Een flantaart staat nog op de taartrooster, hij is half afgewerkt met toefjes slagroom en bestrooid met speculaaskruimels. Achteraan in beeld zie je de pot bloem staan en een verzamelpot met houten lepels.

Zelf een f(l)antastische flantaart maken

Kooktips

Translation not available

This page has not been translated for the selected language.

Met een klassieke flantaart scoor je altijd, zeker als je hem zelf maakt. En terecht! Deze taart is even lekker als simpel, heeft een smeuïge textuur en is ideaal als dessert of als tussendoortje. Wil je zelf flantaart maken? Flantastisch, wij helpen je op weg!

Wat is flantaart?

De benamingen ‘flan’ en ‘flantaart’ worden wel eens door elkaar gebruikt. Flan is in principe enkel de pudding, ook ‘flan caramel’ genoemd in Frankrijk. Meestal wordt deze geserveerd met een laagje zoete karamelsaus.

Flan caramel

Flantaart (in de volksmond soms ook gewoon ‘flan’ genoemd) is de taartversie van flan caramel. Deze bestaat uit een mengsel van flan caramel en vanillepudding, in een zacht taartdeeg. Het herkenbare rasterpatroon maakt de flantaart helemaal af.

De klassieke flantaart maken

Wil je graag een klassieke flantaart maken, dan ga je in verschillende stappen te werk:

1. Taartdeeg maken

Je kan kant-en-klaar bladerdeeg of kruimeldeeg gebruiken, of je kan zelf taartdeeg maken - extra lekker! Dit heb je nodig: 210 g zachte boter, 420 g bloem, 80 g melk, 30 g kristalsuiker, 18 g verbrokkelde verse gist, een snufje zout en 1 ei.

  • Snijd de boter in blokjes en laat ze op kamertemperatuur komen.
  • Meng de boter met de bloem, suiker en zout in de mengkom van je keukenmachine. Laat de machine daarna draaien met de deeghaak.
  • Verwarm intussen de melk en los er de verbrokkelde gist in op.
  • Giet de melk bij het deeg in de machine, voeg het ei toe en laat de keukenmachine zijn werk doen tot je een egale deegbal hebt.
  • Wikkel het deeg in vershoudfolie en laat het opstijven in de koelkast.

2. De taartbodem bereiden

Zodra het deeg goed gerezen is, kan je verder met de voorbereiding van de taartbodem:

  • Vet een taartvorm in en bestrooi met bloem.
  • Rol het deeg uit tot een lap van zo’n 3 mm dik. Leg het voorzichtig over de taartvorm en druk in alle hoekjes en kantjes goed aan.
  • Verwijder het overhangende deeg met een mesje of door met een deegrol over de randen van de taartvorm te rollen.
  • Zet de vorm met het deeg in de diepvriezer.

3. Tijd voor pudding

Terwijl het deeg in de diepvriezer staat maak je de vanillepudding. Volg daarvoor dit recept.

Vanillepudding

4. Het flanbeslag

Na de pudding volgt de zijdezachte flan caramel. Ook daar hebben we het perfecte recept voor.

5. Breng alles samen

Nu is het tijd om de pudding te mengen met de flan. Klop daarna 2 eiwitten stijf (die heb je normaal over na het maken van de flan) en spatel ze door de flanmix.

6. Je flantaart mag in de oven

  • Verwarm de oven tot 200 °C.
  • Haal de taartbodem uit de vriezer en giet het flanmengsel erin.
  • Zet de flantaart in de oven, op een rooster vlak bij de bodem, gedurende 15 minuten.
  • Verlaag de baktemperatuur naar 180 °C en bak de flantaart nog eens 35 minuten.
  • Haal de taart uit de oven en leg er een taartrooster op.
  • Draai het geheel om, verwijder de bakvorm en laat de taart ondersteboven afkoelen.
  • Draai de taart weer om en je hebt de perfecte flantaart met typische rasterafdruk!

Variaties op de klassieke flantaart: recepten

Laat je f(l)antasie de vrije loop met deze variaties op de klassieke flantaart:

  • Tover je flantaart om naar een brésiliennetaart. Werk ze af met toefjes slagroom en krokante brésiliennenootjes. Tip: Zelf nootjes karamelliseren? Los 240 g suiker op in 80 g water. Laat dit karamelliseren op een laag vuur. Voeg 160 g hazelnoten toe en roer alles goed om. Strijk uit op een bakmatje, laat afkoelen, en verkruimel de hazelnoten met een vijzel of in een vershoudzakje door er met een deegrol over te gaan.
  • Zeg nu zelf: speculaas past bij zowat elk zoet dessert. Ook bij flantaart! Voeg een eetlepel speculaaskruiden toe aan het flanmengsel en werk de taart af met slagroom en verkruimelde stukjes speculaas. Lekker! Probeer zeker ons recept voor flantaart met speculaas.
  • Fan van chocolade? Geef je flantaart een chocoladetwist door gesmolten fondantchocolade door de flanmix te mengen. Tip: Chocolade smelten doe je best au bain-marie. In een glazen kom boven een pot kokend water, bijvoorbeeld. Let wel op dat de glazen kom het water niet raakt.

Tip: Van alles wat lekker is om in onze recepten voor flantaart te gebruiken, vind je in de winkel een even lekkere bioversie. Koop jij graag rechtstreeks bij een hoeve, buurderij of boerenmarkt in jouw buurt? Rechtvanbijdeboer.be bundelt alle verkooppunten.

Kom jij ook bij de flanclub?

Fans van flan caramel zullen smullen van jouw zelfgemaakte flantaart! Graag nog wat meer taart-inspiratie? Check dan zeker ons artikel met tips en ideeën om zelf de meest onweerstaanbare taarten te maken. Tips en recepten zijn ook altijd welkom via Facebook,  Instagram of X met #lekkervanbijons en #allesbegintmetmelk.

Volg ons op PinterestYouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de lekkerste nieuwtjes van bij ons.