Streekparels: 5 traditionele visspecialiteiten
Translation not available
This page has not been translated for the selected language.
Onze Vlaamse wateren bieden een schat aan vis-, schaal- en schelpdieren die al eeuwenlang met zorg en vakmanschap worden bereid. Ga op ontdekkingstocht en laat je verrassen door 5 heerlijke Vlaamse visspecialiteiten.
Zure en zoete haring
Zure en zoete haring zijn rijk aan omega 3-vetzuren en dus zeker het proberen waard. Voor de zure variant kiest men voor een eenvoudige bereiding met azijnzuur, zout, ajuin en meestal een schijfje citroen. Om de zoete haring te bekomen, gaat het bewerkingsproces nog een stapje verder. Na het pekelen en drogen wordt de haring koud gerookt met beukenhout. Anders dan bij een volledig gerookte, bruine haring duurt het roken niet zo lang. Het resultaat is een delicate, zoetige smaak en zachte, malse textuur. Heerlijk op een broodje met rode biet en appel.
Oostendse garnaalkroket
Geen Vlaamse visspecialiteiten zonder de befaamde Oostendse garnaalkroket. Gemaakt met verse Noordzeegarnalen, verwerkt in een romige vulling en omhuld met een krokant korstje, is deze kroket een toonbeeld van Vlaamse gastronomie. Of je nu in een brasserie aan de kust zit of thuis geniet, de smaak van de Oostendse garnaalkroket brengt je meteen aan zee. Het geheim zit in de kwaliteit van de garnalen en de zorgvuldige bereiding.
West-Vlaamse gerookte sprot
In de categorie ‘lekker van bij ons’, hoort ook de West-Vlaamse gerookte sprot. Vroeger moest je de hele visjes oppeuzelen, nu koop je gefileerde exemplaren. Deze kleine visjes worden eerst licht gezouten en daarna koud gerookt op een manier die al generaties lang wordt doorgegeven. Het resultaat is een visje met subtiele rooksmaak die perfect past bij een salade, gepofte aardappel of als onderdeel van een tapasplank.
Vlaamse gerookte heilbot
Heilbot is een vis die vooral bekendstaat om zijn stevige en sappige textuur. In Vlaanderen wordt deze vis gerookt op ambachtelijke wijze, wat een rokerige smaak toevoegt zonder de delicate smaak van de heilbot te overheersen. Vlaamse gerookte heilbot is een veelzijdig product dat zowel koud in salades als warm bij de maaltijd kan worden geserveerd.
Ingelegde paling uit de Kreken
Paling in ’t groen kennen we allemaal. Maar wist je dat ingelegde paling uit de Oost-Vlaamse polders een erkend streekproduct is? Omdat paling er zo rijkelijk aanwezig was, ving men vroeger vaak teveel vis voor onmiddellijke consumptie. Inleggen was de enige manier om de vangst een tijdje te bewaren. Verse paling wordt versneden in moten van 3 cm en gekookt, de bouillon wordt nadien gezeefd en gelatine, azijn en een schijfje citroen worden toegevoegd.
Streekproducten: Vlaams culinair erfgoed om te koesteren
Om de traditionele Vlaamse streekproducten te erkennen én herkenbaar te maken voor de consument werd het label STREEKPRODUCT.be in het leven geroepen. Bekijk het volledige overzicht van erkende streekproducten in Vlaanderen.
Welk streekproduct heb jij al eens uitgeprobeerd? Laat het ons weten via Facebook, X of Instagram met #lekkervanbijons. Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en volg ons ook op Pinterest, YouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief!