Pancakes met blauwe bessen, frambozen & honing

Alles over blauwe bessen: 5 veelgestelde vragen beantwoord

Productinformatie

Translation not available

This page has not been translated for the selected language.

Zijn blauwe bessen gezond? Waarop moet je letten als je blauwe bessen wilt kopen? En, hoe kun je deze kleine smaakbommetjes verwerken in gerechten en dranken? We verzamelden hier al jullie vragen en delen onze tips en beste recepten. Van ontbijtgerechten, salades, desserts tot drankjes om je dorst te lessen: ontdek hier wat je kunt doen met blauwe bessen.

Wanneer zijn lokaal geteelde blauwe bessen verkrijgbaar?

Het seizoen voor blauwe bessen van bij ons reikt van mei tot en met oktober, maar ze zijn het meest verkrijgbaar tijdens de zomermaanden. Weet je niet waarop je kunt letten om na te gaan of een product lokaal geteeld of geproduceerd is? Doe de Is-het-van-bij-ons check!

Waarmee rekening houden als je blauwe bessen gaat kopen?

Je hebt kwaliteit in handen als de blauwe bessen er stevig uitzien en wat ‘bedauwd’ zijn (een donslaagje). Het donslaagje of waslaag wordt in België beschouwd als een echt kwaliteitskenmerk. Het betekent dat de bessen met de hand geplukt zijn en niet machinaal.

Blauwe bessen zijn fragiele vruchten en kunnen moeilijk tegen hoge temperaturen of langdurig transport. Behandel ze dus voorzichtig.

Zelfpluk bij  't Gijsbemdenhof

Zijn blauwe bessen gezond?

Zeker, alle fruit is goed voor je gezondheid. Varieer met seizoensfruit. Blauwe bessen bevatten gemiddeld meer voedingsvezels dan veel andere verse fruitsoorten. Hun intense paarse kleur danken ze aan de aanwezigheid van anthocyaninen. Dat zijn van nature aanwezige bioactieve stoffen met een antioxidantenwerking. Antioxidanten zouden mee bescherming bieden tegen stoffen die schade kunnen veroorzaken aan lichaamscellen en -weefsels. Een portie blauwe bessen is een ideale topping voor bijvoorbeeld yoghurt en havermout maar ook voor kleurrijke fruit- en groentesalades.

Blauwe bessen bewaren: hoe doe je dat nu het best?

Ga je de blauwe bessen niet meteen na de aankoop opeten? Bewaar ze dan in de koelkast. Zo zijn de bessen 3 à 4 dagen houdbaar. Bewaar blauwe bessen bij voorkeur in de originele verpakking en laat het steeltje eraan hangen. Haal er de bessen met weke plekken uit en consumeer die het eerst.

Smaaktip

Voor een optimale smaakbeleving haal je de blauwe bessen die je wil eten een half uur op voorhand uit de koelkast. Zo komen ze op kamertemperatuur en is de smaak opperbest.

Schoonmaaktip

Was blauwe bessen vlak voor het gebruik en enkel als het nodig is. Je verwijdert de steeltjes best pas na het spoelen. Dep de bessen voorzichtig droog met keukenpapier.

Tip: van alles wat je kunt gebruiken bij onze recepten vind je in de winkel even lekkere bioversies. Koop je liever rechtstreeks bij de boer? Bekijk hier alle hoeveverkooppunten in je buurt.

Wat zijn jouw favoriete blauwebessenrecepten?

Laat het ons weten via FacebookInstagram of X en post een video of foto met #lekkervanbijons of tag ons!

Wil je trouwens op de hoogte blijven van de laatste culinaire weetjes en recepten, schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief of volg ons op YouTube of Pinterest.