkervanbijons of tag ons!

Wil je trouwens op de hoogte blijven van de laatste culinaire weetjes en recepten, schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief of volg ons op YouTube of Pinterest.