Wereldgerechten met kip van bij ons
Kooktips
Fil d'Ariane
Translation not available
This page has not been translated for the selected language.
Kip verschijnt wereldwijd op tafel. Van de eenvoudige gebakken kip tot de meest exotische curry's, er is voor elk wat wils. Wij nemen je mee op een culinaire reis langs verschillende wereldgerechten met kip, waarbij we de smaken en kooktechnieken van verschillende culturen ontdekken.
Een wereldreis op je bord: kipgerechten uit alle windstreken
Overal ter wereld is kip een van de meest toegankelijke stukjes vlees. Het zorgt voor variatie op het menu en brengt van nature belangrijke voedingsstoffen aan. Je kan kip bovendien gemakkelijk combineren met andere ingrediënten en op diverse manieren bereiden. Deze wereldgerechten met kip zijn het bewijs. Een aantal gerechten gaven we een lokale toets, onder andere met kip van bij ons.
Azië:- Pad thai: dit gerecht is een klassieker uit Thailand (alhoewel de bereiding oorspronkelijk uit China komt). Pad thai wordt gemaakt met rijstnoedels die eerst worden geweekt in water en vervolgens gebakken in een wok, samen met eieren. Tijdens het wokken worden vissaus, garnalen, tamarindepasta, knoflook of sjalotten, rode chilipepers en palmsuiker toegevoegd. Het gerecht wordt afgewerkt met limoen en gehakte geroosterde pinda's. Lekker! Maar probeer zeker ook eens onze versie met kip en witloof.
- Kebab: de naam komt oorspronkelijk uit het Perzisch en betekent gebakken vlees. Er bestaan verschillende soorten kebab, de döner kebab is het bekendst bij ons. Ook onze kip kebab met tzatziki is een aanrader.
- Sushi: dit gerecht uit de Japanse keuken bestaat uit afgekoelde gekookte rijst. Meestal worden nog andere ingrediënten zoals vis, groenten of ei toegevoegd. Wij kozen voor kip.
- Vol-au-vent: een van de Vlaamse klassiekers met in de hoofdrol een licht bladerdeeggebakje met kippenragout. Maar wist je dat het Franse woord vol-au-vent enkel slaat op het bladerdeeggebakje? De roots van dit gerecht zijn dus eigenlijk in Frankrijk te situeren. Het lichte bladerdeeg was een alternatief voor andere, zwaardere degen om pasteien te bakken. Het nieuwe deeg was zo licht dat de wind het zou kunnen wegblazen, vandaar de naam vol-au-vent. In Frankrijk is een vol-au-vent een bladerdeeggebakje met een ragout van kip, vlees of vis. Bij ons zijn we vooral fan van de variant met kip.
- Ravioli: dit is gevulde pasta. Van de pasta worden blaadjes gemaakt, die in een vorm worden gesneden en vervolgens gevuld met kaas, vlees, groenten, vis of gevogelte. In onze variant maakten we ravioli van courgette met kip.
- Beef Wellington, maar met kip. Dit Brits gerecht bestaat uit vlees (ossenhaas), ganzenleverpastei en fijngehakte champignons met kruiden. Alle ingrediënten worden in bladerdeeg verpakt en in de oven gegaard. Het bladerdeeg zorgt ervoor dat het vocht niet uit het pakketje verdwijnt en dat de smaken van de champignons in het vlees kunnen trekken.
- Quesadilla en taco’s: deze gerechten uit de Mexicaanse keuken hebben de wereld veroverd. Een quesadilla is zowat de Mexicaanse versie van onze croques. Het idee is hetzelfde, alleen gebruik je bij een quesadilla wraps of tortilla’s in plaats van brood. Een quesadilla kan je eten als lunch, hoofdgerecht en als snack. De taco is een dubbelgevouwen tortilla. Wanneer je in de supermarkt op zoek gaat naar taco’s kom je meestal enkel de harde versie tegen, maar je kan evengoed taco’s bereiden met een zachte tortilla.
- De Caesarsalade is dé keizer onder de maaltijdsalades. Wist je dat de oorspronkelijke versie van deze salade geen kip bevatte? De salade werd vernoemd naar Caesar Cardini, een Italiaanse chef-kok, die in de Amerikaanse stad San Diego woonde en in Tijuana in Mexico werkte. De salade is in 1924 per toeval ontstaan. Meerdere ingrediënten waren op een bepaald moment niet meer voorradig en Caesar bracht enkele ingrediënten bij elkaar in een salade. De Caesarsalade was geboren!
- Bastilla met kip en briwat: beide gerechten komen uit de Marokkaanse keuken. Een bastilla is een hartige gevulde taart met een zoete toets in een krokant jasje van filodeeg. Vul het deeg met kip, groenten en kruiden en je krijgt een smaaksensatie op je bord. Briwat zijn heerlijk kruidige hapjes met kip die je serveert met zure room als dipsausje.
- Kip moambe: een populair Congolees gerecht. Wij maken kip moambe klaar met ingrediënten van hier. Zo combineren we kip, tomatenblokjes en kruiden.
Tip: van alles wat je kunt gebruiken bij onze recepten vind je in de winkel even lekkere bioversies. Koop je liever rechtstreeks bij de boer? Bekijk hier alle verkooppunten in je buurt.
Wat zijn jouw favoriete wereldgerechten met kip?
Of probeerde je een van onze recepten? Laat het zeker weten via Facebook, Instagram of X en post een video of foto met #lekkervanbijons of tag ons!
Wil je op de hoogte blijven van de laatste culinaire weetjes en recepten, schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief of volg ons op YouTube of Pinterest.