Appeltaart maar dan eens anders! Deze keer maken we appeltaart in een glaasje, alle smaken en ingrediënten lepel je van het glaasje naar je mond. Heerlijk!

Lekker veelzijdig koken met plattekaas

Kooktips

Translation not available

This page has not been translated for the selected language.

Plattekaas, ook wel kwark of verse kaas genoemd, is een smeuïge, zachte kaas die rijk is aan eiwitten. Als ingrediënt in de keuken wordt hij al wat sneller over het hoofd gezien, maar deze kaas is eigenlijk een echt manusje-van-alles. Of je nu op zoek bent naar een voedzaam ontbijt, een snel tussendoortje of een verrassende lunch: plattekaas kan schitteren in elk gerecht.

Wat is plattekaas?

Plattekaas is een soort verse kaas. Hij wordt gemaakt door melk aan te zuren met melkzuurbacteriën en daarna in te dikken met stremsel. Vervolgens laat men de melk uitlekken en blijft er een smeuïge kaas over.

Is plattekaas dan hetzelfde als kwark? Niet helemaal. De structuur van kwark is iets grover, terwijl plattekaas net heel zacht is. Qua smaak lijken kwark en plattekaas wel op elkaar. Beide hebben een eerder neutrale smaak die heerlijk fris en licht zurig is.

Plattekaas

Plattekaas: lekker op elk moment van de dag

Plattekaas is de ideale start van je dag. Zijn romige textuur en neutrale smaak combineren perfect met fruit, granola of noten. Zo krijg je een gezond en vullend ontbijt.

Maar plattekaas beperkt zich niet tot het ontbijt alleen. Dankzij zijn veelzijdigheid kan je deze kaas de hele dag inzetten: als lichte lunch met verse kruiden op een stukje toast, verwerkt in een smoothie met banaan en pindakaas na je work-out, of zelfs als ingrediënt in je avondeten (wat dacht je van gevulde tomaten met spinazie en courgette?).

Bovendien past plattekaas zowel in hartige als in zoete recepten, waardoor je eindeloos veel mogelijkheden hebt.

Légumes et dip de fromage frais

Zo lukken jouw gerechten met plattekaas altijd

Wil je graag koken met plattekaas, dan zijn er een paar dingen waar je op moet letten. Op die manier ben je zeker dat jouw gerecht met plattekaas een succes wordt:

  • Wanneer je plattekaas verwarmt, doe dit dan langzaam en op lage temperatuur. Zo voorkom je dat de kaas gaat schiften.
  • Plattekaas bestaat in verschillende varianten, namelijk magere, halfvolle en volle plattekaas. Kies de variant die het beste bij je recept past. In gebak of desserts geeft volle plattekaas bijvoorbeeld vaak de beste textuur en smaak.
  • Plattekaas is neutraal van smaak, waardoor je hem perfect kan combineren met echte smaakmakers. Probeer bijvoorbeeld eens plattekaas met verse bieslook en een snufje peper, of meng wat plattekaas met honing en fijngehakte walnoten voor een zoet tussendoortje.

Tip: voor alles wat lekker is om in onze recepten met plattekaas te gebruiken, vind je in de winkel een even lekkere bioversie. Koop jij graag rechtstreeks bij een hoeve, buurderij of boerenmarkt in jouw buurt? Rechtvanbijdeboer.be bundelt alle verkooppunten in Vlaanderen.

Plattekaas, een zachte krachtpatser in elke keuken

Een zachte, smeuïge kaas die zijn plekje vindt in heel wat verschillende gerechten: je zal versteld staan van de mogelijkheden die plattekaas je biedt! Hoe eet jij deze verse kaas het liefst? Of heb je een van onze recepten uitgetest? We horen het graag via FacebookInstagram of X met #lekkervanbijons.

Volg ons op PinterestYouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de lekkerste nieuwtjes van bij ons.