Tartines roulées et brochettes de fruits

Kinderen fruit leren eten lukt makkelijk met deze tips

Voedingsinformatie

Translation not available

This page has not been translated for the selected language.

Elke dag 2 stukken fruit voor kinderen: dat is een gezonde gewoonte. Voor onze dagelijkse portie vitamine C maar ook voor extra voedingsvezels en andere belangrijke vitaminen en mineralen. Hoe jonger we ermee starten, hoe beter. Hoe kunnen we kinderen makkelijk verleiden om meer fruit te eten?

Fruit als zoetmaker

Het gemiddelde suikergehalte van een rijpe vrucht varieert van ongeveer 5 tot 20 g per 100 g. Vers fruit is daarom een ideale zoetmaker naar ieders smaak. Fruit bevat van nature een hoeveelheid suiker die prima past in een gezonde voeding. Te meer omdat fruit voor kinderen ook nog andere voedingsstoffen aanbrengt en voor variatie in smaak zorgt.
Gedroogd fruit bevat per stuk meer suiker. Hou je ook hier aan de aanbevolen portie van 2 stuks per dag. Aan fruit in blik op siroop is extra suiker toegevoegd. Toegevoegde suiker mijden we best zoveel mogelijk, ook bij zoetebekjes. 

  • Meng vers gesneden seizoensfruit naar keuze onder yoghurt natuur. Ook lekker: overnight oats met appel.
  • Nappeer wat yoghurt natuur of vla over een verse fruitsla voor een verfrissende toets.
  • Mix restjes overrijp fruit uit de fruitmand door een beker ijskoude melk voor zelfgemaakte fruitmelk.

Fruit in alle kleuren van de regenboog

Fruit biedt variatie in smaak én kleur voor kinderen. Kiezen voor verschillende kleuren zorgt voor meer afwisseling – afwisseling doet eten – maar ook voor meer bioactieve stoffen.
Bioactieve stoffen zoals flavonoïden en carotenoïden geven kleur aan ons fruit. Zonder deze stoffen geen appels met een rode blos, geen zwarte kersen en mooi paarse pruimen. Bioactieve stoffen met een antioxidantwerking zouden mee bescherming bieden tegen stoffen die schade kunnen veroorzaken aan lichaamscellen en -weefsels. 

Donuts de pommes

Fruit als beleg

Geef de voorkeur aan vers fruit boven fruitmoes. Hoe fijner geprakt, hoe minder kinderen fruit moet kauwen en hoe minder voedingsvezels. Meer kauwen en meer voedingsvezels zorgen ervoor dat kinderen minder snel weer honger of goesting krijgen naar iets, zoals een koek of een ander minder gezond tussendoortje.

  • Plet verse aardbeien van het seizoen en beleg er een boterham mee. Ook lekker in combinatie met frambozen: fruitspread van aardbei en framboos.
  • Mix een portie rood fruit door plattekaas en werk af met hele bessen.
  • Werk een boterham met (pinda)kaas af met sappige partjes peer of krokante partjes appel.
Frietjes van appel en peer

Fruit als tussendoortje

Kinderen hebben kleine maagjes die snel gevuld zijn. Naast drie hoofdmaaltijden hebben ze vaak ook baat bij een tussendoortje. Hou het op 2 tot 3 tussendoortjes per dag en hou het gezond. Met fruit in de hand ben je snel in lekker en gezond tussendoortjesland. Samen tussendoor wat hapklaar fruit smikkelen biedt tevens wat quality time voor jong en oud.

  • Een fruitbrochette hapt makkelijk weg. Het is ook leuk om samen te bedenken en te maken.
  • Serveer appelfrietjes (in een cupcakevormpje) met een yoghurtdip.
  • Appeldonuts of meloenpizza met fruit naar keuze.

Fruit in de brooddoos van kinderen

Brood met fruit als beleg kan ook prima in de brooddoos. Je kan de brooddoos ook verder aanvullen met een stuk fruit als geheel of in partjes gesneden. Bang voor gesmos: er zijn leuke bewaardoosjes op maat van verschillende soorten fruit. Handig en leuk om (mee) uit te pakken op school. En ook ideaal voor een gezond tussendoortjes op school.

Tartines roulées et brochettes de fruits

Fruit als drank

Vers fruit eten verdient de voorkeur. Maar fruit kan je ter afwisseling ook drinken. Zelfbereide fruitmelk en smoothies scoren altijd goed op kinderfeestjes. Iedereen kan er zijn eigen twist aan geven. Fun verzekerd. Maak je van smoothies dagelijkse kost? Dan is de fun er snel weer af. Blijf liever met fruit variëren in al zijn vormen, laat kinderen ook fruit kauwen (met of zonder schil) en laat ze kennis maken met de verschillende typische smaak en vorm van elke vrucht. Dat verruimt hun smaakpalet en scherpt hun creativiteit ook verder aan.
Is fruitsap thuis vaste prik? Beperk het tot een glaasje per dag en zet meer vers fruit op het menu.

Fruit kant-en-klaar verpakt

Een bakje gesneden fruit uit de winkel is beter dan geen fruit eten en kan bij gelegenheid zeker van pas komen. Probeer echter af te wisselen. Dat zorgt niet alleen voor meer variatie maar ook voor minder afval door minder verpakkingen.

Fruitsmaken

Je vindt ze overal: met aardbeien-, kersen- of citrusmaak. Lekker maar het heeft niets te maken met fruit eten. Smaakstoffen geven smaak, geen extra voedingswaarde. Een potje yoghurt met fruitsmaak eet je omwille van de voedingsstoffen die in yoghurt zitten zoals calcium en eiwitten. Niet omdat er zogenaamd wat fruit inzit. Voeg je aan yoghurt natuur zelf vers seizoensfruit toe als zoet- en smaakmaker, dan sla je drie vliegen in een klap met een fruitige gezonde smaakbom.

Water met een smaakje biedt afwisseling op kraantjeswater en verdient sowieso de voorkeur boven gesuikerde frisdranken. Ga thuis samen met de kinderen op zoek naar de favoriete fruitprik: neem bruiswater en experimenteer met verschillende soorten seizoensfruit.

Fruit voor meer voedselvaardigheden van kinderen

Het is belangrijk om kinderen van jongs af aan te betrekken bij het voedingsgebeuren in de winkel, in de keuken en aan tafel. Dat scherpt hun kennis, nieuwsgierigheid en vaardigheden aan, belangrijke voorspellers van gezond eetgedrag op latere leeftijd. Anders gezegd: jong geleerd is oud gedaan. De variatie in fruit en de veelzijdigheid van fruit in de keuken is groot. Ga samen met kinderen aan de slag met fruit. Hier vind je een praktische leidraad.

Wil je op de hoogte blijven van de allerlaatste voedingsinformatie? Volg ons op FacebookInstagram of X. Zet ook onze Pinterest- of YouTube-account bij je favorieten of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

 

In samenwerking met NICE

Het kenniscentrum voedingsinformatie NICE biedt wetenschappelijk onderbouwde informatie op maat van voedings- en gezondheidsprofessionals en geeft duiding bij actuele trends en inzichten rond voeding en gezondheid.